Diş kaplamalarının düşmesinin birkaç olası nedeni vardır. Bu nedenler arasında; kaplamanın yaşlanması, dişteki çürüme veya çatlaklar, diş eti hastalıkları, dişlerin aşırı sıkılması veya travma yer almaktadır. Kaplamalar genellikle dayanıklıdır.
Özel yapıştırıcı içeriği ile doğal dişe sabitlenen zirkonyum kaplama, dişten düşme, yerinden oynama gibi durumlara neden olmaz. Tıpkı doğal dişiniz gibi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Doğal dişe özel yapışkanlar aracılığıyla sabitlenen zirkonyum kaplamalar, yerinden oynamaz veya dişten düşmez.
Biouyumlu bir materyal olan zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen zirkonyum diş kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir.
Düşen kaplama dişin nasıl yapıştırılacağı konusunda en hızlı şekilde yapılması gereken en yakın eczaneye uğramanızdır. Buradan düşen kaplama dişi yapıştırmak için geliştirilen ve satışa sunulan ürünlerden birini satın almanız olacaktır. Eczane tarafından size en uygun şekilde tavsiye edilen ürünü satın alabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Düşen diş kaplaması, genellikle acil bir durum gerektirir ve bir diş hekimi tarafından yeniden yapıştırılmalıdır. Bu nedenle, kaplama düştüğünde veya gevşediğinde, en kısa sürede bir diş hekimine başvurmak önemlidir. Diş hekimleri, nedenin tespiti ve uygun tedaviyi sağlama konusunda uzmanlaşmışlardır.
Diş kaplamalarının düşmesinin birkaç olası nedeni vardır. Bu nedenler arasında; kaplamanın yaşlanması, dişteki çürüme veya çatlaklar, diş eti hastalıkları, dişlerin aşırı sıkılması veya travma yer almaktadır. Kaplamalar genellikle dayanıklıdır. Ancak zamanla yıpranabilir veya yapışkanlığı zayıflayabilir.
Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir. Kötü bakımlı taç altında bozulma, hastalarda taç erimesinin en yaygın nedenidir. Zayıf hijyen tek sebep değildir.
Herhangi sert bir darbe ya da farklı olumsuz bir travma haricinde zirkonyumların kırılma olasılığı ise oldukça düşüktür. Zirkonyum içerisinde bulunan kronlar ise gerekli bakımların yapılması dahilinde çürüme durumu gerçekleşmemektedir.
Zirkonyum kaplamalar düzenli olarak fırçalanmazsa ve temizlenmezse, kaplama altında çürüme veya kaplama çevresinde diş eti hastalığı oluşabilir.
Uyuşma hissi geçene kadar herhangi bir besin tüketilmemesi ağız içine veya dile zarar vermemek açısında yardımcı olacaktır. Aynı şekilde ısı kaybını da beraberinde getireceğinden sıcak içeceklerin tüketilmemesi herhangi bir zararın önüne geçmek için size faydası olacaktır.
Zirkonyum Disin Sallanması nedir? Diş sallanması, uzun süreli bir diş eti hastalığının sonucu olarak görülür. Zayıf oral hijyen ve yetersiz bakım sonucu diseti hastalığı oluşur. Zaman içerisinde enfeksiyon kemiğe yayılarak dişi saran destek dokunun kaybına neden olur.
Zirkonyum çok dayanıklı bir madde olduğundan bu kaplamalar kolay kolay kırılmasa da çok sert ve kabuklu besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle kuruyemiş gibi sert kabuklu gıdaları dişinizle kırmaya çalışmak kaplamalarınıza zarar verebilir.
Zirkonyum diş kaplama bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılmasıdır. Ağız gargaraları dilerin beyazlığını korumada da etkili ürünler olduğundan günde iki kez gargara kullanılabilir.
Aşırı aşındırma: Zirkonyum diş kaplamaları oldukça dayanıklı olsa da, aşırı kuvvet uygulanması veya yanlış bir şekilde kullanılması durumunda çatlama veya kırılma riski olabilir. Bu nedenle, dişleri aşındıracak veya zarar verecek şekilde sert nesnelerle ısırma veya çiğneme yapmaktan kaçınmak önemlidir.
Bu nedenle, zirkonyum kaplama, klasik metal destekli porselen kaplamaya göre daha maliyetlidir. Fakat porselen kaplamaya göre çok daha uzun yıllar, sorunsuz ve sağlıklı bir kullanım seçeneği sunduğundan, zirkonyum kaplamanın uzun vadede daha avantajlı olduğunu belirtmek gerekir.
Aklınızda ortalama bir zirkonyum diş fiyatı olsun istiyorsanız, en ucuz zirkonyum diş fiyatı 2023 yılı için 1500 TL olacaktır. Bunun üst sınırı için bir fiyat belirtmek çok doğru olmasa da 6000 TL – 7000 TL arasında olacağını söyleyebilirim.
Zirkonyumların sınıflandırılması, sağlamlığa göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 5 farklı kaplama tipinden bahsedilebilir.
Zirkonyum Diş Ne Zaman Oturur? Uygun dişlerin belirlenmesi ve röntgen görüntülerinin değerlendirilmesi gibi pek çok süreç dahil olmak üzere, iki hafta içinde zirkonyum kaplamalar tamamlanır.
Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir. İçeçek tüketimin de dikkatli olmanız gerekir. Yapışkan ve sert gıdalardan da uzak durmanız gerekir.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim? Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss (özel diş ipi) kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Özellikle diş kaplamalarında kullanılan medikal yapıştırıcılar porselen kaplama kron kaplama, zirkonyum kaplama ve implant tedavilerinde kullanılmaktadır.
Kaplama Diş Sökülüp Tekrar Takılır Mı? Kaplama diş, belli teknikleri kullanarak zarar görmeden çıkarılabilir. Üzerindeki yapıştırıcı kalıntılarının temizlenmesi sonrasında diş hekiminin de onay vermesi üzerine yeniden takılabilir. Bilindiği gibi farklı malzemelerde yapılan kronlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri