Özellikle soğuk havalarda ayva suyu içmek vücuda direnç ve sağlık verir. Öksürük gibi sorunların azalmasını da yardımcı olur. Üst solunum yolları ile ilgili sıkıntı hissediliyorsa ayva suyunun faydası görülebilir.
HAŞLANMIŞ AYVANIN FAYDALARI
Kalp ve damar sağlığını da korur. Sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki fazla toksinleri de idrar yolu ile atarak vücudun toksin biriktirmesini engeller. Haşlanmış ayvanın en önemli özelliği ise gaz problemlerine iyi gelmesidir.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Ayva çayı düzenli tüketildiği takdirde önemli faydaları bulunmaktadır. Ayva çayı genel olarak öksürüğü keser. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay kış mevsiminde grip ve soğuk algınlıklarından da korumaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayrıca iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
En Hızlı Öksürük Kesici Yöntemler
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz.
Boğaz iltihabı için gargara suyu
İlaç kullanamıyorsanız ve sürekli boğazınızda soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen boğaz iltihaplanması varsa ayva yaprağı suyunu gargara olarak kullanabilirsiniz. Ayva yaprağı suyunun iltihaplanmaları iyileştirici etkisi olduğu söylenmektedir.
Şekersiz tüketildiği sürece ayva zayıflamaya da yardımcı olur. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleri sayesinde ayva, vücudun enerji ihtiyacını da doğal yoldan karşılar. Üstelik glisemik indeksi düşük olan ayva sayesinde kan şekeri, yavaş yükseldiğinden aniden açlık krizlerine girilmesini önler.
Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından demliğin kapağını kapatıp, 5 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız ayva çayını süzüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Damak tadınıza göre içine bal ekleyebilirsiniz.
Ayva yaprağı antioksidan maddeler içermektedir. Antioksidan maddeler sayesinde ödem problemini kısa sürede ortadan kaldırır. Ayva yaprağının bağırsakları düzenleme görevi vardır.
Anne karnındaki bebeği ve sizi anemi yani kansızlıktan korur. Hamilelikte Ayva Yemek Ödemi Ve Şişkinliği Giderir: Ayva diüretik yani idrar söktürücü, ödem attırıcı meyvelerdendir.
Soğuk algınlığı sırasında ayva çayı içmek kişileri oldukça rahatlatacaktır. Düzenli bir şekilde tüketmek faydalarını alabilmek için oldukça önemlidir. Bunun yanında çayı günde bir ya da iki fincan içmenizde bir sakınca bulunmaz. 10 dakikalık bir demlenme sonrasında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ayva çekirdeği ile hazırlanan çaylar, Afganistan'da akciğer iltihaplarına karşı kullanılan doğal bir ilaç olarak bilinmektedir.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
Ayvanın çekirdekleri su ve sütle kaynatılarak suyu ılık içilir. * Ayrıca çiçekleri de öksürük tedavisinde kullanılıyor. 40gr ayva çiçeği 1 litre suda çay gibi kaynatılıp, yemek aralarında ılık olarak içildiğinde öksürüğü gideriyor.
Ayvanın balgam söktürücü ve nefes açıcı bir etkisi de mevcuttur.
Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.
Ayva, bol lif içeren ve C vitamini açısından zengin bir meyve olması sayesinde sizi hastalıklardan korur ve vücut direncini artırır. Ayvanın özellikle kabuğu fenolik bileşikler açısından oldukça zengindir. Doğal mikrop öldürücüdür.
Oldukça az kalori içeren bir meyvedir. 100 gram ayva yaklaşık olarak 40 kaloridir. İçerdiği vitamin ve mineraller ile vücudun genel dengesini toparlar ve yağ yakımını hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri