Pamuk gömleklerinizi hafif nemliyken ütülemek gömleğinizin daha kolay ütü tutmasını sağlayacaktır. Kurutma makinesi tercih ediyorsanız da, dolap kuruluğu yerine hafif nemli ayarda kurutabilirsiniz.
Örneğin; keten ve pamuk gömlekler, akrilik ve polyester kumaş türleriyle kıyaslandığında ütü yapılması daha zor gömleklerdir ve gün içerisinde çabuk kırışabilir. Bu sebeple pamuk ve keten gömleklere sentetik yapılı gömleklerden daha yüksek sıcaklıkta ütüleme yapılması tavsiye edilir.
Pamuklu kumaşların ütü ısı ayarı: Ortalama 180 derecede yüksek sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Keten kumaşların ütü ısı ayarı: Oldukça sert yapıdaki keten kıyafetlerinizi 200 - 220 derece ayarında ütüleyebilirsiniz.
Pamuklu kumaşlarınız için yüksek ayarları kullanabilirsiniz, fakat sentetik kumaşları düşük ısıda ütülemeniz gerekir. - Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız.
Statik elektrik oluşturmaz. Güneş ışığına veya küfe uzun süre maruz kalırsa bozulur. Ön işlem görmediyse yıkandığında çeker. Kırışır ama ütü ile kırışığı çabuk açılır.
İlgili 45 soru bulundu
Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz. Yaka ve pat düğmelerinin çevresinin, kol ve etek ucundaki desenli bölgelerin, cep kenarlarının üzerine nemli ince bir bez koyarak ütülemeniz bu alanların parlama yapmasını önler.
Bakımı kolay ve kırışmayan kumaşlar, pamuk ve sentetik iplik karışımıdırlar. Pamuklu kumaşlar terzilikte, yatak örtüsü, döşemelik ve diğer mefruşatlarda yaygın olarak kullanılırlar. İyi boya tutar. Ön işlem görmediyse, yıkanınca çeker.
Örneğin, pamuklar yüksek ısı derecesine dayanırken (yaklaşık 200 derece), kimyasal (sentetik) lifliler bu ısının çok altında bile ütüye yapışabilir. Her lif türüne belirli bir ütü derecesi gereklidir.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Ütüleme işlemine gömleğin yaka kısımlarından başlama gerekmektedir. İlk olarak yakanın arka bölümü ütülenir. Daha sonra ön bölümü ütülenir ve en son olarak da yaka iz yerlerinden düzgün bir şekilde katlanarak üstünden ütünün geçirilmesi gerekmektedir.
Pamuklu kumaşlar sıcak suda yıkamaya ve sıkmaya uygundur. Kuruması için asılabilir. Hala nemliyken ütülenirse kat yerleri daha hızlı açılır ve kuruduğunda sıcak buharlı ütüyle ütülenebilir. Sentetik ve pamuk karıştırıldığında daha az kırışır ve daha kolay ütülenir.
Küf ve güneş ışığına uzun süre maruz kalırsa bozulur. Islakken kuru haline göre daha sağlam olur. Sentetik kumaşlara göre daha kolay kırışır ve ütü ister. Kolay kirlenmesine karşın kolayca temizlenir.
Pamuk: Pamuklu (cotton) mamuller ütülenmesi zor ürünlerdir. Dolayısıyla yüksek sıcaklıklarda ütülenmesi gerekir. 180 °C' de ütüleme yapılması tavsiye edilir. Pamuklu kumaşları ise düz yüzünden buharlı ya da kuru ütüleyin.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir.
Kırışıklıklar için neden olmasın? Kırışıklık açıcı spreylerden birini edin ve kırışık bölgeye sıktıktan sonra kıyafetini çamaşır asar gibi elinle düzelt ve kurumaya bırak. Göreceksin, kırışıklıklar mucizevi bir biçimde yok olacak. İstersen kendi kırışıklık açıcı spreyini kendin evde üretebilirsin.
Gömlek yakası ütülemeye kıyafetinizin arka yüzünden başlayabilirsiniz. Yakanın arka kısmını ütüledikten sonra ön kısmına geçebilir ve son olarak iz yerlerini takip ederek yakayı düzgünce katladıktan sonra ilgilinin bölgenin üzerinden ütü geçebilirsiniz.
Polyester Kumaşlar
En yüksek lif direncine sahip olan kırışmayan kumaş türü, polyester kumaşlardır.
Gömlekler ütülenirken ısı ayarları şu şekilde olmalıdır: Pamuklu kumaşlarda üst derece ısı ayarı, Pamuk ve sentetik karışımı orta derece ısı ayarı, Sentetik kumaş en düşük ısı ayarında ütülenmelidir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz. Gelelim renk ayırma meselesine...
Bu kumaşı yıkamak için uygun olan sıcaklığı bilmeniz gerekir. İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
• Pamuklular & Ketenler
Etiketinde pamuk ve keten içeriğine sahip olduğunu belirtilen giysilerinizi, iç çamaşırlarınızı, havlularınızı, bornozlarınızı, çarşaflarınızı “Pamuklular, Pamuklu Hızlı, Ön Yıkamalı Pamuklu” programlarıyla yıkayabilirsiniz.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
5- Pamuklu Kumaş
Yukarıda bahsettiğimiz tüm kumaşların yapılarından görülebileceği üzere yazın en çok tercih edilen ve en kullanışlı ürünler genel olarak pamuklu yapıdadır. Pamuklu kumaşlar, terin buharlaşıp havaya karışmasını sağlar. Esnek bir kumaş türü olan pamuklu kumaş, aynı zamanda serin tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri