[1] Varlıklı olmayan kimse, yardım, ya da armağan olarak az şey verebilir. Bu büyük bir fedakarlıktır. Varlıklı kimse bir çok şey verebilir.
Az Veren Candan, Çok Veren Maldan Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: varlıklı olmayan kimsenin yardım veya armağan olarak az şey vermesi büyük fedakârlıktır, varlıklı kimsenin vereceği armağan ve yardımlar fedakârlık sayılmaz.
Cömert derler maldan ederler, yiğit derler candan ederler Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir kişinin gerçek niteliğinin, onun için neyin değerli olduğuna göre anlaşılabileceğine işaret eder. Yani, biri gerçekten cömertse maddi şeylerden vazgeçebilir; eğer yiğitse hayatını tehlikeye atabilir.
Her çok, azdan olur Atasözünün Anlamı: Büyük sonuçlar veya büyük başlangıçlar, küçük adımlar ve basit başlangıçlarla meydana gelir. Bu atasözü, bir şeyi başlatmanın önemini ve küçük adımların zamanla büyük sonuçlara yol açabileceğini belirtir.
Bol Bol Yiyen Bel Bel Bakar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kazandığını ölçüsüzce harcayan ve ilerisi için bir şey artırmayan kişi kazançsız kaldığında acıklı bir duruma düşer.
İlgili 23 soru bulundu
Arkadaşlarından ayrılıp tek başına iş yapma yolunu tutan kişi, koruyucusuz, desteksiz kalır; büyük zararlara uğrar.
[1] Herkesten yardım istenmez. İstense de alınamaz.
Türk Dil Kurumuna göre cömertlik kelimesi kullanıldığı yere göre üç farklı anlama gelir. Cömert Kime Denir? Maddi yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım eli uzatan, para hesabı yapmayan, eli açık ve bonkör kişilere cömert denir. Cömert kelimesi, cimri, varyemez, kısmık ve hasis sözcükleriyle zıt anlamlıdır.
Can vermek deyimi bu durumu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Can Vermek Ne Demek? Can vermek deyimi günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlerden birisidir. Daha çok kişinin öldüğünü anlatmak amacı ile kullanılır.
[1] İnsan büyüdükçe daha çok olgunlaşır.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
Çıkmadık Candan Umut Kesilmez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elden gitti sandığımız bir şeyle ilgimiz büsbütün kesilmemişse gereken çabayı harcayarak onun elimizde kalmasını sağlayabileceğimizi umabiliriz.
Yaş kesen, baş keser Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, küçük yaştaki bir kişinin yaptığı yanlış veya kötü bir davranışın, ilerleyen yaşlarda çok daha büyük hatalara ve kötü sonuçlara yol açabileceğine işaret eder. Gençlerin yanlış yollara sapmamaları, ahlaki ve doğru davranışlar sergilemeleri gerektiği vurgulanır.
[1] İnsanoğlu zengin iken yoksul düşebilir; sağlık içideyken hastalanabilir; yüksek bir iş başındaiken düşebilir... Bunların tersi de olabilir. Gücünü, yüceliğini yitirmeyen tek varlık, Allah'tır.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş. “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi bu anlamı ifade ederler.
Ağaç ne kadar uzasa göğe eremez atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: İnsan ne denli herhangi bir konuda yükselirse yükselsin, her zaman bir yerde durur. Erişilmesi doğa yasalarına aykırı olan yüksekliğe çıkamaz ve bunun sınırlarını aşamaz.
Cevap: insan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır.
İnsan ne kadar bilgili olursa olsun, her şeyi aklında tutamaz, birçoklarını unutur.
Mızrak çuvala sığmaz Atasözünün Anlamı: Bir gerçeği, durumu ya da olayı saklamak, gizlemek isteseniz bile o gerçeğin bir şekilde ortaya çıkacağını ifade eder. Her ne kadar bazı durumları gizlemek ya da örtbas etmek istense de gerçeklerin bir süre sonra meydana çıkması kaçınılmazdır.
[1] Başta bulunan nasıl bir yol tutarsa onun yönetiminin altında bulunanlar da o yolu tutarlar.
[1] Bir şeyi yitirmek kaderde varsa buna engel olunamaz.
Dikensiz gül olmaz atasözü ile anlatılmak istenen de edilen her başarının ve mutluluğun ufak tefek olumsuzlukları da olabileceğidir. Dikensiz gül olmaz atasözünden anlatılmak istenen aslında yaşanacak her başarının elde edilme süresinde ufak tefek olumsuzluklarla karşılanabileceğidir.
[1] Bir gereksinimini karşılayacak parası bulunmayan kişi, önemli bir malını satmayı göze alırsa sorun kalmaz.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri