Et ürünlerine bakıldığında ülkenin büyük çoğunluğu dana ve tavuk eti tüketmektedir. Ülkenin belli bir nüfusu Hristiyan olduğundan ülkede domuz eti bulmak da mümkündür.
azerbaycan da domuz etinin yaygın olması normaldir. dünyada islam dinini en güzel yaşayan insanlar türk halkıdır azerbaycan ın domuz kültürü rusya topraklarına bağlı iken oradan gelmiştir. fakat müslüman geçinen azeriler domuz eti yemesi enteresan olaydır.
Bugünkü Hıristiyanlık'ta ise domuzun haram kılındığına dair açık ve kesin bir hüküm yoktur.
Domuz eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen sümüksü bağ dokusu alır. Bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlığına tahammül edemeyerek altında ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri pelteleşir, yağ tabakaları teşekkül eder.
İslamiyet ve Yahudilik'te domuz eti yemek haramdır. Ayrıca Eski Ahit'te domuz eti yemek yasaklanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Domuz eti, kuzu eti, tavuk ya da dana eti ile yapılabilen Khorovats soğan, domates, patlıcan, biber ve diğer Ermeni baharatları ile tatlandırılarak servis edilen bir yemektir.
Türkler İslam öncesi dönemde ne domuz besliyorlardı ne de domuz eti yiyordu. Yani Türklerin bu hayvana neredeyse nefret düzeyinde yaklaşmalarıyla İslam'ın domuz etini haram sayması arasında pek bir ilgi yoktu. Öyle ki, Müslüman olmayan Uygurlar da hala domuz eti yemiyor!
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Mâlikî mezhebi içinde azınlıkta kalan bir görüş hariç tutulursa fakihlerin büyük çoğunluğu, köpeğin yırtıcı hayvanlar grubunda yer aldığı ve etinin yenmesinin haram olduğu görüşündedir.
Domuz eti, at eti ve tavuk eti tüketimi de Japonya'da yaygın. “Yakitori” adını verdikleri şişte ızgara tavuk eti ile sık sık karşılaşıyorsunuz. Güneye doğru gidildikçe ise domuz eti tüketimi artıyor.
Hindular sığır, Müslümanlar domuz, Budistler ise hiçbir eti yemez. Bu özellik, Hint mutfağında sebzeyi ön plana çıkarmış. Hint yemeğinin temeli, baharatların doğru kullanımıdır.
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
Hristiyanların kutsal kitabı İncil'de ise tavşan eti yemeye izin verilmediği belirtilir. Yine Hristiyanlardan gidelim; "Büyük Perhiz" denilen Paskalya öncesi 40 günlük dönemde Hristiyanlar et ve et ürünleri tüketmez.
Azerbaycan Namaz Vakitleri, Azerbaycan ülkesinin yüzde doksan ikilik kısmını Müslümanlar oluşturuyor. Bu ülkede birçok tarihi camide bulunuyor. Turist olarak gezmeye gidenler camilerinin güzelliklerinden bahsediyorlar.
Türk kültüründe ise domuz, binlerce yıl öncesinde de rağbet gösterilmemiş canlılardan olmuştur. Türklerin söz konusu canlıya olan mesafesi sadece etinin tüketimi noktasında değil, genel olarak canlının kendisine karşı duyulan soğuklukla da açıklanmaktadır.
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Tüketici soruyor; Türkiye'de her yıl kesilen 1 Milyon domuz nerede kullanılıyor? Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' şeklinde satılıyor.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Bu ekstra acı tadı alma yeteneği, kedilerin çoğu acı bir tada sahip olan çevredeki toksinlerden uzak durmasına yardımcı olması açısından da önemlidir. Diğer hayvanlardan daha az tat tomurcuğuna sahip olmalarına rağmen, kediler ekşi, acı ve tuzlu tatları yeterince iyi bir şekilde algılayabilirler.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak biliniyor.Develer eski dönemde insanlara çok yardımcı olduğundan çok sevdiğini düşünüyorum. Şimdi sen bu hayvanlar hakkında bilgi istemişsin,verelim niye duruyoruz?
Aşk tanrıçası olarak bilinen Afrodit'in aşık olduğu Adonis'i, domuz kılığındaki Aras öldürmüştür. Domuz kılığında hainlik yaptığı için bu hayvan asırlarca sevilmemiştir. Bu cinayetten dolayı, kadınlar her ilkbahar sonunda yas tutup domuza lanet yağdırmaktadır. Lanetlenen tek hayvan olarak bilinir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir.
Kişi başına domuz tüketiminde Amerika dünyada 1990'da 25'inci sıradaydı. Başı Macaristan çekiyordu, ve onu da Danimarka, Çekoslovakya ve Almanya takip ediyordu. Sığır ve koyun eti epey yenilir, fakat Amerika burda da Arjantin ve Uruguay'dan sonra üçüncü gelmektedir.
Kuzu eti, domuz eti, tavuk, balık ve dana etinin vazgeçilmez olduğu İngiliz mutfağında, soslar da oldukça önemlidir.
arabistan sulak bir yer olmadığı için domuz az miktarda yetiştirilen bir hayvandı.karlı değildi. onun için insanları o gün bol miktarda bulunan deve etine özendirmek için tamamen ekonomik nedenlerle konulmuş bir yasak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri