Avrasya'nın Kafkaslar bölgesinde bulunan ve 86,600 km2'lik bir yüzölçümüne sahip olan Azerbaycan, kuzeyde Rusya Federasyonu, güneyde İran, batıda Gürcistan ve Ermenistan ile komşu olup, doğuda ise Hazar Denizi ile çevrilidir.
Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı.
PROJELER. Ülkemizin Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan tek sınır kapısı olan Dilucu Sınır kapısı Iğdır'a 86 km uzaklıktadır. Ülkemizin, Azerbaycan ve Nahcivan ile her geçen gün yoğunlaşan ilişkileri, Dilucu Sınır Kapısı'nın uluslararası ulaşım ve ticarette daha etkili olmasını beraberinde getirmektedir.
Bu durumda komşu ülkeler kategorisine Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan müteşekkil kara komşularının yanısıra, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya, Moldova (denize çıkışı olmasa da), Libya, Mısır, İsrail ve Lübnan'ı da dahil etmek gerekecektir.
Doğal coğrafya. Azerbaycan, İran'ın kuzeybatısında ve Alborz, Zagros ve Kafkas sıradağlarının kesiştiği noktada yer alır ve ağırlıklı olarak dağlık bir ülkedir. Azerbaycan nehirleri çoğunlukla Urmiye Gölü ve Hazar Gölü'nün su toplama alanında akar.
İlgili 40 soru bulundu
Azeriler. İran Azerileri, İran'daki en büyük Türk dilli gruptur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. İran'da, pratik bir yaklaşımla, Kazaklar ve Türkmenler dışında kalan Türk topluluklarının hepsi Azeri, dilleri de Azerîce olarak adlandırılmıştır.
Azerbaycan halkının %95'ini Şii ve Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır. Geri kalan halk arasında Hristiyanlar ve Yahudiler yer almaktadır. Hristiyanların büyük çoğunluğu Rus Ortodoks Kilisesi, Gürcü Ortodoks Kilisesi ve Malakanlar'dan oluşmaktadır. Azerbaycan Türkleri'nin büyük çoğunluğu Müslüman'dır.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
Resmî istatistiklere göre 2023'teki Bakü şehir nüfusu 2.336.600'dür. Kentin banliyöleri de dahil olduğu zaman şehrin toplam nüfusu yaklaşık 3.125.000 kişiye ulaşmaktadır, yani Azerbaycan nüfusunun üçte biri bu şehirde yaşamaktadır.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize ve pasaport şartı kaldırılmıştır. 90 güne kadar yapılacak turistik seyahatlerde iki ülke vatandaşlarından vize, pasaport istenmemektedir. Azerbaycan'a girişte de yine çipli ve fotoğraflı kimlik kartı göstermek mecburidir.
Bu nedenle Azerbaycan'a kara yoluyla gelecek vatandaşlarımızın vizelerini Azerbaycan'ın Türkiye'de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerekmektedir. Azerbaycan'dan Türkiye'ye karayolundan yapılacak seyahatler İran veya Gürcistan üzerinden yapılabilmektedir.
Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre, 1 Eylül 2019 tarihinde itibaren Azerbaycan'a yolculuk yapmak isteyen Türk vatandaşları artık vizesiz olarak seyahat edebilecekler.
Ülkemizle yakın diplomatik ilişkiler içerisinde bulunan Azerbaycan ekonomik anlamada incelendiğinde, dünya piyasalarında değerli bir paraya sahip olsa dahi parasının alım gücü düşük olduğundan dolayı ucuz bir ülkedir.
Bahsekonu protokolün yürürlüğe girmesiyle iki ülke. vatandaşları yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak. diğerinin ülkesine 90 gün kalış süreli vizesiz turistik. seyahat gerçekleştirebileceklerdir.
İstanbul-Bakü arası uçuş mesafesi toplam 1756 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 2 saat 10 dakika sürüyor.
Azerbaycan gibi, Müslüman ülkeler için namaz vakitleri önemli bir yer tutar. Namaz kılmada, oruç tutmada, iftar vakitlerinde saatler önemlidir. Azerbaycan namaz vakitleri Azeri bir Müslüman için gereklidir.
Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret 116 AZN'den 130 AZN'ye çıkartılmıştır.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
%95'i İslam inancına sahip olan nüfusun yaklaşık %65'i Şii, %35'i Sünni'dir. Azerbaycan Türkleri, Farslardan sonra dünyadaki en büyük ikinci Şii topluluktur. Sünniler ve Şiiler Azerbaycan'da aynı camilerde ibadet etmektedir.
19. yüzyılda Çarlık Rusya'sına, 1920'de ise Sovyetler Birliği'ne dâhil edilmiş olan Azerbaycan, 30 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
Nuh'un Türbesi veya Nuh Peygamber Mezarı (Azerice: Nuh peyğəmbər türbəsi), Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin güney kesimindeki Kohna-gala ("Eski kale") topraklarındaki bir türbedir.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
Azeri tarihinin bu uzun döneminde, Rusça tüm İmparatorluğun, daha sonra da Sovyetler Birliği'nin ortak diliydi. Bu nedenle, çoğu Azeri, yaşı ne olursa olsun, günlük yaşamlarında kullanmasalar bile akıcı bir şekilde Rusça konuşur.
Azerbaycan Türkleri, Anadolu Türklerinden sonra Türk halkları arasında en çok nüfusa sahip olan ikinci Türk dilli etnik gruptur. Bugün Türkler ve Azeriler, bu (Selçukluların) Türkçe konuşan nüfusun torunları olarak kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri