Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir.
Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir. Azerbaycan yönetiminde kuvvetler ayrılığı prensibi benimsenmiş olup; yasama yetkisi Milli Meclis'e, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına, yargı yetkisi ise mahkemelere aittir.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak 90.30%'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
Nüfusunun yüzde 97'si Müslüman olan Azerbaycan'da Şiilerin oranı yüzde 65-75 bandında gösteriliyor. Azerbaycan'ın nüfusu 2019 sayımına göre 10 milyon. Bahreyn'deki Şiilerin oranı da yüzde 65-75.
İlgili 23 soru bulundu
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
Günümüzde Kürtler
Batılı uzmanlara göre, Kürtler Azerbaycan nüfusunun yaklaşık yüzde 2,8'ini oluşturuyor. Şu anda Azerbaycan'da 200.000'den fazla Kürt'ün yaşadığı tahmin edilmektedir (McDowall, 1996: 490). Bu Kürtlerin neredeyse tamamı, Azerbaycan Türkleri gibi, İslam'ın Şii mezhebine mensupturlar.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Bu Şii nüfusunun hemen hemen hepside Şiiliğin Caferi kolunu takip ediyorlar ve çoğunlukla Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum, Ankara, İzmir ve İstanbul'da yaşıyorlar. Büyük şehirlerdeki birkaç Fars ve Kürt dışında ezici çoğunluğu Azeri halkına mensuplar.
Azerbaycan gibi, Müslüman ülkeler için namaz vakitleri önemli bir yer tutar. Namaz kılmada, oruç tutmada, iftar vakitlerinde saatler önemlidir. Azerbaycan namaz vakitleri Azeri bir Müslüman için gereklidir.
Bazı ülkelerdeki sünnet oranları şöyle: ABD yüzde 71.2. Birleşik Krallık yüzde 20.7. Azerbaycan yüzde 98.5.
Yaklaşık 25 yıl önce ülkede orucun, ramazanın adı bile geçmezken şimdi herkes ibadetini istediği gibi serbestçe yapabiliyor.
Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.
Cumhurbaşkanlığı forsu
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Forsu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 15 Eylül 2008 tarih ve 828 sayılı Kararı ile onaylanmıştır. Forsun aslı Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sarayında bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanının hizmet odasında muhafaza edilmektedir.
Azerbaycan'da en yaygın dil Azerbaycan dilidir. 2009 itibarıyla toplam nüfusun %98,6'sı bu dilde konuşmaktadır. Rusça ve İngilizce en çok konuşulan yabancı dillerdir. Buna ek olarak, az sayıda Talışça, Avarca, Lezgice, Sahursa, Tatça, Kürtçe, Gürcüce, Udince konuşulmaktadır.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir. Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza (özellikle), Türk ve Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Alevîler'in büyük çoğunluğu kendini Şiî olarak tanımlamamaktadır. Aynı zamanda bâzı Alevîler arasında Alevîlik'in İslâmiyet dışı bir inanış olduğunu savunan Alevîler de bulunmaktadır. Alevîler'in çoğunluğu ise Alevîlik'i İslâmiyet içerisindeki bir mezhep ya da tasavvufî yorum olarak kabul etmektedir.
Ne Alevilik bir dindir, ne de Sünnilik. Alevilik de Sünnilik de aynı dinin, yani İslamiyet'in farklı kollarıdır, yollarıdır, yani mezhepleridir. Aleviler de Sünniler de sadece anlayışları, tarikleri ve mezhepleri farklı Müslümanlardırlar. Tarihte farklı Alevilikler ve Sünnilikler olmuştur.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Kızıl Kürdistan, 1923 yılında Azerbaycan topraklarında, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında kuruldu, ancak ömrü sadece altı ay sürdü. Kürtlerin Kızıl Kürdistan'dan göçünün üzerinden 31 yıl geçtikten sonra bölge yeniden Azerbaycan'ın kontrolüne girdi ve bölge sakinlerinin geri dönüş koşulları oluştu.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
Cumhuriyetin kurucusu Qazi Muhammed ve arkadaşları 22 Ocak 1946 tarihinde Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti'nin kuruluşunu Çarçıra Meydanı'nda ilan etti. Kürdistan Cumhuriyeti hükümeti 13 bakanın bulunduğu bir yönetim kurulundan oluşuyordu. Qazi Muhammed Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Mela Mustafa Barzani seçildi.
İran da ise genellikle Batı ve Doğu Azerbaycan, Zencan, Erdebil, Gilan, Kürdistan, Merkezi, Kazvin ve Hamedan gibi eyaletlerde ikamet ederler. Türkiye'de ise Kars, Van, Iğdır, Erzurum, Ağrı illerinde yaşarlar. Köken olarak bakıldığında Azeriler Türk soyundan gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri