Azerbaycan vatandaşları Türkiye'ye vizesiz seyahat edebilmektedir. Dolayısıyla herhangi bir vize harcı ödemelerine gerek yoktur. Fakat turistik seyahatlerin dışında ülkeye gelinecekse amaçlarına uygun bir vize ile giriş yapmaları gerekmektedir.
Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan yeni kimlik anlaşması ile pasaport ve vize ortadan kaldırıldı. 1 Nisan 2021'de yürürlüğe girerek artık resmi olarak uygulanıyor.
Türkiye ile Azerbaycan vatandaşları, 1 Nisan itibarıyla karşılıklı olarak yeni tip kimlik kartı ile seyahat edebilecek.
AZERBAYCAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycana vizesiz gidebilir ve her gidişte 90 gün kalabilirler. Umuma mahsus pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycan'a 30 günlük giriş vizesi ile gidebilirler.
İlgili 41 soru bulundu
Sözkonusu Protokol, 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Böylelikle, iki ülke vatandaşları, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki doğrudan seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca yeni tip kimlik kartı ibraz ederek yapabileceklerdir.
Tek giriş vizesi en fazla 90 günlük alınabilmektedir. Vatandaşlar, bu vize ile ülkeye yalnızca tek sefer giriş yapabilmektedir. Çok giriş vizesi ise en fazla 2 yıllık verilmekte ve vatandaşlar bu süre içinde birden çok kez Azerbaycan'a seyahat edebilmektedir.
Azerbaycan vatandaşları yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alabilirler. Türk vatandaşlığını iki farklı yöntemle elde etmek mümkündür. Birinci yöntem, en az $400.000 değerinde gayrimenkul satın almak ve en az 3 yıl boyunca elde tutmaktır. İkinci yöntem ise en az 50 kişiyi istihdam eden bir yatırım yapmaktır.
Bu sürelerin seyahat boyunca aşılmaması gerekmektedir. Umumi ve resmi pasaport sahibi Azerbaycan vatandaşlarının 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyen konaklama hakkı bulunmaktadır. Fakat ülkeye her girişlerinde 30 günden fazla kalmamaları gerekmektedir.
Aliyev, Zengezur Koridoru'nun açılması için çalıştıklarını belirterek, "Zengezur Koridoru'nun Azerbaycan'dan geçen kısmında demiryolunun yüzde 40'ı, karayolunun yüzde 70'i tamamlandı. İşler 2024'te tamamlanacak ve sonuçta yeni nakliyat koridoru oluşturulacak." dedi.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize ve pasaport şartı kaldırılmıştır. 90 güne kadar yapılacak turistik seyahatlerde iki ülke vatandaşlarından vize, pasaport istenmemektedir. Azerbaycan'a girişte de yine çipli ve fotoğraflı kimlik kartı göstermek mecburidir.
Kimlikle gidilen ülkeler arasında Türkiye'ye yakın coğrafyadaki devletler bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan bu ülkelerin başında geliyor. Bunun yanı sıra Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Bosna-Hersek ve Sırbistan'a da Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı ile giriş yapılıyor.
Ülkemizle yakın diplomatik ilişkiler içerisinde bulunan Azerbaycan ekonomik anlamada incelendiğinde, dünya piyasalarında değerli bir paraya sahip olsa dahi parasının alım gücü düşük olduğundan dolayı ucuz bir ülkedir.
Vize muafiyeti çerçevesinde Azerbaycan vatandaşlarının Türkiye'de 30 gün kalma hakkı bulunmaktadır. Seyahatleri 30 günü geçmemek kaydıyla 180 gün içinde en fazla 90 gün kalmalarına izin verilir.
Azerbaycan Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulaması yapan ülkeler arasında bulunuyor. Evraklarınızı topladıktan ve uçak biletlerinizi aldıktan sonra, Azerbaycan vizesi, havalimanında indikten sonra kapıda çeşitli evrakları doldurup 10 USD karşılığında alabileceğiniz bir vize.
İstanbul-Bakü arası uçuş mesafesi toplam 1756 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 2 saat 10 dakika sürüyor.
Türkiye'ye turistik amaçlar ile gelecek olan Azerbaycan vatandaşlarının, vize muafiyetinden daha uzun süre kalabilmeleri için turistik ikamet izni almaları gerekmektedir. Turistik oturma izni başvuruları kısa dönem ikamet izni kapsamında değerlendirilmektedir.
Bahsekonu protokolün yürürlüğe girmesiyle iki ülke. vatandaşları yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak. diğerinin ülkesine 90 gün kalış süreli vizesiz turistik. seyahat gerçekleştirebileceklerdir.
Sınır kapısında vize, adından da anlaşılabileceği gibi yabancı ülkelerin sınır kapılarında alınabilecek vize türüne deniyor. Ülkeler arası yapılan anlaşmalar gereğince yurt dışına seyahat eden ülke vatandaşları, belirli güne kadar talep edecekleri turist vizeleri için kapıda vizeye başvurabiliyor.
Evlendirme Yönetmeliği'nin 12. maddesinin 2. fıkrası açık olup, “Aynı devlet vatandaşı olan iki yabancı kendi milli kanunları yetki vermiş olduğu takdirde, o devletin Türkiye'deki temsilcilikleri önünde evlenme yapabile- cekleri gibi yetkili Türk makamları önünde de evlenebilirler”.
İkamet izni başvuruları, yabancının ülkeye girişini takiben internet üzerinden yapılmaktadır. Kişinin dış temsilciliklerden kalış amacına uygun bir vize almış olması ve bu vize ile ülkeye giriş yapması gerekmektedir. Ardından internet üzerinden ön kayıt formları doldurularak başvuru gerçekleştirilmektedir.
Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Azerbaycan vatandaşı olursa çifte vatandaşlık alabilir mi? Azerbaycan Cumhuriyeti'nin vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanıması durumunda, Azerbaycan vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kabul etmeleri halinde hem Türk hem de Azerbaycan vatandaşı olabilirler.
Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret 116 AZN'den 130 AZN'ye çıkartılmıştır.
Oturum izni başvurusu, Azerbaycan'daki Türk temsilciliklerinde yapılır. Ancak, oturum izni başvurusu yapmadan Türkiye'ye vize süresiyle veya vize muafiyetiyle gelen Azerilerin oturum izni başvuruları, ikinci bir düzenlemeye kadar Valiliklerce de alınmaya devam edilecektir.
Azerbaycan vatandaşlığı alabilmek için daimi oturma iznine sahip olma şartı aranıyor. Azerbaycan'da daimi oturma izni 5 yıl süreyle veriliyor ve eğer kişi ikamet etmeyi sürdürmek istiyorsa 5 yıllık sürenin bitiminden 3 ay önce ilgili kurumlara başvuru yapması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri