Azmak: Kaybolmak (Pardon biz şehirde yeniyiz de azdık ne yapabiliriz?)
Böyle yüzlerce örnek arasında tapmak/bulmak; azmak/kaybolmak; sümük/kemik; kıç/ayak; gibi sözcükler ilk akla gelenlerdir. Türkçede müstehcen olarak anlaşılabilecek karxana/fabrika; sex/imalathane, atölye; pəzəvəng/izbandut, kazulet, hödük; yaraq/silah; gibi sözcükler zaman zaman da mizah konusu yapılmaktadır.
Ailenin terbiyesinde rol oynayan akrabaların bir tarafı da 'ana terefden" olarak adlandırılan akrabalardır. Bu akrabalar: Baba (ananın atası), nene (ananın anası), dayı (ananın kardeşi), hala (ananın kız kardeşi).
Azerice, 17. yüzyıldan sonra kendi mecrasında gelişimine devam etmişti. Rus egemenliğinden sonra, Osmanlı Türkçesi bölgesi ile olan irtibatların azalması ve zamanla bölgede oluşturulan devlet yapısı sonucunda yazı dili olarak Azerice "Azerbaycan Türkçesi" adıyla resmiyet kazandı.
-Azerbaycan dilinin 90 yıllık sözlük hazırlama tecrübesi vardır, bu süre zarfında altı Yazım Klavuzu Sözlüğü yayımlanmıştır. Son sözlükte 110 bin kelime vardı. Merkezinizin hazırladığı sözlükte ise 65 bin kelime var. Bunun sebebi nedir?
İlgili 29 soru bulundu
Bu harf Azerbaycan alfabesinde açığa yakın ön düz ünlüyü /æ/ göstermek için kullanılır. 1991 yılında kabul edilen Azerbaycan alfabesinde bu ses için (Ortak Türk Alfabesinde bulunan) Ä harfi kullanılmışsa da bu ünlü Azerbaycancadaki en yaygın ünlü olduğundan ve mähäbbät örneğinde olduğu gibi nokta çokluğuna yol ...
Nasılsın? A: – Salam! Necəsən? B: – İyiyim, sağ ol.
Bu doğrultuda genel olarak, 'Yavrum' şeklinde ifade edilir. Ancak aynı zamanda bebeğim, güzelim gibi anlamlar kapsamında da ele alındığını söylemek mümkün.
Genetik olarak İran Azerileri ve Azerbaycan'ın batı bölgelerinde yaşayan Azerbaycan Türkleri Kürtlerle yakın ilişkilidir. Hiçbir Orta Asya ya da Türkiye yörük Türkleri ile genetik bağlantı tespit edilememiştir. Perslerle ilişiği bulunmayan Azeriler, Kürtler ile ortak genetik havuza aittir.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
azericede bir hitap biçimi. aslı: aybalam şeklindedir. ay yüzlü(nur yüzlü) çocuk manasına gelir.
Arzularınız gerçek olsun! Mən səni sevirəm. Ben seni seviyorum. Bu sözü sənə çoxdan demək istəyirəm.
Cancanı (Ordubad, Şerur): Kardeş karısı, yenge (s. 71).
azerbaycan türkçesinde bir çeşit aşağılama, hakaret kelimesi. arkadaş arası şakalarda da bazen duyulur. ama yabancı birine söylenirse sağlam hır çıkar. gijdillah da denen azerice küfür.
azerbaycan türkçesinde saksofon çektirmek manasına gelen fiil.
Bugün ayrı yazı dilleri olan Türkiye Türkçesinin ve Azerbaycan Türkçesinin temeli Eski Oğuz Türkçesine dayanmaktadır.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda(İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar, Iğdır, Ardahan ve karsın yerlileridirler ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir. Hümanizma ise, çelişkili bir durum olarak hâlâ yasak tutulmaktadir.
Efulim Ne demek? Sevgilim, yarim, bir tanem gibi anlamlarda kullanılan doğu karadeniz kökenli bir sevgi sözcüğü.
Balam kelimesi Türkçe dilinde bebeğim, yavrum anlamına geliyor.
Maral (Ermenice: Մարալ Maral ; Azerice: Maral) ya da Hazar Kızıl Geyiği, (Cervus elaphus maral) Kızıl geyiğin en doğu yayılma alanında, Karadeniz'le Hazar Denizi arasındaki bölgede, (Kırım, Kafkas Dağları, Anadolu gibi) yayılım gösteren bir geyik türüdür.
Günaydın! Sabahınız xeyir! / Gün aydın! İyi akşamlar! Axşamınız xeyir!
Sucuk (Azerice: sucuk, Kazakça: Шұжық , Kırgızca: Чучук, Korece: 수주크 , Fransızca: soudjouk, Arapça: سجق; sucuk, Kürtçe: benî), başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür.
Padval: Eskiden soğuk oda amaçlı olarak kullanılan ve evlerin altında peynir saklamak için kullanılan yerden kazılmış bodrum biçimindeki mahzen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri