Hıdırellez gecesi tuz yiyip yatarsan araması çok sık aratılmaya başlandı. Bir halk geleneği olan Hıdırellez'de gece tuz yiyip yatarsan rüyanda ileri evleneceğin kişi sana su verirmiş inanışı da vardır.
Buna göre tuz yiyerek uyumak, size eşinizi gösterebilir. Tuz yer ve uyursanız; "Uyumadan önce tuzlu yiyecekler veya tuz yiyip su içmeden uyunduğunda, o gece rüyanızda size bir bardak su veren kişinin evleneceğiniz kişi olduğu söylenir. Oldukça yaygın olarak, evleneceği kişiyi rüyasında görenler var."
Hıdırellez pilavı, çörek, börek, sütlaç gibi yiyecekler hazırlanır. Hıdırellez günü ev temizlenmez, dikiş dikilmez, tarla sürülmez, çamaşır yıkanmaz, ağaç kesilmez. Hıdırellez günü sabah erkenden pencereler ve kapılar açılarak, bereket ve sağlık duaları edilir. Ataların mezarları ya da türbeler ziyaret edilir.
Hıdırellez'de yapılan geleneklerden biri ise dilek dileyip gül ağacına asma ya da gül ağacı altına gömmedir. Dilekler yazıldıktan sonra gül ağacının dallarına asılır ya da gül ağacının altına gömülür. Hıdırellez'de 5 Mayıs akşam ezanı ile gül ağacına dilekler asılır.
Her yıl 6 Mayıs gününde kutlanan Hıdırellez Bayramı'nda, Hızır insanlara sağlık verip açları doyurup bahar mevsimini başlatırmış. Bu inanışa göre de Hıdırellez, Hızır olmadan asla anlam kazanamayacaktır. İnsan, doğa ve Hızır ile bir bütün oluşturup karşılıklı minnet içermektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Hıdırellez günlerinde 5 Mayıs günü ve akşamı evinizde yoğurt mayalamak veya mayalı bir yiyecek yapmak evinizin bereketi ve bolluğu için çok uygun bulunur. Eğer bekarlar Hıdırellez gecesi tuz ya da tuzlu ekmek yer ve uykuya yatarsa gece rüyasında gelecekteki eşini gördüğü de rivayetler arasında yer alır.
Hıdırellez gömülen dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır ve akan suya bırakılır. Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2021 sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz.
Anadolu'da kimi yörelerde Hıdırellez dileklerinin kabul edilmesi için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Bereket için yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık tutulur.
5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanıdır. Gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir.
Hıdırellez'in en meşhur geleneklerinden biridir. Dilekler yazılarak gül ağacının altına gömülür ya da üzerine asılır. Ertesi gün üzerine çeşitli dilek, niyet yazılan kağıtlar, açık olarak ve yavaşça suya bırakılır. Kağıtlar yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dileklerin kabul olacağına inanılır.
Beyaz Kıyafetler Giymek: Hıdırellez günü beyaz kıyafetler giyerek gün doğmadan yeşillik olan alanlara gitmek de bugünün ritüellerinden biridir. Hızır'ın gezdiğine inanılan yeşilliklerde gezmenin ve bu yerlerden çiçek toplamanın şans getirdiğine inanılır.
DİLEKLER KAĞIDA YAZILIP GÜL AĞACININ ALTINA GÖMÜLÜYOR
Hıdırellez denince akıllara ilk olarak her tür hastalık ve kötülükten korunmak için yakılan ateşin üzerinden üç kez atlanması ve dileklerin kağıda yazılarak gül ağacının altına gömülmesi ya da asılması geliyor.
Paylaşmanın sonraki dönemlerde bolluk ve bereket getireceğine inanılır. 5 Mayıs gecesi dilekler bir kağıda çizilir ve gül ağacının altına konulur.
Rüyasında evleneceği kişiyi gören rüya sahibinin, rüyası genel olarak olumlu bir şekilde yorumlanmaktadır. Gerçekte evlenecek olan kişinin böyle bir rüya görmesi istediklerinin gerçekleşeceğine dair yorumlanmaktadır.
İstihare duası, namaz esnasında edilen bir dua değildir. Dua, namaz bittikten sonra eller semaya açılarak edilir. ''Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm.
2023 yılı Hıdırellez Bayramı 5 - 6 Mayıs günleri arasında kutlanıyor olacak. Dolayısıyla Hıdırellez 2023 yılında 5 Mayıs Cuma akşamı başlar, 6 mayıs Cumartesi ikindi ezanında biter.
5 Mayıs gecesi Hıdrellez ateşi yakılır ve üzerinden atlanır. Ateşin üzerinden atlanırken dilenen dileğin o yıl gerçek olacağına inanılır. Hıdrellez gecesi (5 Mayıs gecesi) evin kapısına söğüt dalı asılır.
Hıdırellez yapılanlar arasından en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.
Hıdırellez, dinden ziyade kültürel bir gelenektir. Fakat İslam inancına göre Hıdırellez kutlamak günah değildir. Ancak batıl olan hiçbir uygulamayı dinimiz kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını batıl ve hurafelerle doldurmak doğru değildir.
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır.
Hıdırellez'in en meşhur geleneklerinden biridir. Dilekler yazılarak gül ağacının altına gömülür ya da üzerine asılır.
Hıdrellez gecesi (5 Mayıs gecesi) evin kapısına söğüt dalı asılır. Söğüt dalının eve sağlık getireceğine inanılır.
Hıdırellez sabahı uyandığınızda yazılan dilek kağıtları alınıp suya atılır. Suya atılmasının sebebi kağıt ne kadar hızlı yok olursa dileğin o kadar hızlı gerçekleşeceğine inanılmasıdır.
Hıdırellez sabahı su kenarına gidilir, el ve yüz yıkanır. Hastalıklardan kurtulmak için ağaca salıncak kurulup sallanılır. Gece bir kovaya su konur, sabah bu su ile yıkanılır.
Hıdırellez'de dilek ritüeli için mutlaka bir gül ağacı bulunmalıdır. Hızır ve İlyas gül ağacı altında buluştukları için başka ağaç ile dilenen dileklerin kabul edilmediğine inanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri