Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün, özellikle beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti. Sancar, ABD'nin en saygın bilim dergilerinden Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri'nde (PNAS) acil yayımlanan makalesindeki buluşuyla ilgili konuştu.
Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Aziz Sancar, hasar gören DNA'ların hücreler tarafından nasıl onardığını ve var olan genetik bilgisinin nasıl koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile, Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Aziz Sancar, doktora sonrası Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı üzerine çalışmış ve halen Kuzey Carolina Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Aziz Sancar'dan beyin kanseri tedavisiyle ilgili önemli keşif - YouTube.
İlgili 36 soru bulundu
Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün, özellikle beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.
Aziz Sancar: "40 yaşıma kadar 18 saat çalışırdım. Sonra azaldı…" | Motivasyon | Gelişim | Başarı - YouTube.
Aziz Sancar, (D. 8 Eylül 1946, Savur), Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Bu onarım mekanizması 1964 yılında tespit edilmesine rağmen detayları bir türlü çözülememişti. Çalışmasına önce bakterilerle başlayan Sancar bu enzimin, bakteri DNA'sındaki hasarlı nükleotidleri çıkarırken bu nükleotidlerin çevresindeki 12 nükleotidi de kesip attığını keşfetti.
Aziz Sancar Havalimanı' olarak değiştirildi. Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof.
📍DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerine çalışmalar gerçekleştiren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınlamış, birçok kıymetli ödüle layık görülmüştür.
8 Eylül 1946'da Savur, Mardin'de doğan Aziz Sancar Türk doktor, akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır. Yapmış olduğu çalışmalarla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
2015 Nobel Kimya Ödülü'nü, “DNA onarımı” hakkındaki bilimsel çalışmasıyla İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar aldı. Türk asıllı ABD vatandaşı Prof.
Ülkemizde Nobel Ödülü'ne sahip olan iki isim de İstanbul Üniversitesi mezunu. Bunlardan biri İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Orhan Pamuk, diğeri ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar.
Aziz Sancar'ın Nobel ödülü
Moleküler biyoloji alanında çalışmalarını yürüten, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Mardin'in Savur ilçesinde 1946'da dünyaya gelen Sancar, eğitimi olmayan ailesinin 8 çocuğundan biriydi.
Lise yıllarında futbolla ilgilenir ancak son sınıfta futbolcu olmaktan vazgeçerek yükseköğrenimine devam etmek ister. Canlılara ve insan bedeninin işleyişine büyük ilgi duyması üniversitede tıp okumaya karar vermesini sağlar. 1963'te girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini 1969'da birincilikle bitirir.
Nobel'in Türkiye'deki tek adresi İstanbul Üniversitesi, Nobel ödülüne doymuyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Aziz Sancar, “DNA Onarımı” hakkındaki çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülüne layık görüldü.
Aziz Sancar, Türk doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. DNA onarımı hakkında yaptığı çalışmalar sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Aziz Sancar, eşi Gwen ile 1978 yılında evlendi ve ikisi de 1981'de Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı'nda göreve başladı.
Aziz Sancar, 8 Eylül 1946, Savur, Türk akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanı. 1946'da Mardin'in Savur ilçesinde, orta gelirli çiftçi ailesinin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Mardin'de tamamladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri