Eğer kullanılacak olan araç direkt olarak karavan tipinde ise araç 3500 kg sınırını aşmadığı sürece B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmektedir. Eğer karavan ağırlığı 3500 kg ve üzeri ise kullanmak için C sınıfı ehliyet gerektirmektedir.
750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır.
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet kullanabilmek için gereken sürücü belgesi sınıfı olarak biliniyor. Trafiğe çıkan araçların büyük bölümü sedan, hatchback ve SUV gibi farklı gövde tasarımlarına sahip otomobillerden oluştuğu için B ehliyet en çok tercih edilen sınıfların başında geliyor.
Öncelikle çekme karavan için ayrı bir ehliyet gerekmediğini ifade etmemiz mümkünüdr. Ancak bu konu çekmek istediğiniz yükün ne kadar ağır olduğuna bağlıdır. Ağırsa doğru kategori için bir sürüş testi yaparak ehliyetinizi yükseltmeniz gerekebilir. Bu, hangi sınavı geçtiğinize ve ne zaman geçtiğinize bağlıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Bu tamamen gideceğiniz kursun liste fiyatlarına ve yapacağınız pazarlığa göre değişse de piyasada ortalama bir BE Sınıfı, Römork ve Karavan ehliyeti fiyatı 1.400 lira civarında seyretmektedir.
Eğer 750 kg ağırlığın altında ise B sınıfı ehliyet yeterli olmaktadır. Ama 750 kg üstündeki bir römorku kullanabilmek için BE, CE, DE sınıfı ehliyetlerden çekeceğiniz aracın türüne uygun olana sahip olmanız isteniyor.
18 yaş ve üzeri olma şartı aranan bu ehliyetler, otomobil veya kamyonet tarzı araçlar ile trafiğe çıkabilmek için gereklidir. B sınıfı ehliyet, diğer ehliyetler arasında en kapsamlı ehliyet türü olarak da anılmaktadır. Yetki sınırı sadece otomobil ve kamyonet kullanımı ile kalmamaktadır.
On-road ve Off-road olarak kategorize edilen atv motosikletler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor.
B sınıfı ehliyet ile motor kullanılamamaktadır. Motorlara özel ehliyet sınıfı A olarak adlandırılmaktadır. Motor kullanmak isteyen kimselerin A sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. B sınıfı ehliyetle kullanılan motorlar, sadece motor bisikletlerdir.
Motorlu Karavan: Yönetmelikle belirtilen ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır. M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Motosikletler altıncı sınıf araç kategorisine dâhil edilmiştir. Bu araçlar OGS alırlarken birinci sınıf olarak değerlendirilirler.
Arkası çift dingil olmadıkça(yani çift teker) B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz.
Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
B SINIFI SÜREMEZ. + Ruhsatta kesinlikle minibüs yazıyor olması gerekir. + Arka dingilde her bir aksta tek teker olması gerekir yani maksimum 4 tekeri olması gerekir.
B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv'ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg'dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg'dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Türkiye'de 2 tekerlekli kullanımı arttı. 125 cc altı motorlar, şehir içi günlük kullanılan motor sayısı arttı. Biz de Milli Eğitim Bakanımızla konuştuk. Bundan sonra 125 cc'nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek.
Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir. Mevcut eski ehliyetiniz ile yeni ehliyetler arasında (yurtdışında geçerlilik açısından) hiçbir fark bulunmuyor. Neredeyse bütün Avrupa'da, ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 6 ila 12 ay arasında sınırlı kullanıma izin veriliyor.
Yaş sınırı 18 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. “BE” sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
B, C, C1, D ve D1 sınıfı sürücü belgesi sahipleri araçlarını, azami yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan (750 kilogram dahil) hafif römork takarak da kullanabilirler.” 750kg üzeri ağırlıktaki karavanlar(O2) için ehliyetlerinize E ilavesi almalısınız. Yani BE ya da CE, DE gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri