Balparmak laboratuvarlarında analiz edilerek özenle seçilen doğal ballar, en güvenilir haliyle sofralara ulaşıyor!
Satın aldığınız ürünün etiketindeki Priospot uygulamasını kullanarak Balparmak parmak izi doğrulamasını başlatabilir, ürününüzün analiz raporuna ve balınızı oluşturan çiçek kaynağına ulaşabilirsiniz. Bunun için linke tıklayıp ürünün üzerindeki kare kodda bulunan numarayı girmeniz yeterli...
Rengi çiçek balından daha koyudur, kendine has bir kokusu, tadı ve rengi vardır. Glikoz ve fruktoz içeriği daha düşük olan çam balı ise daha az tatlıdır. Çiçek ballarından daha fazla miktarda enzim, aminoasit ve mineral içerir, polen içeriği ise daha azdır.
Bal, tahmin edilebileceği gibi çoğunlukla yanlış saklama koşulları sebebiyle şekerleniyor. Ayrıca soğuk hava koşulları ve buzdolabında muhafaza da balın yapısındaki doğal şeker bileşenlerini doğrudan kristalleştiriyor.
Altıparmak Gıda, merkezi İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde bulunan Türk bal ve diğer arı ürünleri paketleme şirketi. 1980'de, arı ürünlerini işleme, ambalajlama ve pazarlama amacıyla kurulan şirket; 1984'te piyasaya sürdüğü Balparmak markasıyla bal üretimi alanında hizmet vermeye başladı.
İlgili 26 soru bulundu
Bingöl ilinin de sınırları içine giren Bingöl Dağları'da 109'u Türkiye için endemik, yaklaşık 1000 çeşit yabani çiçekli bitki türü yetişir.
Altıparmak çatısı altında piyasaya sunulan Balparmak, 1989 yılında Türkiye'nin en çok satılan bal markası oldu ve Altıparmak Gıda, 1991 yılında elde ettiği pazar liderliğini bugüne kadar sürdürdü, sürdürüyor.
Şöyle ki balda her şeyden önce, yapay şeker vb. katkılar bulunmuyor. Rafine şekerin aksine bal içeriğindeki doğal şekerler, sindirim sisteminde çözünmeye gereksinim duymadan, vücutta doğrudan kullanılabiliyor.
Tüm gereken saklama koşullarını sağladığınız takdirde, balınızı uzun süre boyunca ilk günkü tadı ve aroması ile saklamanız mümkün.
Ilık Su Testi:
Bir bardak ılık suyun içerisine, bir çay kaşığı bal akıtın. Bal suyun içinde olduğu gibi duruyorsa gerçek, çözünüyorsa sahtedir.
Balı almadan önce mutlaka ambalajın üzerinde “bal kodeksine uygundur" yazısının yer alıyor olmasına dikkat edilmesi gerekir. Buna ek olarak içinde bulunan ürünler kısmında balın yanı sıra glikoz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, şeker gibi maddeler yer alıyorsa bu balın katkılı olduğunu gösterir.
Organik bal kristalize olabilir ve özellikle hakiki çiçek balı çabucak donar. Ancak bal içerisinde glikoz şurubu ya da esans gibi balda olmaması gereken dış maddeler eklendiğinde bal donmayacaktır.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Gerçek balın kristalize olduğunu ancak donan her balın gerçek bal olmadığını vurgulayan Balın gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, “Hakiki çiçek balı çabuk donar ancak glikoz şurubu ve esans eklenerek bal adı altında satılan sahte ballar kristalize olmaz.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun olarak algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
Balparmak çam balı sağlığa sayısız faydası ile bilinir. Balparmak kestane balı arıların ağırlıklı olarak kestane çiçeklerinin nektarından elde edilen bir monoflora bal çeşididir.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Çalışılan farklı bal örneklerinin Gİ değerlerinin düşük veya orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, diyabet ve glukoz intoleransı olan bireylere diyetlerinde glukoz yerine bal, özellikle de narenciye ve kekik balı gibi düşük gisemik indeksli olan balları tercih etmeleri önerilebilir.
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir.
Propolis, kısaca arıların belirli bitki ve ağaçların yaprak, tomurcuk ve gövdelerinden topladıkları salgıları kendi enzimleri ile işleyerek ürettiği reçinemsi bir madde olarak tanımlanıyor. Arılar, bu maddeyi kovanlarını yabancı maddelerden, çeşitli bakterilerden ve mantarlardan korumak için üretiyor.
Yayla balı, Balparmak'ın ortalama bin metre rakıma sahip yaylalarda üretilen ballardan derlediği özel bir çiçek balı çeşididir. Elde edildiği çiçeklerin nem oranından dolayı baskın bir tada ve aynı zamanda ferah bir aromaya sahiptir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri