Dilimize Arapçadan geçmiş olan terk kelimesinin sözlük anlamı bırakmadır. Bir kişiden ya da bir yerden ayrılmak manasına gelen terk kelimesi ''etmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır.
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
Terk etmek kelimesi bitişik yazılmaz. Bu kelime ayrı olarak yazılmalıdır. Terk etmek kelimesinin doğru yazılışı terk etmek şeklindedir.
terk etmek etken, terk edilmek edilgendir.. terk etmek bir karar almak, terk edilmek razı olmaktır.. terk etmek sorumluluk almak, terk edilmek kabullenmektir.
TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarına göre "terk etmek" sözü ayrı yazılır. Zira "terk" adı verilen eylemin ötesinde bir anlamı yoktur. Bu sözün birleşikmiş gibi gelmesinin sebebi ulama nedeniyle K harfiyle E harfinin ağızdan bir çırpıda çıkıp tek kelime gibi hissettirmesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Türkçe dil kurallarına göre kelimenin sonuna gelen fiil bildiren kelimeler ayrı yazılır, eğer iki kelimeden en az birinde ayrı yazıldığı zaman anlam kaybı yok ise o kelimeler ayrı yazılır. Terk etmek yazımının doğru şekli ayrı yani 'terk etmek' şeklinde kabul edilir. Terketmek şeklinde ki yazılışı yanlıştır.
Terk etmek kelime grubunun sözcükleri ayrı ayrı yazıldığında herhangi anlam kaybı olmamaktadır. Bu sebeple "Terk etmek" kelimesi yazımının doğru şekli ayrı yazılmış halidir. Yani doğru yazımı 'terk etmek' şeklinde kabul edilmektedir. Kelimenin "Terketmek" şeklindeki yazılışı ise Türk dil kurallarına göre yanlıştır.
Bir kişiden ya da bir yerden ayrılmak manasına gelen terk kelimesi ''etmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır.
terk - Nişanyan Sözlük. Arapça trk kökünden gelen tark ترك “bırakma, bırakıp gitme” sözcüğünden alıntıdır.
Terki terk etmek; terkedilen şeyleri düşünmemek.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
Bu doğrultuda kelimenin Türkçe üzerinden ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bazı örnek cümleler üzerinden de kelime grubu şu şekilde ele alınabilir; ''O evi terk etti.'' ''Ben hiç dinlemedi ve terk edip gitti.''
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
haya etme / hayâ etme
Terk etme, çekinme, utanma.
Eşlerden birinin ortak yaşamdan ayrılmasına terk denir. Eşlerden birinin evlilik birliğinin yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğerini terk etmesi hali boşanma nedenlerinden biri olan terk fiilini ifade etmektedir.
i. İstanbul'a su veren gölün adı olup teşmil yoluyle “İstanbul şehrinde kullanılan su” mânâsına gelmiştir: “Patlayan Terkos borusu tâmir edildi.” Havadar, Terkos'u da var ama içilecek su Kırkçeşme suyudur (Ahmet K. Tecer).
TERKEDİLMEK – TERKOLUNMAK
Bırakılmak: Bir sanat eseri halkın takdîrine terkedilerek neşrolunduktan sonra sâhibiyle râbıtası kopmuş demektir (Hâlit Z. Uşaklıgil). 2. Vazgeçilmek.
arazi-i metruke / arâzi-i metrûke. Terk edilmiş, bırakılmış topraklar, araziler.
Dünya ve ahiret bir araya getirilemez. Ahireti kazanmak için, dünyayı yani haramları, mekruhları terketmek lazımdır. Dünyayı terk etmek, iki türlüdür: Birincisi, bütün haram olan şeylerle beraber, mubahları da yani günah olmayan lezzetlerin çoğunu da bırakıp, yaşamak için zaruri olan miktarını kullanmaktır.
Sünnetleri özürsüz olarak kılmamakta ısrar etmek, küçük günah olur.
Terk, eĢlerden birinin evlilik birliğinin kendisine yüklediği yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla, isteyerek ve sürekli olarak ortak yaĢamı terk etmesi ve haklı bir neden olmadan ortak yaĢama dönmemesidir.
Terk Suçu Nedir? (TCK 97)
Terk suçu; yaşı veya hastalığı nedeniyle kendini idare edemeyecek durumda olan ve bu nedenle başkasının koruma ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan bir kimsenin “kendi hâline terk edilmesi” suretiyle oluşan bir tehlike suçudur.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Deyip mi diyip mi?, sözcüğü doğru yazılış şekli deyip olacaktır. Diyip yanlış yazılış şeklidir.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri