Hastaların 1/3' ü tedaviden sonra nüks etmekte, bu hastalar da kemik iliği kök hücre nakli ve yüksek doz kemoterapilerle tedavi edilmektedir. Bu nedenle nüksün erken saptanması büyük önem taşımaktadır.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
Lenfoma, bir remisyon süresinden sonra nüksetebilir (geri gelebilir). Remisyon haftalar, aylar veya yıllar sürebilir. Agresif lenfomalar nüksettiğinde, bu genellikle tedaviyi bitirdikten sonraki ilk birkaç yıl içinde olur.
Hodgkin lenfoma kombine kemoterapi ile genel olarak tamamen tedavi edilebilir ve tekrar etmek oranı %10 ile %13'tür. Ancak bu hasta grubunda tekrar etmesi durumunda ikinci tedavi uygulanır ve bu aşamada nüks etme oranı ise %20 ile %50 arasıdır. Lenfoma nasıl başlar? Lenfomaya neyin neden olduğu henüz bilinmemekte.
Diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalığı çoğunlukla 60 yaş üzerindeki kişilerde görülür. Diffüz büyük B hücreli lenfoma, lenf düğümlerinde, gastrointestinal sistemde, testisler, tiroid, deri, göğüs, kemik, beyin veya vücudun herhangi bir bölgesinde tutulum gösterebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu lenfoma tipleri çoğunlukla genç hastalarda görülür. Burkitt lenfoma insanda en hızlı ilerleyen kanser tipidir. Bu hastalıklarda tedavinin hedefi hastalığı yok etmektir.
Yaklaşık %50-60 hasta ileri evrede başvurur.
Hodgkin lenfoma kombine kemoterapi ile genel olarak tamamen tedavi edilebilir ve tekrar etmek oranı %10 ile %13'tür.
Meme kanserinden kurtulanlar bir dizi sağlık probleminden etkilenebilir, ancak çoğu zaman büyük bir endişe kanserle tekrar karşı karşıya kalmaktır. Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir .
Sağlıklı yaşam, her zaman olduğu gibi kanser tedavisi sonrasında da önem arz etmektedir. Beslenmenize dikkat ederek, ideal kilonuzu koruyarak, alkol-sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak, düzenli egzersiz ve yürüyüşler yaparak kanserin tekrarlama riskini azaltmanız mümkündür.
Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta haftalar ya da aylar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta bazen 15-20 yıl yaşayabilmektedir. Bu nedenle iki farklı lenfoma grubunda hastaya uygulanan tedavi yaklaşımı da farklı olmaktadır.
B hücreli lenfomalar, normal B hücre gelişiminin olduğu primer ve sekonder lenfoid organlardan veya lenfoid olmayan organlardan gelişen tümörlerdir. DBBHL'de büyük difüz büyüme paternine sahip B lenfoid hücreler, normal lenfositlerin iki katına yakın boyutta çekirdek içerirler.
"Lenfoma, kür şansı olan yani tedavi sonrası tamamen iyileşecek olan kanserlerden biridir. Sonuçları nispeten yüz güldürücü hastalıklardan biridir. Güncel tedaviler ile başarı oranı yüksektir. Örneğin, Hodgkin lenfomada yüzde 95'e kadar varan başarı oranı olabilir.
B hücrelerini etkileyen Epstein-Barr virüsü (EBV) adlı bir virüsü olan bazı kişilerde görülür. EBV glandüler ateşe (“mono” veya öpüşme hastalığı olarak da adlandırılır) neden olur.
Bazı hastalarda; kilo kaybı (son altı ay içinde %10), geceleri terleme, tekrarlayan ve bir enfeksiyondan kaynaklanmayan ateş gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilere “B semptomları” adı verilir.
Non-Hodgkin lenfoma nedir? Non-Hodgkin lenfoma, lenfatik sistemde yer alan olgun B lenfosit, T lenfosit veya NK lenfosit (doğal öldürücü hücreler)hücre gruplarından herhangi birinden kaynaklanan lenfomadır. Non-Hodgkin lenfomanın içerisinde çok sayıda farklı klinik ve laboratuvar özellik gösteren alt grup mevcuttur.
Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir. Şeker hastalığı, kan basıncı yüksekliği, süreğen böbrek hastalığında tam iyileşme olanaksızdır. Oysa tamamen iyileşen birçok kanser vardır ve bu kanser türlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.
Normal vücut hücrelerinin aksine kanser hücreleri hızla çoğalır ve metastaz yapabilir (vücudun diğer yerlerine yayılabilir).
Bu ilaçlar özellikle ileri ve metastatik meme kanserli hastalarda daha başarılı sonuçlar vermektedir. Lokal ileri evre meme kanserli hastalarda yeni ilaçların kullanılması hastaların %50-60'ında tümörün tamamen kaybolmasını olanak sağlamaktadır.
B hücreli lenfomalar daha sık ortaya çıkar. Hastalık lenf düğümlerinde, dalak gibi lenfoid dokularda ortaya çıkabilir veya mide, barsak gibi organlardaki lenf dokusundan kaynaklanabilir. Malign lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer kısımlarına da yayılabilir.
Evre 4 lenfoma, kanserin lenfatik sistem dışında bir organa yayıldığı anlamına gelir. Hayatta kalma oranları, bireyin risk faktörlerine ve kanser türüne bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Evre 4 lenfoma sağkalım oranı diğer evrelerden düşüktür, ancak bazı durumlarda doktorlar kür (tam şifa) sağlayabilir.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL) bir lenfoid malignitedir. DBBHL, non-Hodgkin lenfomalar arasında erişkinlerde en sık görülen lenfoma alt tipidir ve Non-Hodgkin lenfomaların %30-58'ini DBBHL'lar oluşturur. Çoğunlukla 60 yaş üzeri kişilerde görülmekle birlikte çocuklar ve genç erişkinlerde de nadiren görülür.
Bazen lenfatik sistemin diğer kısımlarında başlar. Hodgkin lenfoma, bir lenfosit (genellikle bir B hücresi) anormal hale geldiğinde başlar.
Burkitt lenfoma/lösemi, c-myc onkogeninin disregülasyonu ile sonuçlanan orta boy B hücre proliferasyonu gösteren agresif bir tümördür. Endemik, sporadik ve immünyetmezlik ilişkili klinik subgrupları mevcuttur. Bazı tümörlerde morfolojik özellikler Burkitt lenfoma ve DBBL arasında kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri