Src 4 belgesi yurt içinde karayolu ile eşya ya da kargo taşımacılığı yapan sürücülerin 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine göre alması gereken bir belge türüdür. Src 4 belgesi ile kamyonet, kamyon ve çekici türü araçlar kullanılabilir.
Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler. E sınıfı ehliyeti olanların aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir; 1) 25.02.2003 tarihinden önce alınmış E sınıfı ehliyetin fotokopisi.
SRC 4 Belgesi Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Yüklü taşıt kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için öncelikle kullandıkları araca uygun ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir.
NOT: B EHLİYETİ OLANLAR, SADECE SRC 2 ve SRC 4 BELGESİ ALABİLİRLER. NOT: C VEYA D EHLİYETİ OLANLAR, SRC2,SRC 3, SRC 4 BELGESİNDEN İSTEDİĞİNİ TALEP EDEBİLİRLER.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
SRC Belgesi, ticari araç kullanıcılarının alması gereken belge türüdür. Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vd. ticari araç kullanan sürücüler alırlar. SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır.
Src 2 ve src 4 belgesini birlikte talep etmeniz halinde beş saat daha ilave edilerek toplamda 33 saat alınır. Not: SRC2 ve SRC4 belgesinin aynı anda alınma işlemi sona ermiş olup, her belge için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet sınıfı B olan kişiler, SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler SRC-2, SRC-3, SRC4 belgeleri için başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce sahip olduğu ehliyet sınıfı E olanlar ise, SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden istediklerini alma hakkına sahip olabilirler.
Muafiyetli başvuru için aranan şartlar:
Eski Ehliyetlerde D sınıfı, yeni ehliyetlerde M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1E ve F sınıf tarihleri 25.02.2003 tarihinden önce olan ehliyet sahipleri muafiyetli olarak SRC2 ve SRC3 belgesine başvurabilirler.
SRC 4 Belgesi Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Yüklü taşıt kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için öncelikle kullandıkları araca uygun ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir.
SRC4 – Yurtiçi Yük-Eşya-Kargo Sürücü Mesleki Yeterlilik Eğitimi Kimlere Yönelik? SRC4 Belgesini; Yurtiçinde yük-eşya-kargo taşımacılığı yapan ve. Çekici, kamyon, kamyonet gibi ticari araçları kullanan sürücüler almalıdır.
Sınava Girmeden Src Alma
Sınavdan ve eğitimden muaf olarak src belgesini 25 Şubat 2002 tarihinde önce ehliyet alanlar faydalanabilir. Bahsi geçen tarihten önce trafik tescil kuruluşlarından sürücü belgesi tescil edilen sürücüler Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek sınavsız src belgesini alabilirler.
Src4 Belgesi: Yurt içinde yük, eşya ve kargo taşınacak ise, bu belgeye sahip olmak gerekiyor. SRC1 ve SRC 2 belgeleri için geçerli olan durum, SRC3 ve SRC4 belgeleri içinde geçerlidir.
SRC Belgesi Artık E-Devlet'te
Arslan, ilk kez başvuracak vatandaşların e-Devlet'e girerek SRC başvurusu yapabileceğini, 40 liradan 20 liraya düşürülen SRC belgesi ücretinin ödenmesinin ardından da sistem tarafından hazırlanan belgelerin çıktısının alınarak kullanılabileceğini söyledi.
Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir.
SRC belgesinde ağır vasıta ehliyeti olma şartı aranmamaktadır. B sınıfı ehliyetinizle SRC belgeleri alabilirsiniz.
Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
Yolcu, kargo, yük farketmeden hepsi için zorunlu bir belge olma özelliğine sahiptir. Src 1 belgesi yurtdışı yani uluslararası arası taşımacılık için kullanılır. Src iki belgesi de yine aynı şekildedir. Src 3 belgesi yurtdışı yük taşıma için, src 4 belgesi de yurtiçi taşımacılık için gerekir.
SRC sınavında baraj 100 puan üzerinden 70 puandır. Toplam 40 sorudan 28 doğru yapmak geçmek için yeterlidir. SRC belgeleri için öngörülen eğitim programları ve aranılan şartlar da farklılık arz etmektedir. SRC 5 belgesi almak için de en az ilkokul 2.kademe mezunu olma şartı aranmaktadır.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
Buna göre; 2023 yılı için SRC belgesi olmadan araç kullanma cezası belirlenen cezai miktar sürücülere 1.420 TL., işletmeye ise 3.585 TL. olmak üzere toplam 5.005 TL.
SRC2 belgesi şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar için, SRC4 belgesi ise şehirler arası yük taşımacılığı yapanlar içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri