Kesilen peynir yüzeylerini ışık ve oksijen etkisinden koruyunuz. Olgunlaşması tamamlanmamış tüm peynirlerde belirli derecede ekşimtırak koku algılanır. Çünkü süt , pıhtı ve peynirdeki laktozun yıkımlanması sonucu laktik asit oluşur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peynir kokuyorsa ne yapmalı? Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin.
Peynir küflenir küflenmez çöpe atıyorsunuz
Peynirin yeni yeni küflenmeye başladığını fark ettiğinizde onu hemen çöpe atmak en kolay çözüm, halbuki peynirin yaşam süresini uzatabilirsiniz. Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa peynirin yüzeyini temiz bir kağıt havluyla hafifçe silin ve zeytinyağı ile ovalayın.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
-Salamura suyundan çıkarılan yumuşak peynirlerin hava ile teması olmamalıdır. Bu amaçla, büyük dilimleri Koroplast Kilitli Poşete koyarak, kasede olanları ise Koroplast Streç Film ile sararak muhafaza edebilirsiniz.
Peynirin bozulduğunu tadından da anlayabilirsiniz. Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur.
Yaklaşık 1 ay sonra sudan çıkararak afiyetle tüketebilirsiniz. Peynirizi salamura yaparken kaya tuzu kullanırsanız daha uzun süre dayanacaktır. Peynirleriniz salamura edilmiş şekilde yaklaşık 6 ay tazeliğini koruyacaktır. Afiyetler olsun!
Ayak kokulu peynir
Epoisses ya da Limburger gibi olgunlaşma sürecinde birçok kez tuzlu suyla yıkanan kabuklu peynirler ise Brevibakteri linen adı verilen bakterilere ev sahipliği ediyor. Bunların yaydığı butrik asit ve izovalerik asit gibi moleküller üreterek peynire “ayak kokusu” havası veriyor.
9-Pastörize olan peynirler sıcak suyun içinden çıkarılır ve soğumaya bırakılır 1 saat sonra salamuraya konur. 10-Soğuyan peynirler bir kavanoza sık sık doldurulur arada boşluk olması peynirin salamuradan daha fazla tuz almasına neden olur. Salamurayı sadece su ve tuzdan hazırlarsak peynir çok tuz alır.
Özellikle yüzeyde küf-maya oluşumuna karşı. Ancak paketlemeden önce ortamda, örneğin havada, spesifik penisilium küfü varsa ve doğal olarak ürüne bulaştıysa sorbatla kimyasal reaksiyon oluşmasına ve sonunda gaz kokusu diye algıladığınız kokunun oluşmasına sebebiyet verir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Salamura peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır. Rengi, parlak ve canlı bir beyazdır. Donuk, kirli beyaz, sarı, siyah ,mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır.
Sizi rahatsız eden buzdolabı kokusu karbonat ile son bulacaktır. Yapmanız gereken ufak bir kabın içine karbonat koyup dolaba yerleştirmeniz. Temizlik bu kadar basit.
Tüketene kadar saklanıldığı ideal sıcaklık 2 ve 4 derece olmalıdır. Salamura suyu içerisinde ağzı sıkı kaplarda saklanmalıdır.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığı
Enfeksiyonlu hayvanlardan elde edilen sütlerin yeteri kadar kaynatılmaması sonucu taze peynir tüketimi ile geçen hastalığa Brusella hastalığı denilmektedir. Enfeksiyon riskinde taşıyan hayvanların zamanında aşılanması bu noktada Brusella hastalığını önleyici bir tedbirdir.
Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu. Peynirde pembeleşme nedeni bakteriler laboratuvarda tekrar üretildi.
Peynir için kaynattığımız suya bir miktar tuz atılır ve tuzun ayrını ayarlamak için suyun içerisine yıkanmış çiğ yumurta atılır eğer yumurta suyun yüzüne çıkarsa tuz yeterli demektir.
Salamura peynirin suyu değişir mi? Sakın salamura suyunuzu her peynirde yenilemeyin ya da peyniri biten salamura suyunuzu dökmeyin. En iyi ve en lezzetli salamura suyu en eski salamura suyudur. Her peynir beklemesinde salamuranız yeni bakterilerle size daha lezzetli olarak hizmet edecektir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Burgu peynir ya da mozarella topları gibi, salamura suyu içerisinde satılan tüm peynirler, buzdolabı koşullarında ve kendi salamura suları içerisinde son tüketim tarihlerine kadar tüketilmeye devam edilebilir. Ayrıca salamura suyu içerisinde kalan peynir, olgunlaşmasına da devam edecektir.
Temiz bir tülbentin içine 2 avuç tuz koyar bağlarız. Bunu peynirlerin üzerine yerleştiririz. Sonra peynirlerin üzerini kapatacak kadar su ilave ederiz. Ertesi günü tülbentte tuz kalmamışsa tülbente tekrar tuz ilave eder, peynirlerin tekrar üzerine koyarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri