Suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vücutta az miktarda da olsa depolanabilir. İçeriğindeki kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinen vitamin, sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde 2 miligram olmak üzere toplamda 4 mg kadar depolanır.
Karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar
Sakatatlar en besleyici gıdalar arasında yer alır. Özellikle kuzu karaciğeri ve böbreği B12 vitamini olan besinler arasında en zenginlerindendir. Ortalama olarak 100gr'lık bir kuzu karaciğeri porsiyonunun günlük alınması gereken B12 vitamininin %3,57'sini karşıladığı bilinir.
Her saniye üretimine devam edilen kırmızı kan hücreleri B12 vitamini olmadan sağlıklı bir şekilde çoğalamaz ve üretimi azalır. Buna bağlı olarak anemi gibi farklı sağlık problemleri oluşabilir. B12 vitamini, vücut tarafından sentezlenemese de karaciğer ve böbreklerde dört yıla kadar depolanabilir.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
B12 vitamini ince barsağın ileum kısmından emilir. Emilim midenin pariyetal hücrelerinden salgılanan intrinsek faktöre (IF) bağımlı olarak gerçekleşir. Kapiller alana geçen B12 vitamini esas olarak karaciğerde yapılan transkobalamin II'ye bağlanmış olarak taşınır.
İlgili 30 soru bulundu
B vitamini fazlalığı; genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri, hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
Vitamin B12 vücutta başlıca karaciğerde ve böbrekte depolanır. Dışarıdan hiç alınmasa bile depo edilebilen miktar vücudumuzun 3-4 yıllık ihtiyacını karşılayabilir. Bu nedenle eksiklikte belirtilerin ortaya çıkması çok geç olur.
Emilim ile kan dolaşımına geçen B12 hücrelere geçerek bölünme işleminin normal fonksiyonlarına katkı sağlar. Normal insan vücudunda karaciğer yüksek miktarda B12 vitamini depolayarak eksiklik oluşumunu engellemeye çalışır.
Karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebilir
Çünkü bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
Nadir de olsa yüksek dozda B vitamini alan kişilerde aşırı uyuşukluk ve karıncalanma hisleri gözlemlenebilir. Bu belirti vitamin B12'nin erken dönem belirtisi olarak sayılır. Öte yandan B12 vitamini enerji verir ve yüksek dozda alındığında uyku düzenini bozabilir ya da uykusuzluk yapabilir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
Bu vitaminler başlıca karaciğer ve yağ dokusunda depolanırlar. A, D ve K vitaminleri karaciğerde depolanırlarken, E vitamini vücudun yağ dokularına dağıtılır.
B vitamini grubu; tamamı suda çözünebilen 8 farklı vitaminden oluşur. Her vitamin gibi B vitamini grubu da vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasında çok önemli görevler üstlenir. Ancak, B vitamini vücutta depolanamaz. Vücut ihtiyacı kadar B vitaminini besinlerden alır ve fazlası vücuttan uzaklaştırılır.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
A vitamininin fazlası karaciğerde depolanır. A vitamini bağışıklık fonksiyonu, görme, üreme ve hücresel iletişimde rol oynar. Korneaları ve diğer epitel yüzeylerini korumak için vücudun A vitaminine ihtiyacı vardır.
Başlıktaki sorunun cevabına gelince... B12 vitamini enjeksiyonları genelde güvenli kabul edilen uygulamalar. Bilinen ciddi hiçbir yan etkiden bahsedilmiyor.
Kompleks B Vitaminleri Bakımından Zengindir: Karaciğer; B6 vitamini, biyotin ve folat bakımından da yüksektir. B vitaminleri; özellikle folat, metilasyon ve hücresel işlevlerden dolayı vücudunuza yardım eder.
- Protein bakımından oldukça etkili bir besindir. - Karaciğer A vitamini ve Demir ile doludur. Özellikle demir eksikliğinin belirtisi olan anemi ile mücadele ediliyor ise tüketilmesi gereken besinlerden birisi de ciğerdir.
Özel kullanım durumları: Böbrek ve karaciğer yetmezliği: Böbrek ve karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda kullanılmamalıdır. Eğer BENEXOL B12'nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Bu durumda B12 vitaminini sadece yumurta ile karşılamaya çalıştığımızda her gün 4 yumurta yememiz gerekir, ancak bu tüketim de kolesterol değerlerine olumsuz etki eder. Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurdun içinde 0,023 miligram B6 (piridoksin), 0,186 miligram B3 (niasin), 0,200 miligram B2, 0,42 miligram B12 ve 18 miligram folat gibi vitaminler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri