Vücuttaki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Isıya duyarlı ve suda çözünebilen B12 vitamini insan vücudunda kendiliğinden üretilemez.
Sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarını korur ve aynı zamanda alyuvar üretimini sağlar. B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır.
B12 suda eriyen bir vitamin olduğu için kandaki seviyesi yükseldiğinde idrarla böbreklerden dışarı atılır. B12 vücuttan atılmadığında toksik etki yaratmaz ancak vücut sistemlerinde ciddi sağlık problemleri yaratabilir.
Vücutta 5 yıl için depolanan B12 vitamini fazlalığının insan sağlığına bir zararı yoktur. Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır.
Et, balık, süt ve süt ürünleri gibi yiyecekler B12 açısından zengindir. Diyette bu besinlerden yeterince tüketmeyen kişilerde eksiklik görülebilir. Yetersiz beslenmenin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. B12 depoları yaklaşık 2 ile 4 yıl kadar yeter.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri gibi olağandışı durumlar ortaya çıkabilir. B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır.
B12 vitaminini diğer B vitaminlerinden farklı olarak vücutta depo edilebilir ve depolama karaciğerde gerçekleşir. Bununla birlikte diğer B vitaminleri gibi suda çözülebilir ve ihtiyaç fazlası olan B12 vitamini idrardan atılır.
B12 yüksekliği genellikle B12 düzeyinin 1000 pg/ml'nin üzerinde olması olarak kabul edilebilir. B12 vücuda zehirli bir madde olarak kabul edilmez. Kan B12 düzeyi yüksekliği B12 vitaminin metabolizması ile ilgili sorunlardan dolayı gelişebileceği gibi farklı hastalıkların ikincil bulgusu da olabilir.
B12 vitamini hipertansiyona yol açabilir. Psikolojik olarak olumsuz etkilere yol açabilir. Stres, zihin bulanıklığı ve panik atakla birlikte depresyona kadar giden süreçlere sebebiyet verebilir. B12 vitamini fazlalığı çoklu organ hastalığı olan kişiler için tehlikeli bir duruma yol açabilir.
Bu vitaminin eksikliği, iki üç aylık bir B12 enjeksiyonu kürü ile giderilebilir.
Yaşa göre B12 değerleri diyetle günlük alınması gereken miktar bazında şöyledir: 0-1 yaş bebeklerde 0,5 mcg. 1-13 yaş arası çocuklarda 1-2 mcg. 14 yaşından büyük kişiler için 2,4 mcg.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Eğer B12 eksikliği tedavi edilmezse büyüme sorunları gibi sıra dışı durumlar meydana gelebilir. B12 vitamini eksikliği ciddi şekilde kalıcı sinir ve beyin hasarı riskine sahiptir. B12 vitamini yetersiz olan kişilerde psikoz, mani ve bunama gibi olumsuzlukların meydana gelme riski daha yüksektir.
B12 vitamin takviyelerinin aşırı dozda kullanımı, fazla miktarı idrarla atıldığı için genellikle endişe yaratmaz. Ayrıca et, yumurta ve kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal ürünler fazla miktarda tüketiliyor ise B12 yüksekliğine neden olabilir.
Arendt ve ark. ın 2019 yılında yaptığı bir çalışmada B12 düzeyi yüksek olan kişilerde normal olan kişilere göre 1 yıllık kanser riskinin %3,4 daha fazla olduğu gösterilmiş, bu riskin özellikle karaciğer, pankreas kanseri ve hematolojik malinite gelişimi için daha yüksek olduğu bulunmuştur (6).
Başlangıç olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, dengesizlik, sersemlik, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet ve önemli ölçüde duyarlılık, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü ile bunamaya benzer tabloya yol açar, gözlerde yanma ve kaşıntı gözlenebilir.
Bazı kişiler ise B12 vitaminini alsa da, vücutları vitaminleri gerektiği gibi ememez. Bu ve bunun gibi durumlardan dolayı B12 eksikliği, sağlığı farklı şekillerde etkiler. Hatta depresyon gibi psikolojik belirtiler de B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşmaktadır.
Vitamin B12 düzeyinin düşüklüğü kadar yüksekliği de anlamlıdır. Özellikle hematolojik hastalıklarda, solid tümörlerde, otoimmün hastalıklarda, renal hastalıklarda ve enfeksiyon hastalıklarında yüksek serum kobalamin düzeyleri saptanmıştır ve bu yükseklik bazı hastalıklarda prognozla ilişkili bulunmuştur.
Çünkü bu vitaminin eksikliği önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamininin kilo alımına yol açtığı yönünde birtakım görüşler bulunmaktadır. Ancak, B grubu vitaminleri kilo kaybında rol oynayabilen vitaminlerdir. B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
B12 vitamini alyuvarların oluşumunda, beyin ve sinir sisteminin işlevlerini sürdürmesinde, DNA'nın sentezinde önemli görevleri olan bir vitamindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri