Dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları ile ishal görülebilir. Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenir. Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir. Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
B12'nin sabah saatlerinde alınması önerilir. Özellikle aç karnına almak ve eğer hap formunda ise büyük bir bardak su ile tüketmek emilimini yükseltir. Ancak; C vitamini B12'nin vücuttaki emilimini azaltabilir.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
B12 vitamini eksikliği de özellikle kırmızı et, tavuk, balık gibi besinleri tüketmeyen vejetaryen ya da vegan grupta çok yaygındır. B12 vitamini önemli bir metabolizma regülatörüdür. Eksikliğinde pek çok metabolik süreç aksamaya başlar ve bu aksamalar da kilo vermeyi engelleyebilir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı yaşanan bu hastalıklar genellikle geri döndürülemez boyuttadır. Doğurganlığı sağladığı ve arttırdığı bilinen B12 vitamini, eksikliği durumunda geçici kısırlığa neden olabilir. Bu durum B12 vitamini eksikliği giderildiğinde düzelen bir durumdur.
Genelde bebeğin beslenmesindeki yetersizliğe bağlı eksiklik 1 yaşından sonra kendi göstermeye başlar. Özellikle hayvansal gıda süt, yumurta, et tüketmeyen vegan annelerin vitamin B12 düzeyleri düşüktür.
Peki, B12 iğnesi ne zaman etkisini gösterir? Genellikle iğne vurulmaya başladıktan itibaren 15 gün geçmesi gerekmektedir. 15 günlük bir sürenin ardından yeniden ölçüm gerçekleştirilir ve genellikle hastanın vitamin seviyesinin normal değerlere yükseldiği görülür.
B vitamini fazlalığı; genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri, hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
Bu durum hastaların yaşamını olumsuz etkilemekte ve iş başarısını da düşürmektedir. Kansızlık belirtilerin görülmesi durumunda aile hekimlerinden veya dahiliye bölümünden tam kan sayımları yaptırılarak B12 veya demir eksikliği olup olmadığı öğrenilebilir.
B12 Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı? B12 testi hem sağlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlıkta, tedaviye günaşırı 250-1000 mcg B12 vitamini uygulaması ile başlanır ve bu uygulama 1-2 hafta sürdürülür. Daha sonra, kan tahlilleri sonuçları, normale dönüldüğünü kanıtlayana kadar, haftada 1 defa 250 mcg B12 vitamini uygulanır.
Genelde vücutta meydana gelen B12 vitamini fazlalığı idrar yoluyla atılarak uzun süreli seyir sağlamaz. Ancak bazı durumlarda bu belirtiler devam edebilmektedir. Bu durumlarda da mutlaka bir hekime danışılmalıdır.
B12 ve demir eksikliği huzursuz bacak sendromuna yol açıyor.
B12 vitamininin iğnesi yüksek oranda bir B12 vitamini içermektedir. B12 vitamin eksikliklerini hızlı bir şekilde normal şekle döndürmeye yardımcı olmaktadır. B12 vitamini iğnesi kişilerin bu iğneyi vurulmaya başlamasından yaklaşık olarak 15 gün sonra etkisini iyi bir şekilde göstermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri