B2B (Business to business) iki şirket arasındaki satış işlemini ifade eden bir iş modelidir. Bu modelde, ürünler son tüketiciye değil şirketlere ve işletmelere satılır. Başka bir ifadeyle; müşteriye satmak veya iş amaçlı kullanım için yapılan satış işlemleri B2B olarak adlandırılır.
B2B'nin açılımı Business to Business'tır. İşletmelerin son müşteriler yerine diğer işletmelerle ticaret ve işlem yaptığı ticaret yapma yöntemidir. Bu, bir işletmenin ürünlerini doğrudan tüketicilere satmak yerine başka bir işletmeye sunması durumudur.
B2B, şirketlerin kendi aralarında satış ve pazarlama yaptığı işlemler ile gerçekleşir. Örnek verecek olursak, şirketlerin muhasebe süreçleri için yapmış olduğunuz yazılımı, farklı bir şirkete pazarlar ve bu ürününüzden bir gelir elde ederseniz, B2B iş modeli ile çalışıyor olursunuz.
B2B, işletmeden işletmeye, modeli ile özellikle e-ticaret alanında aktif olan işletmeler operasyonlarını yürütmektedir. Firmalar doğrudan tüketicilere değil, perakende satış yapan ve toplu ürün alımı gerçekleştiren firmalara ulaşırlar. Bu nedenle de bu iş modeli işletmeden işletmeye olarak adlandırılmıştır.
B2B modeli bir şirketin ürün veya hizmetlerini başka işletmeye sunarak bu işletme tarafından kullanılmasını amaçlar. Aradaki iş birliği çoğunlukla toptan ticaret, ham madde tedariki veya iş süreçlerindeki özel ihtiyaçları karşılama gibi konuları kapsar.
İlgili 16 soru bulundu
Farklı sektörleri hedef alan satış faaliyetleri yatay B2B adlandırılır. Söz konusu iş modeli, aynı şirketin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren üretici ve satıcılara hizmet vermesine dayanır. Örneğin; mobilya üreticilerine ve inşaat firmalarına ahşap malzeme satışı yapan bir şirketin faaliyetleri bu kapsamdadır.
Hepsiburada, morhipo, trendyol ve ZARA gibi çevrimiçi mağazalara sahip perakendecilerin tümü, B2C e-ticaretiyle uğraşan işletmelere örnektir. İşletmeden İşletmeye (B2B) – Adından da anlaşılacağı gibi B2B e-ticaret, iki işletme arasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgilidir.
Açılımı Business to Business olan B2B, iki şirket arasında gerçekleştirilen iş modelini ifade etmek amacıyla kullanılır. Bu iş modelinin temel çalışma mantığında ürünler doğrudan nihai tüketiciye satılmaz. Şirketlere veya işletmelere satılan ürünler, bu şirket ve işletmeler yoluyla son tüketiciye ulaştırılır.
B2B Online Tahsilat, ana firmanın bayilerden tahsilat yapmasını, bayilerin kolaylıkla ana firmaya ödeme yapmasını ve bayilerin son kullanıcılardan online ödeme almasını sağlayan kapsamlı bir çözümdür.
B2B ve B2C ne anlama geliyor? B2C alanında faaliyet gösteren bir şirket, ürünleri doğrudan son kullanıcıya satar. Amazon ve Trendyol gibi e-ticaret şirketleri, en tanınmış çevrimiçi B2C şirketlerinden bazılarıdır. B2B alanında faaliyet gösteren bir şirket, ürün ve hizmetlerini başka şirketlere satar.
C2C (Customer-to-Customer), bireylerin internet üzerinden birbirlerine doğrudan ürün veya hizmet sattığı bir ticaret modelidir. Bu yöntem, genellikle ikinci el eşya, el yapımı ürünler ve açık artırma sitelerinde görülür.
Business to business yöntemi, işletmenin ürünü ya da hizmeti başka bir işletmeye doğrudan değil, bir aracıya baz fiyattan sattığı, aracının üzerine kendi kar marjını koyarak başka bir işletmeye pazarladığı yöntemdir.
Şirketten şirkete, kurumdan kuruma ya da işletmeden işletmeye olarak farklı şekillerde kullanılabilen B2B satış nedir? B2B satış, genel olarak iki farklı kuruluşun kendi aralarında yaptıkları satış anlamına geliyor.
B2B satış, tüketicinin kişisel kullanımı için bir şirket ile bireysel bir tüketici arasında değil, iki şirket arasındaki satışlara denir. B2B satışları, daha büyük işlem miktarları, daha eğitimli müşteriler, çok paydaşlı bir onay süreci ve dolayısıyla daha uzun bir satış döngüsüne sahiptir.
B2B, İngilizcesi “Business to Business” ın baş harflerini ifade ediyor. B2B nedir diye özetlediğimizde, kısaca bir firmadan diğer bir firmaya yapılan e-ticaret iş modelidir diyebiliriz. Nitekim B2B, ülkemiz işletmelerinin yakından tanıdığı bir ticaret modelidir.
B2B toplantısı, işletmeler arası işbirliği ve satın alma süreçlerini görüşmek üzere düzenlenir. Profesyonel bir toplantıdır ve katılımcıların işbirliği fırsatlarını değerlendirmelerine olanak tanır.
Kurumlar arası iş yapma konusu için “B2B” (Business to Business) kısaltması kullanılır. Direkt tüketicilere ulaşan çalışmalar ise “B2C” (Business to Consumer) kısaltması ile anılır. İki alanda da doğal olarak ticari başarı esastır, ancak kullanılan satış ve pazarlama stratejileri farklıdır.
B2B iş modeli, tedarikçiden üreticiye, üreticiden toptancıya, toptancıdan perakendeciye şeklinde işletmeler arasındaki ticari alışverişi kapsar. Örneğin, ürünlerinizin satışını yaptınız ve müşteriye gönderim için kendi markanıza ait bir paket olmasını istiyorsunuz.
B2B e – ticaret iş modelinde, alıcı firmalar ile satıcı firmalar aynı web sitesi üzerinde buluşurlar. B2B web site platformları, satılması istenen ürün ya da hizmetlerin online (çevrimiçi) olarak sunulduğu platformlardır. Bu platformlarda fiyat sunma, teklif alma ve teklif verme gibi işlemler gerçekleştirilmektedir.
Basitçe tanımlamak gerekirse B2B marka yönetimi firmalardan firmalara yapılan bir marka yönetimi modelidir. Firmalar etkileşimde oldukları diğer firmalarla ticaretlerini sürdürürler. Bu ticaret yerel olabileceği global anlamda bir ticaret de söz konusu olabilmektedir.
Alibaba.com, dünya çapında faaliyet gösteren, KOBİ'lerin küreselleşmesine yardımcı olan, üreticileri, distribütörleri ve toptancıları ticaret yapmak isteyen bireyler ve işletmelerle bir araya getiren çevrimiçi B2B platformudur. Platformun odak noktası doğrudan tüketici ve kişiden kişiye ticaret değildir.
Burada Trendyol mağaza açma ücreti, mağaza kira bedeli, pazarlama ücreti ya da müşteri hizmetleri bedeli gibi ödemeler talep edilmemektedir. Başvuru yapmak ve mağaza açmak ücretsizdir.
Girişimciler, Trendyol mağaza açmak ücretli mi şeklinde soruları sıklıkla araştırırlar. Ancak satıcı hesabı açılışı sırasında Trendyol'da mağaza açma maliyeti diye bir gideriniz olmaz. Trendyol mağaza açma ücreti almadığı gibi kira, banner gösterim bedeli, müşteri hizmetleri, pazarlama bedeli de talep etmez.
trendyol.com'da sağ üst köşede yer alan "Trendyol'da Satış Yap" butonu ile satış yapabileceğiniz modelleri görebilirsiniz. Trendyol Pazaryeri satıcısı olmak için “Pazaryeri'ne Başvur” butonuna tıklayarak Satıcı Başvuru Formu' na ulaşabilirsiniz. Açılan başvuru formunda ilgili alanları doldurmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri