Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır.
“Yüksek kapı”, “yüce kapı” anlamlarını taşıyan bu terim Sadrazam konağına işaret etmektedir. Anlamı genişledikçe Sadrazam konağına “Paşa Kapısı” ve “Bâb-ı Âsafi”denmeye başlamıştır.
Bâbıâli, temel olarak devletin her bölgesinden gelen küçük büyük bütün davalar ve şikâyetler için yüksek mahkeme olma niteliği taşıyan bir merkezdi.
Baskın sırasında Harbiye Nazırı Nâzım Paşa, Yakup Cemil tarafından öldürüldü; Enver Bey, Mehmet Kamil Paşa'ya istifasını imzalattı ve padişahı ziyaret ederek Mahmut Şevket Paşa'nın sadrazam olmasını sağladı. Böylece İttihat ve Terakki Cemiyeti askerî darbe ile iktidarı ele geçirmiş oldu.
Babıali Dönemindeki Padişah ve Sadrazam
Babıali döneminde dönemindeki Osmanlı sadrazamı Kıbrıslı olan Mehmet Kamil Paşa'dır. Kamil Paşa bu baskın sonucunda zorla istifa ettirilmiş ve sürgüne gönderilmiştir. Kıbrıslı Kamil Paşa ise bu baskından yaklaşık olarak 10 ay sonra vefat etmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Kâmil Paşa Hükûmeti döneminde Balkan Savaşları'nda yaşanan bozgun sonucunda Osmanlı, Balkanlardan tümüyle çekilmek zorunda kalmıştı. İttihat ve Terakki, hükûmetin Edirne'yi de Bulgarlara teslim edeceğini öne sürerek halkı kışkırtmış ve Bâb-ı Âli Baskınını düzenlemiştir.
Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır.
Sarıkamış'ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik. 1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.
Padişah ve hükümet yetkilileri ile görüştükten sonra İskenderiye'ye gitmek üzere 10 Ekim 1911'de İstanbul'dan ayrılan Enver Bey, Mısır, Bingazi ve Tobruk'ta Arap liderlerle çeşitli temaslarda bulunduktan sonra 1 Aralık 1911'de Aynülmansur'da askerî karargâhını kurdu.
Bu üç İttihatçı önderden yalnız Enver Paşa, Türkiye'yi işgal eden düşmanlara karşı Anadolu'nun ortasında ulusal direniş ve kurtuluş savaşı başlatan Mustafa Kemal'le yandaşlan Türk ulusalcılarına karşı kafa tutacak; onların bu yolda kazanacaktan saygınlığa ortak çıkmaya, dahası, bu saygınlığı bizzat kendisine mal etmeye ...
Sadrazam (Osmanlıca: صدر اعظم; sadr-ı âzam) ya da vezîr-i âzam (Osmanlıca: وزیر اعظم), Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamı. Sadaret nişanı.
Enver Paşa öncülüğünde gerçekleşen ve Türk siyasi hayatında önemli bir kırılma noktası olan Bab-ı Ali Baskını önemli bir yer teşkil eder. Demokrasi tarihimizdeki ilk darbelerden biri olarak niteleyebileceğimiz bıu olayla birlikte İttihat ve Terakki'nin tek başına yönetimi ele geçirmesi sonucu ortaya çıkar.
Bab, İranlı Seyyid Ali Muhammed'in (doğ. 1819 - öl. 1850) lakabıdır. Seyyid Ali Muhammed 1844'te, yeni bir çağı müjdelediğini ve beklenen kişi (Mehdi, Kaim) olduğunu ilan etti. Bu tarihten sonra İran'da ona inanan büyük bir Babi kitlesi meydana geldi.
Kapının diğer yüzünde Sultan Abdülaziz'in tuğrasının üzerinde Saff Suresi'nin 13. ayetinden “Nasrun minallahi ve fethün kârîb ve beşşiril mü'minin [Ya Muhammed]” (Allah'tan bir yardım ve yakında gerçekleşecek bir zafer! Mü'minlere bunları müjdele [Ya Muhammed]) ifadesi yazılıdır.
Veziriazam Görevi
Veziriazam yani sadrazam padişahın mutlak vekili olarak Osmanlı bürokrasisinin padişahtan sonra gelen en önemli isimdir. Bu nedenle de veziriazam padişahın mührünü yanında taşımaktaydı. Bu çok önemli ve simgesel olarak büyük bir yetkidir.
Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar varlığını sürdüren Bilb-ı illi Evrilk Odası sayesinde, merkezdeki nezaretlerden ve diğer devlet dairelerinden Sadaret makamına intikal eden yazışmalar ile Sadaret'in buralara cevabi nitelikte yazdığı yazıların hangi yolu izlediği takip edilebilmektedir.
Padişahın damadı olmasının da etkisiyle istediği kararı imzalatan bir düzenbaz Enver Paşa. Yine padişah damadı olan Yarbay Hafız Hakkı'nın da Sarıkamış öletinde Enver Paşa kadar suçu var.
enver paşa'nın rusça, fransızca, ingilize ve farsça bildiğini ve iyi bir ressam olduğunu anlatıyor. askeri ve siyasi kabiliyeti tartışılır ancak entelektüel birikiminin bu denli yüksek olduğunu bilmezdim.
Bu arada, Bolşevik Rusların Orta Asya'da belirmelerinden beri onlara karşı Müslüman halk arasında sürüp gitmekte olan ayaklanmalar genişliyor; Sovyet önderleri, Enver Paşa'dan, Müslüman ihtilâlcileri yatıştırmak amacıyla Türkistan'a gitmesini rica ediyor; o da bu öneriden memnun kalarak gitmeye hazırlanıyordu.
Sorumlu kim? Sarıkamış dramının bir numaralı sorumlusu hiç tartışmasız Enver Paşa'dır.
Harbiye Nazırı rütbesine yükselen Enver Paşa, ordu tarafından sevilmekte olup ordunun yeniden yapılandırılması için radikal kararlar alabilecek durumdaydı.
Enver Paşa, 1.Dünya Savaşı'nın ardından Kurtuluş Savaşı'nı öngörerek 1 milyon Türk askeri için Anadolu'nun çeşitli yerlerine; 800 bin tüfek, 4 bin makineli tüfek, 1000 den fazla top gömdürdü ve bunların yerlerini Mustafa Kemal Paşa'ya bildirdi.
Osmanlı devlet yönetiminde sadrazam merkezli hükûmet biriminin adıdır. Kelime olarak "yüce kapı" anlamına gelmektedir. Türk idare tarihinde "kapı" hakanın veya sultanın başında bulunduğu yönetim merkezi anlamında kullanılmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek, Necip Fazıl Kısakürek. Bu kitap, Necip Fazıl´ın Türk entellektüeller muhiti Bâbıâliyi, bizzat merkezinde olarak şahıs şahıs bir kıymet hükmüne bağladığı, kendini ise acımasız bir nefs muhasebesine tâbi tuttuğu otobiyografik eseridir.
Gazetelerle birlikte yayınevleri de bu yaşam alanında yer alırlardı. Babıali, okuma-yazma alanına hitap eden ne varsa hepsini bağrına basan küçük bir ülkeydi. Babıali basın merkezi olmadan önce Osmanlı hükûmetini temsil ediyordu. Sadrazam merkezli hükûmet biriminin adıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri