Babagannuş veya Abugannuş Levant mutfağına özgü soğuk meze.
Türk mutfağında yöresel lezzetler arasında yer tutan babagannuş, Hatay yöresinin sevilen mezelerinin başında geliyor. Mutfağımızda birçok yemeğe malzeme olan patlıcanla yapılan babagannuşun kökü Osmanlı'ya dayanıyor. Salata olarak da tüketilebilen bu mezenin yapımı aslında çok kolay.
Babagannuş aslen Lübnan mutfağının dünya çapında bilinen mezelerinden biridir. Lübnan'ın yanı sıra Ürdün, Suriye ve Filistin gibi ülkelerde de bilinir ve yapılır. Bizde de Antakya yöresine mal edilmiş bir mezedir.
Abugannuş, halk arasında abagannuş veya babagannuş adı ile bilinir. Aslında Hatay mutfağına ait salata ve meze türüdür. Bu sebeple soğuk tüketilir. Anavatanı Lübnan'dır.
Babakanuç - Diyarbakır
Közlenen patlıcanları kabukları soyulup derin bir kap içerisinde tahta tokmakla dövülür. İçine sarımsak,tuz ve yeşil biber katılarak dövmeye devam edilerek püre haline getirilir. Bir tavada yağ kızartılıp omlet gibi çırpılan yumurta pişirilip karıştırılarak parçalara ayrılır.
İlgili 21 soru bulundu
Suriye Arapçası bābā ġanūc بابا غنوج “patlıcan beğendi, Suriye ve Lübnan'a has bir yemek” sözcüğünden alıntıdır.
Közlenmiş Patlıcan Salatası - Isparta.
Babagannuş, ana malzemesi patlıcan olmakla birlikte, yöresel olarak değişen farklı reçetelerine ulaşılabilen bir lezzet. En çok bilinen halinde patlıcana ek olarak közlenmiş domates ve biber de ekleniyor, sarımsak ve nar ekşili özel sosuyla tatlanıyor.
Diyarbakır'ın yöresel tatlarından Babagannuş tarifi, Mutfağım programında... Yapılışı: 6 adet patlıcan fırında veya ocakta közlenip kabuları soyulur. 300 gr kıyma 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Kıyma; 1 silme çay kaşığı tuz ve 1 tutam karabiberle lezzetlendirilir.
Babagannuş yanına köfte ve kebap yemekleri harika gider. Adana kebap, tavuk çöp şiş, Kıbrıs köftesi tarifleri ilginizi çekebilir.
Hatay mutfağına özgü bir lezzet olan babagannuş, soğuk bir meze çeşididir. Filistin, Suriye ve Lübnan sofralarında da tüketilir.
Yöremizde Abugannuş ya da Babagannuş isimleriyle bilinen, ana malzemesi patlıcan olan bu lezzet, kahvaltıda, aperatif menülerde ya da meze tabaklarında yerini ve tahtını asla kaybetmez. Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır.
Canım annemin bana yazdan közleyip hazırladığı dondurucudaki patlıcanlarımı ince ince kıyıp kenarda bekletip, tavaya yağı kızdırıp yumurtaları kıralım. Pişirip üzerine rendelenmiş sarımsak tuz ve patlıcanları ilave edip bir kaç dakika daha pişirdikten sonra yemeye hazır. AFİYET OLSUN.
Piçik (Güneydoğu Anadolu Yöresi ) - Nefis Yemek Tarifleri.
Daha önce söylediğimiz gibi İtalyan mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, pizzadır. Mozzarella peyniri ve fesleğen ile hazırlanan bu margarita pizza, İngiltere Kraliçesi Margarita'ya özel olarak tasarlanmış ve sonradan dünyaya yayılmıştır. İtalyan mutfağında spagettilerin yeri bir başkadır.
Bulgur, sarımsak, yoğurt ve tereyağı ile yapılan Pıçık yemeği, bilinmeyen ve artık eskilerde kalmış bir tarif. Ama bunun tadını bilen ev hanımları, halen bile zaman olduğunda bu yemeği yapıyorlar.
Levanten mutfağının sevilen mezelerinden biridir mütebbel. Farklı ülkelerde yapılan her yemek gibi yapıldığı bölgeye, şehre göre ufak tefek farklılıklar gösterebilir ama genel itibariyle közlenmiş patlıcanın yoğurt, tahin, limon suyu, sarımsak ve tuzla karıştırılmasıyla yapılır.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Kabuklarını soyup, küp doğradığınız domatesleri ve ezdiğiniz sarımsağı ilave edin. Tuz ile tatlandırıp birkaç dakika soteleyin. Doğradığınız közlenmiş patlıcan ve biberleri ilave edin. 2-3 dakika kadar daha pişirip ocaktan alın, bir servis tabağına aktarın.
Vegan ve vejetaryenler içinde mükemmel bir seçenek.
Közlenmiş patlıcandan ve Kütahya'dan gelen özel yoğurtla hazırlanan papagiannis (papagannis), Yunan mutfağı esintileri taşıyan ve aslına bakarsanız ceviz dışında kalorisi oldukça düşük bir meze tarifi.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
Lübnan usulu mütebbel meze sofralarına en yakışanlardandır. Tahin ve közlemiş patlıcanın birlikteliğinden doğan bu meze tarifi oldukça lezzetlidir.
Orta Doğu mutfağının ülkemize tanıttığı tatlardan biri de mütebbel! Közlenmiş, patlıcan, yoğurt, tahin ve zeytinyağı ile yapılır. Dillere destan lezzeti ve her menüye eşlik edecek tadı ile mütebbel yapımının detaylarını burada paylaşıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri