Babalığa Hüküm Çocuk kayıtlı değil ise, bu Yönergenin “Doğum” bölümünde belirtildiği şekilde doğum tutanağı düzenlenerek baba hanesine, baba soyadıyla tescil edilir.
Madde 19'un 3. bendine göre ise bu kişiler hakkında düzenlenen tutanaklarda doğum tarihi, adı ve soyadı ile ana ve baba adı belirtilmemiş ise nüfus müdürlüğünce ad ve soyad ile ana ve baba adı veriliyor.
1-Evlilik dışında doğan çocuk annenin hanesine,annenin soyadı ile kaydedilir.Baba adı bölümüne annenin beyan ettiği isim yazılır. Bu ismin bağlayıcı hiç bir tarafı yoktur. Uydurmuş olsanız bile bu isimde olan hiç kimse sorumluluk altına girmez ve çocuğun babası olarak tanımlanmaz.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.
Evlilik Dışı Doğan Çocuk İçin Babalık Davası
Çocuk resmi olarak başka biriyle soy bağına sahip olduğunda başvurulabilen bu dava türünde babanın çocuğu tanıması ve kendi nüfusuna kaydetmesi için başvuru yapılır. Anne ya da çocuk bu davayı açarak babanın nüfus hanesine çocuğu kaydettirmek ister.
Türk Hukuku'nda kural olarak adın değişmezliği ilkesi kabul edilmiştir. Özadın değişmesi ancak kanunda belirtilmiş olan istisnai durumlar gerçekleştiği takdirde hakimden talep edilebilir.
Yani çocuğun kimlikte yazan baba adı gerçek babasıdır, ancak çocuğun kimlikte yazılı annesi gerçek annesi değildir. Bu durumun düzeltilmesi ancak nüfus kaydının iptali ya da diğer adıyla nüfus sicilinin düzeltilmesi davasıyla mümkün olur.
Anne Yönünden Soybağına Etkisi
bir kadının nüfus siciline kaydedilmiş olması halinde de kurulur. Bu durum annesi belli olmayan çocuklarda (findelkind) meydana gelebileceği gibi çocukların karışması veya kaybolması ihti- malinde de karşımıza çıkabilir.
Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).
Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir. 16 Bilmen, a.g.e., III, 406; Feyzioğlu, a.g.e., s. 518. 17 Nûr, 24/4-9. 18 Şevkanî, Neylü'l-Evtâr, VI, 66 (75); Ebû Zehrâ, Muhammed, Ahkâmü't-Tarikât ve'l-Mevâ- rîs, Dârü'l-Fikri'l-Arabî, t.y., s. 261-2.
Evlilik birliği içinde doğan çocuğa ailenin soyadı verilmektedir, evlilik dışında doğan çocuklara ise; annenin bekârlık soyadı verilmektedir. Evlat edinilen çocuklara, çocuğun ergin olmaması durumunda evlat edinenin soyadı verilmekte, ergin olan çocuklar içinse bu durumda ergin çocuğun kararına bırakılmaktadır.
Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar kullanılamaz. KİMLİK KARTINDA FOTOĞRAF BULUNDURMA YAŞI KAÇTIR? On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Baba hanesinin boş bırakılmasının doğru olmadığını söyleyen Güngör, 'Aslına bakarsanız herhangi bir isim yazılmasıyla boş bırakılması arasında bir fark yok. Boş bırakıldığı zaman çocuğun nüfus cüzdanını gören herkes babasının belli olmadığını anlamış oluyor. Bu durum çocuğun her zaman rencide olmasına sebep olur.
BULGU SETİ Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimsesiz çocukların kimliğinde anne adına 'Havva', baba adına 'Adem' yazıldığı iddiasını yalanladı. Kanunlara göre kimsesiz çocuklara nüfus müdürlükleri tarafından isim veriliyor.
Bu anlatımlardan görüldüğü gibi, çocuğa soyadı verilmez. Çocuğun soyadı, anne ve babanın çocuğun doğum tarihindeki, evli olup olmadığına göre belirlenir ve evlilik söz konusu ise çocuk ailesinin soyadını alır. Bununla birlikte velayet hakkı kendisinde bulunan taraf çocuğun soyadının değiştirmesi yoluna başvuramaz.
“Evlilik birliği içinde doğan çocuğun soyadı babanın soyadıdır. Zaten bu soy bağının gereği olarak yer alır. Mesela eşler bir küçüğü evlat edinmişse, evlat edilen çocuğun da soyadı babanın soyadı olur.
Kural olarak anne ve babanın boşanması veya babanın ölmesi halinde de bu durum değişmemektedir. Çocuk kural olarak, anne ve babası evli ise babanın, evli değil ise onu doğuran kadının yani annenin soyadını alır.
Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.
Evlilik Dışı Çocuğun Miras Hakkı
2002 yılından itibaren ise evlilik dışı doğan çocuklar da tıpkı evlilik birliği içinde doğan çocuklar gibi soy isim ve miras hakkına sahip oldu.
Herhangi bir nedenle 18 yaşını tamamlayıncaya kadar aile kütüklerine kayıt edilmemiş olan, kendisinin ve ailesinin yabancı devlet ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişiler saklı nüfus olarak tanımlanır.
Evlilik dışı çocuklar yönünden; annenin, babadan nafaka isteyebilmesi için, baba ile çocuklar arasında soybağının kurulmuş olması gerekir. Çocuk ile ana arasındaki soybağı doğumla kurulur. Baba ile aradaki soybağı ise babanın anayla evlenmesi, tanıma veya hakim kararı ile gerçekleşir (TMK.mad.282).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri