Ayrıca mecazi anlamda bir girişimde kendine güvenebilecek durumda olan kimse olarak geçer. Bir farklı anlamı da güçlü kuvvetli kimse demektir. Bu kelime genellikle baba yiğitçe şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı babayiğitçe şeklinde olmalıdır.
Babayiğit olma durumu, babayiğitçe davranış anlamlarına sahip bir kelimedir. Bitişik yazılması gerekir. Bu kelime genellikle baba yiğitlik şeklinde yanlış yazılmaktadır.
3. sıfat, mecaz Güçlü kuvvetli (kimse).
Bu kelime genellikle lugat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı lügat şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre ilköğretim kelimesinin bitişik yazılması gerekir. İlk öğretim şeklinde ayrı olarak yazılması sonucunda ise, yazım yanlışı ortaya çıkar. Yazım yanlışı yapmamak için bu kelimeyi bitişik olarak yazmak gerekir. İlköğretim şeklinde bitişik yazıldığı zaman kelimenin Yazılışı doğru kabul edilir.
İlgili 29 soru bulundu
İlkokul kelimesi sıkça ayrı mı bitişik mi yazıldığı merak edilen kelimeler arasındadır. İlk ve okul kelimelerinden ortaya çıkmış olan bu kelime bitişik yazılır. Eğer ilk okul olarak yazarsanız ya da yazmış olan birini görürseniz burada bir yazım yanlışı var demektir. Çünkü kelimenin doğrusu ilkokul şeklindedir.
ORTAÖĞRETİM KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Altı yıllık ortaöğretim bitirmek, hayata atılmanın ilk koşulu sayılır orada.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
TDK imla kılavuzunda "aklıselim" maddesi olmamakla birlikte TDK Türkçe Sözlük'te bu söz "Aklıselim" şeklinde birleşik yazılmaktadır.
Av. Yasemin BABAYİĞİT, 2018 senesinden günümüze, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi de olan BABAYİĞİT, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
İlki Anadolu Grubu. İkinci babayiğidimiz BMC grubudur. Üçüncü babayiğit Kıraca Holding ( Karsan otomotiv) Dördüncü babayiğimiz Turkcell. Beşinci babayiğidimiz Zorlu Holding'tir.
Harç, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan harç kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan harç kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Bir farklı anlamı da güçlü kuvvetli kimse demektir. Bu kelime genellikle baba yiğitçe şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı babayiğitçe şeklinde olmalıdır.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb. 25.
Boşboğaz bitişik şekilde yazılması gereken kelimedir. Eğer ki bu kelimeyi boş boğaz şeklinde ayrı olarak yazarsanız yanlış yazmış olursunuz. TDK tarafından bu kelimenin doğru yazımı bitişik şekilde olanıdır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri