Pıhtı damarlarda kalırsa kısa zamanda bacak toplar damarında var olan ve kan dolaşımı için önemli olan kapakçıkları zedeler. Bu da hastaların bir kısmında hayat boyu süren ayak şişliği , yürümekle ağrı gibi yakınmaların oluşmasına yol açar. En az 3 ay kullanılması gerekir.
Toplardamar içerisinde oluşan kan pıhtısının büyüklüğüne bağlı olarak, özellikle bacakta baldır bölgesinde başlayan, ayak bileği hareketleri ile şiddetlenen bir ağrı DVT için nerede ise tipiktir. DVT'de oluşan bacak ağrısı özellikle ayakta durduğunuzda, merdiven çıktığınızda veya yürürken şiddetlenir.
Derin toplardamarlarda oluşan pıhtı ilk 14 gün içinde, anjiyografi ile pıhtı çözücü ilaç uygulaması, mekanik olarak pıhtının parçalanması ve pıhtının kateterlerle çekilmesi gibi girişimsel radyoloji yöntemleri ile tedavi edilebiliyor.
Beyindeki besleyici damarların, emboli sebebiyle tıkanması sonucu beyinde pıhtı atması meydana gelir. Toplum içerisinde “inme” olarak da bilinen pıhtı atması tedavi edilememesi durumunda felç oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca kalpte kapakçık oluşması enfeksiyonlara ve tümörlere de zemin hazırlar niteliktedir.
Vücutta denge kaybının yanı sıra bilinçte bulanıklık veya bilinç kaybı, zaman zaman uyku hali gözlemlenebilir. Görmede ve konuşmada zorlanmalar, yüzde mimik kaybı gibi belirtiler de bulunabilir. Özellikle vücutta güçsüzlük ve yüzde mimik kaybının tek taraflı olması pıhtı ihtimalini düşündürür.
İlgili 43 soru bulundu
En sık bacak toplardamarlarında görülür. Bacak toplar damarında pıhtı ile tıkanma olduğunda en önemli bulgu ayak şişliği ve ağrıdır. Damar pıhtılaşması tanısı konduğu anda kan sulandırıcı ilaç başlanması gerekir. Bu tedavi en az 3-6 ay devam eder.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir.
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara içme, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha yüksektir.
Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz. Eğer bu rahatsızlık çocuklarda yaşanıyorsa “Çocuk Hastalıkları ve Onkoloji” bölümü de size gerekli tıbbi yardımı sağlayacaktır.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Varisli damarlar içinde kan akımı yavaşladığı için diğer bazı faktörlerinde etkisi ile pıhtı oluşabilir.
Kan pıhtılaşmasının belirgin belirtileri yoktur; çünkü pıhtılaşmanın olduğu bölgeye göre görülebilecek belirtiler de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Sağlıklı kişilerde bacak kasları, kasılma ile birlikte damarlardaki kanın akışına yardımcı olur. Uzun süre ayakta kalma, oturma, seyahat etme veya hastalık nedeniyle yatma gibi durumlarda kanın bu bölgede birikmesi pıhtılaşma ile sonuçlanabilir.
Koroner arterlerde (kalp atardamarlarında) oluşan pıhtı, kalbi besleyen damarların tam tıkanıklığına ve tedavi edilmezse kalp krizine neden olur. Koroner anjiografi laboratuarında girişimsel yöntemler ile kan akışının tekrar sağlanması ve yardımcı ilaç tedavisi ile kalp fonksiyonlarının korunmasını sağlanır.
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Tıp literatüründe pulmoner emboli olarak adlandırılan durum çabuk tedavi edilmezse hayatı tehdit edici sonuçlara neden olabilir. Akciğer atar damarlarındaki bu tıkanma, akciğerlerlere ve yeterli oksijen alamayan diğer organlara zarar verebilir. Ciddi bir durumdur ve iyileşme haftalar veya aylar sürebilir.
Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler. Bacak damar tıkanıklığı atardamardaysa anjiografi eşliğinde o damara girip pıhtıyı çıkarırlar.
Aşırı kan pıhtılaşmasının diğer kazanılmış nedenleri sigara, kilolu olmak, obezite ve hastanede yatmaktır. "Genetik" hatalı bir genin neden olduğu durumdur. Aşırı kan pıhtılaşmasına neden olan genetik bozuklukların çoğu kan pıhtılaşması için gerekli proteinlerde ortaya çıkar.
İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
Derin Toplardamar Pıhtısı (DVT) ve Akciğer Embolisi
Vücudunuzun içinde, cildinizden uzakta derin toplardamarlar vardır. DVT esas olarak bacağınızda veya kalçanızda (alt ekstremite trombozu) olur fakat kolda ya da omuzda da (üst ekstremite trombozu) gelişebilir. Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler.
Normalde kan damar içinde sıvı şekilde dolaşırken bir yaralanmayı takiben damar dışına çıkan kan pıhtılaşır. Kanın damar içinde sıvı, dışarıda pıhtı oluşturacak şekilde bulunması, onu sıvı halde tutan bazı proteinler ile pıhtı oluşmasına neden olan bazı proteinler arasındaki denge sayesinde olur.
Akut inme sonrası sağ kalanlarda tekrarlayan inme riski 1 yılda yaklaşık %11,1 iken bu oran 5 yılda %26,4 ve 10 yılda %39.2 olarak ifade edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri