En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Bu durum için kullanılan başka bir yöntem ise, meyvelerin kabuğunu özel makineler ile kırmaktır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
1 dönüm badem ne kadar kazandırır? Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir.
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
İlgili 15 soru bulundu
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Badem ağacının odun kısmı –20oC - 30oC' ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz.
2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
Badem ağaçları, çok çeşitli topraklarda yetiştirilebilir, fakat ideal toprak Ph değeri 6.8 ila 8.5 arasıdır. Bununla birlikte badem ağaçları, su tutma problemleri olan ağır ve zayıf topraklarda verimli bir şekilde yetişmez.
Özellikle çekirdekten yetiştirilen badem ağaçları sulanmadan 5-6 yılda kuru, 2 yıldan sonra da yaş meyve verebiliyor. Çekirdekten yapılan üretimde meyve aslına yani yabani haline dönerken bademde bu durum söz konusu değil. Yani tohumdan da badem üretilebilir. Çünkü badem aslına dönmeyen bir meyve.
*Pahalı bir meyve olması yönüyle çok ekonomiktir. Verim çağındaki bir ağaçtan (8-10 yaş) 8-10 kg/ağaç iç meyve almak mümkündür.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir. İstenilen tüm şehirlerde hemen hemen badem yetiştirmek mümkündür.
Dikim işleminde kullanılacak anaç, çeşit ve yetiştirme koşulları da göz önüne alındığında 1 dönüm araziye standart dikim ile ortalama 20-25 adet arası badem fidan dikilebilir.
Buda 1 dönüm araziye 23 tane badem fidanı dikilmesi normal olandır. Badem ağacının çok sık ekilmesi verim düşüklüğüne neden olur. Bazen de fidanların gelişimini etkiler. 1 dönüme kaç badem ağacı dikilir sorusuna cevap olarak yaklaşık 20 ila 27 fidan arasında bir sayı verilebilir.
1 Kg Kabuklu bademden yaklaşık olarak 300-350 gr Çiğ Badem içi çıkar.
İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Badem fidanının su ihtiyacını 1 sulama için ağaç yaşıx20 litre dir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 5,5 X 5,5 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 270 adet ağaç bulunur, 5,5 X 5,5 metre olan dikim mesafelerinde ise hektar başına 330 adet ağaç bulunmaktadır. (1 hektar = 10.000 metrekare).
%8 indirimle Çiğ Yerli Badem 1 kg 209 TL'ye, %17 indirimle Acı Badem Acıbadem 1 Kg 243 TL'ye, %17 indirimle List Nuts 500 gr Çiğ Badem 109 TL'ye, %7 indirimle İnce Kabuklu Kavrulmuş Kabuklu Badem 1Kg 181 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ağustos ayında, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde de Temmuz ayı ortasında badem toplanmaya başlar. Badem hasat zamanı için meyvenin olgunlaşması önemlidir. BADEM HANGİ MEVSİMDE YENİR? Badem mevsimi 15 Haziran-15 Temmuz arasıdır.
Yılın ilk çağla hasadı yapıldı
Tamamen organik olarak özellikle sahil kesimlerinde ticari amaçlı yetiştirilen badem çağlasının kilosu tezgahlarda 50 TL'den alıcı buluyor.
Çiçeklenmeyi geciktirme: İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerler- de, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin ge- ciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.
Yağış olmadığında, sulama sıklığı iki günde bir ile dört günde bir arasında değişir. Unutmayın ki, eğer badem bahçesine örtü bitkileri de ekilirse, özellikle ilkbahar başlarında sulama uygulamalarını % 30 artırmak zorunda kalabilirsiniz.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri