Meyve türleri içerisinde türün yatkınlığına göre; örneğin nar ve ayva gibi çelikleri kolay köklenen meyve türlerini çelik ile, erik, badem, şeftali gibi hem çelikle çoğaltımı zor hem de anaç kullanımının ekstrem koşullara olumlu etkilerinden dolayı aşı ile çoğaltmanız daha uygun olacaktır.
Çelik ile yetişmesi mümkün olan meyve ağaçlarını şöyle sıralayabiliriz : zeytin, incir, nar, ekmek ayvası, iğde ve limon gibi meyve ağaçları çelik yaparak üretilen çeşitlerdendir.
Doğrudan çelikle çoğaltılabilen türler:
İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut ile hemen hemen bütün asma tür ve çeşitleri, üzümsü meyvelerin pek çoğu. Ancak kökleri filokseraya karşı dayanıksız olan Vitis vinifera asma türü, çelikle çoğaltılabilen asma anaçları üzerine aşılanarak çoğaltılabilir.
Çoğu meyve ağacında olduğu gibi, badem ağacı aşılama yöntemi ile çoğaltılır. Profesyonel badem yetiştiricileri, iki farklı bitki dokusunun, anaç ve filizin birleşimi olan bir ağaçtan yararlanır. Anaç ağacın alt kısmıdır ve kök sistemini oluşturur.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Özellikle çekirdekten yetiştirilen badem ağaçları sulanmadan 5-6 yılda kuru, 2 yıldan sonra da yaş meyve verebiliyor. Çekirdekten yapılan üretimde meyve aslına yani yabani haline dönerken bademde bu durum söz konusu değil. Yani tohumdan da badem üretilebilir. Çünkü badem aslına dönmeyen bir meyve.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Badem fidanları için doğru dikim zamanı ise kasım ayı olarak bilinir. Bu süre nisan ayına kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde dikilirse daha iyi verim alınır. Badem fidanı iklim olarak her yerde yetişebilmektedir.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Çeliklerin köklenme süreleri çok değişiklik gösterir. Genellikle 3–6 haftada köklenme başlar ve bu süre 9–10 aya kadar uzayabilir. Ancak yumuşak çeliklerde bu süre daha kısa olabilir.
Yarı Odun Çelikleri:
Bu çelikler büyüme mevsiminin sonuna doğru, genellikle Ağustos, kısmen Eylül başlarında, sürgün ucu yumuşak olmayan sürgünlerden alınır. Yaz sürgünlerinin kısmen odunlaştığı yaz ortası veya yaz sonunda alınırlar. Yarı odun çelikleri genellikle 7.5-15 cm uzunlukta hazırlanır.
Çelikler köklenme ortamına yatay veya dikey olarak 5 cm aralıklarla dikilirler. Köklendirme hangi ayda yapılır? Çeliklerin alım zamanı, büyüme mevsiminin sonlarına doğru, genellikle Ağustos ayı ve kısmen Eylül başlarıdır.
Genel olarak 420 çeliğin en iyisi olarak kabul edilen 420HC, 420 çeliğe benzer. Artan karbon oranı 420HC'yi 420 çelikten daha sert yapar. Uygun şekilde ısıl işlem görmüşse, ince kenar tutma ve korozyon direnci için honlanabilir.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler. Yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti nedeniyle çelik, binalarda, altyapıda, aletlerde, gemilerde, trenlerde, arabalarda, makinelerde, elektrikli cihazlarda ve silahlarda kullanılmaktadır.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem ağacının odun kısmı –20oC - 30oC' ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz.
Türkiye'de badem en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Hem oldukça fazla yağış alması ile hem de ılıman bir havaya sahip olması nedeniyle Ege bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür.
2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
1 dönüm badem ne kadar kazandırır? Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir.
1 dekardan, yıllık ortalama 400 kg badem elde edilebilir.
Çiçek açtıktan yaklaşık birkaç hafta sonra meyveye dönmeye başlar, dikilen çeşide göre de yaklaşık olarak 5-6 ay sonra hasat edilir. Yeni dikilen aşılı badem fidanları, dikiminden üç yıl sonra meyve vermeye başlar.
Buda 1 dönüm araziye 23 tane badem fidanı dikilmesi normal olandır. Badem ağacının çok sık ekilmesi verim düşüklüğüne neden olur. Bazen de fidanların gelişimini etkiler. 1 dönüme kaç badem ağacı dikilir sorusuna cevap olarak yaklaşık 20 ila 27 fidan arasında bir sayı verilebilir.
Tohumların ekilmesi: Badem tohumları ya doğrudan ya da katlamadan sonra aşı parseline ekilir. Sıra arası 80–100 cm olan sıralar üzerinde 5–10 cm aralıklarla ekilirler. Ekilen tohumun üzeri tohum kalınlığının 2 katı kadar toprakla örtülür. Çimlenme için özellikle toprak nemine dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri