Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Badem: Kabuklu badem (0) derece sıcaklık ve %60-75 nemde 20-24 ay, iç badem 15-16 ay saklanır. Normal oda koşullarında kabuklu badem 7-8 ay saklanabilir. Diğerlerine göre dayanıklı olmasına rağmen yüksek sıcaklıkta (26,5 derecede) 8 ay sonra tat ve lezzeti bozulur. Renk kararır.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
Derin bir kaba kabukları soyulmuş çiğ bademleri koyun. Üzerlerine buz parçalarını ekleyin. Buzların hemen erimemesi için, buzlarla birlikte çiğ bademleri bir süre buzdolabında da bekletebilirsiniz. Buzlu bademleri, buzlarıyla beraber soğuk olarak servis edebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Badem: Bademin raf ömrü 2 ile 4 haftalık bir süreci kapsıyor. Fakat sürekli olarak buzdolabında sakladığınız bademleri 1 yıla kadar tüketebilirsiniz. Bademin bozulduğu nasıl anlaşılır merak edenler için ise bademin yüzeyinde kararma olup olmadığına göz atılmalıdır.
Çok fazla badem tüketmek lif yüksekliğinden dolayı kabızlığa ve şişkinliğe yol açabilir. Bademin sindirilmesi zor olduğundan, karın üzerinde aşırı strese yol açar. Zayıf sindirim sisteminiz varsa ve sindirim bozukluklarına eğilimliyseniz, badem alımınızı kontrol etmelisiniz.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür. Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Bu nedenle kuruyemişleri mutlaka hava almayacak cam saklama kaplarında muhafaza etmeniz yeterli olacaktır. Bunun dışında ise paketi açılmamış kuruyemişler hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun bir süre saklanabilir.
Kuruyemişlerin doğru bir biçimde saklanması son derece önemlidir. Kapalı kapların içerisinde bu gıdalar uzun süre boyunca rahatlıkla saklanabilir. Hava ile etkileşime giren gıdaların raf ömrü ise azalacaktır. Kuruyemişlerinizi cam kavanozlarda ağızları kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.
Suda bekletilmiş badem, besinlerin daha iyi emilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırır. Bademi en az 8 saat suda bekletmek aynı zamanda lipaz enziminin salgılanmasına yardımcı olur. Bu enzim yağı sindirmenize yardımcı olan oldukça güçlü bir içeriktir.
Suda bekletilmiş badem çok yararlı
Şimdi bilmemiz gereken ilginç bir gerçek var: tüm faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için, gece boyunca ıslanmalarına izin vermeliyiz. Bu sayede, onu koruyan ve sırayla bademin doğal enzimlerinin bir inhibitörü olarak işlev gören kahverengi kabuğu ortadan kaldırabiliriz.
Kurtlu meyveler renk değiştirir, sararır sağlamlara oranla daha erken kurur. Sonbahar ve kış aylarında genelde, ağaçta kalan bu meyvelerin yüzeyi siyahlaşır. Badem içkurdu kışı ağaç üzerinde kalmış ya da yere dökülmüş badem meyvesi içinde olgun larva döneminde geçirir ve meyve içinde pupa olur.
Bir avuç badem sağlık açısından pek çok fayda sağlıyor. İçeriğinde barındırdığı tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar ve magnezyum, kalsiyum gibi minerallerle sağlık dostu olan badem tok tutuyor, ara öğünlerde meyve ile tüketildiğinde de kan şekerini dengeliyor.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde ağustos ayında toplanırken Akdeniz ve Ege bölgesinde temmuz ayı itibariyle toplanmaya başlar. - Badem toplama genelde el ile toplanmaktadır. Varsa sırık yardımı alarak da badem dalları çırpılarak olgunlaşan bademler yere düşürerek toplanması sağlanır.
çiğ fındık da bulunabiliyor mekanda. tecrübe ile sabittir ki, paketini açtıktan sonra fazla bekletilmemesi gerekiyor. kısa sürede çiğ ama bayat bir bademiniz olabiliyor.
Sütü biraz ısıttıktan sonra içerisine bademlerinizi atın ve bir müddet bekleyin. Bademler yumuşadıktan sonra bademleri alın ve soyun. Sütü ısıtmak şart değildir doğrudan bademleri sütün içerisine de atabilirsiniz.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Badem ağacı, kumlu ve killi gibi çok çeşitli topraklarda yetişir, ancak genellikle hafif, verimli, derin ve süzek olan toprakları tercih eder. Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür.
İyi meyve alabilmek için sulama yapılmalıdır. Badem ağacı ilkbahar, yaz ve sonbaharın başların da başarılı gelişim için sulama yapılmalıdır. Yıllık yağış 600 mm üstünde olan yerlerde sulama yapmaya gerek yoktur. Badem fidanının su ihtiyacını 1 sulama için ağaç yaşıx20 litre dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri