Mersin'e has etli bir dürüm çeşidi olan tantuni, sotelenen etlerin çoğunlukla kuyruk yağ ilavesiyle sacda pişirilmesiyle hazırlandığı çok lezzetli bir yöresel tarifimiz.
Mersin'in yöresel lezzeti olan tavuk tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır. Daha pratik versiyon olarak kıyma da kullanılabilir.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Mersin yöresine has et yemeği olan Tantuni tüm Türkiye'de tüketiliyor. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. a son dönemlerde yoğurtlu tantuni de tantuni dükkanlarında satışa sunulmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın sıcaklığını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Tantuni hem Mersin hem de Antakya'da meşhur bir yiyecektir. Bu iki şehrinde birbirinden farklı pişirme ve sunma tekniği vardır. Mersin Tantunisi daha ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken Antakya Tantunisi ise satır kıymasından yapılmaktadır.
Kuzu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır? Kuş başı doğradığımız etimizi ocağa alıp suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz. Piştikten sonra yemeklik doğranmış soğanı biberleri ve baharatını ekleyip iyice soteliyoruz, tuzunu en son atıyoruz.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
Tadına ulaşabilmek için pişmiş etin en az 60 gram olması öneriliyor. Çiğ et pişerken takriben ağırlığının üçte birini kaybettiğini düşünürsek dürüm başına 90 gram olur. Bu durumda 1 kilo etten kac tane tantuni çıkar? 11 tantuni çıkar.
Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Lavaşlarımızı pişmiş olan tavadaki kıymanın üzerine sırasıyla koyup yağını emdiriyoruz. Lavaşlarımıza eşit miktarda olmak üzere sırasıyla kıyma, domates, soğan salatası, maydanoz, tuz koyup dürüm haline getiriyoruz. Tantunimiz hazır. Afiyet olsun.
Tantunici ustasının 1 tanesi 15 kilo akciğere 1 kilo karaciğer konur diyerekte bir tüyo vermişti. Bu şekilde ciğerin ağır kokusu ve baskın tadı ortadan kalkıyor. Umarım tariften memnun kalırsınız. Akciğerleri avuç içi büyüklüğünde doğrayıp suya koyalım yarım saat bekletelim su kanlandıkça suyunu değiştirelim.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Tantuni ufak ufak doğranmış dana etinin yağlı kaburga kısmının soğan, domates, maydanoz ve bazen sivri biberle birlikte pamuk yağı ile sacda pişirilmesi şeklindeki bir tür sac kavurma.
1,5tatlı kaşığıkırmızı toz biber. 1tatlı kaşığıkekik. 1tatlı kaşığıtuz. 1çay kaşığıpul biber.
sade tantuni yoktur içine soğan yeşillik ve domates koyarlar genelde sevmediğiniz nesneyi önceden söylemeniz tavsiye olunur..
Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir. Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir.
YAPILIŞI: Etimizin önce yarısını iyice kızdırılmış wok tavada suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. suyun yarısını ve 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyerek yine yüksek ateşte suyunu tekrar çekene kadar soteliyoruz. Bunu bir kaba alıp daha sonra etin kalan kısmı için de aynı işlemi kalan su ve sirke ile tekrarlıyoruz.
Tantuniyi 2 parmak kalınlığında parçalara bölün ve servis tabağına yerleştirin. Üzerine çırpılmış yoğurt gezdirin. Pul biberle kızdırdığınız yağı da üzerine gezdirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Etler suyunu çektikten sonra sıvı yağı ekleyelim. Karabiber, pulbiber, kimyon, tuzu da ekleyelim. Etler yumuşacık olana kadar pişirin.
Kesilen tavuk göğsünü tavamıza koyuyoruz ve üzerine tavuğun hizası kadar su koyuyoruz. ve biraz da yağ ekliyoruz. Bir tutam kekik atıyoruz. Tavada haşlanırken arada kaşıkla karıştırıyoruz, tavuklar beyazlaşana kadar haşlıyoruz su azalırsa su ilave ediyoruz, yağ ilave ediyoruz ve biraz kekik yine.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri