Hıyar daha ziyade iri olanına denir her halde; küçüklere de badem.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
Salatalık ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir.
Dünyada üretilen çok sayıda farklı çeşidi bulunan salatalık temel olarak iki sınıfa ayrılır; büyük meyveliler sofralık, küçük salatalıklar ise turşuluk olarak değerlendirilir.
Genellikle çiğ bir şekilde tüketilen salatalık; sulu yemeklerde, turşu yapımında, atıştırmalık besinlerde ve salataların içerisinde kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Niye böyle üç tane ismi var ki… Hıyar argo, yani pek fazla kullanamayız ama hıyar dediklerinde anlarız. Salatada çok kullanıldığı için salatalık denmiş olmalı. En makul isim de bu. Hıyar daha ziyade iri olanına denir her halde; küçüklere de badem.
Farsça χiyār خيار "salatalık, cucumis sativus" sözcüğünden alıntıdır.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir.
3 bin yıldan beri Asya ve Afrika'da yetiştirilmekte olan ve anavatanı muhtemelen Hindistan olan hıyar; B ve C vitaminleri yönünden zengindir ve bünyesinde yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve diğer besin maddelerini de bulunmaktadır. Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Hıyarları uzunlamasına dörde bölelim ve her birini küçük parçalara doğrayalım. Tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı koyalım ve mantarlar suyunu bırakana kadar kavuralım. Mantarları tavadan çıkaralım bir tabakta bekletelim.
Çimlenme için en elverişli toprak ısısı 11-18 °C arasındadır. Sıcaklık yükseldikçe buna paralel olarak çimlenme hızı da artar. Yazın sıcak ve kurak devrelerde sulama yapılarak bitki su düzeni normal sınırlar içinde tutulmazsa hem gelişimi yavaşlar hem de meyveler süratle acılaşır.
Salatalıklar yaz sebzeleri olmalarına rağmen soğuktan hoşlanırlar. Bu nedenle, buzdolabının sebzelik çekmecesinde 2 haftaya kadar bozulmadan bekleyebilirler. Ancak en iyi kalite için maksimum 1 hafta içinde tüketmek en iyisidir.
Eğer tam karşılık olarak alacaksak ilgili sebzenin adı hıyar. Hıyar kelimesi Farsça. Salata ise "tuzlanmış" demek ve genellikle turşuyu ifade ediyor. Hıyar turşusu da "salata" olarak adlandırılmış.
- Küfür değil argodur bu. Hıyarlar demektir.
Salatalık doyurucu bir besindir. Marketlere gittiğinizde sebze reyonunda görebilirsiniz. Fakat işe biraz da bilimsel açıdan baktığınızda salatalığın da çekirdeği olduğunu görebilirsiniz. Çekirdekli bir besin olmasından dolayı salatalık meyve mi sebze mi sorunuza, salatalığın meyve olduğunu diyebiliriz.
Hıyar kelimesi Türkçe'de "salatalık, cucumis sativus" anlamına gelir. Farsça χiyār خيار z "salatalık, cucumis sativus" sözcüğünden alıntıdır.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir.
Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
Gece herhangi bir şey yenmesi iyi olmadığından genelde gece yemek kişilere önerilmez. Fakat çok acıkan kişilerin gece yatmadan salatalık yemesinin herhangi bir sakıncası yoktur.
Salatalık şeker, yağ ve nişasta gibi kilo aldıran şeyleri içermediğinden ve salatalığın önemli bir kısmı su olduğundan salatalık gece tüketilebilir. Hatta gece acıkmaları için birebirdir. Salatalığın kalorisi de düşük olduğundan salatalık gece yendiğinde kilo aldırmaz.
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri