Mardin'de en çok yetişen ağaçlardan biri badem ağaçlarıdır. Bu yüzden Mardin bölgesinde badem şekeri meşhurdur.
Mardin badem şekeri, sadece Mardin yöresine özgü mavi renkliolan badem şekerine bu rengi veren Lahor ağacından elde edilen kök boyadır.
Badem şekeri, Elazığ'ın beyaz altınıdır. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte halkımızın oldukça teveccüh gösterdiği bir ürün.
Ana vatanı Çin ve Orta Asya olarak bilinen bademin Asya ile Avrupa arasında bulunan İpek yolunda seyyar tarafından yendiği bilinir. Bu seyyarlar vasıtasıyla birçok ülke ile birlikte ülkemize de gelmiştir.
Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
İmlebbes. Mardin yöresinde Isatis tinctoria bitkisinden elde edilen boya ile renklendirilerek yapılan mavi renkli bir çeşit badem şekeridir. Mardin İmlebbes 23.12.2009 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Eğer boya olsa her zaman mavi kalır. Ama bu kaldıkça beyazlaşıyor ve doğal olduğu ortaya çıkıyor. Onun dışında zencefil tarçın, mahlep ile damla sakızı ve serpme badem şekeri üretiliyor. Genelde müşteriler rengini lahor ağacından mavi renkli 'hayalet' denilen badem şekerini tercih ediyor.
Antioksidan özellikte olması ve lif oranının yüksek olması vücudun kansere karşı dirençli olmasını sağlar. Özellikle kolon kanserinde koruyucu bir etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde damar sertliğinin önlenmesini sağlar. Badem şekerinin her gün dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Fındık Şekeri - Bolu
Bolu ile özdeşleştiği için yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından rağbet görmektedir. Bolu Fındık Şekeri İlimizin Coğrafi İşaretli ürünlerindendir.
Mardin yöresine has olan mavi renkli badem şekerine, renk veren bölgede yetişen Lahor ağacından elde edilen kök boyadır.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
1 Kiloda yaklaşık 130 Adet şeker bulunur.
Badem şekeri, bademin kavrulup şeker ağdasıyla pürüzsüz bir şekilde kaplanması ile elde edilen draje şeklinde bir şekerleme türüdür. Şeker ya da çikolatayla kaplanan meyve ve kuruyemişe draje dendiği için badem draje olarak da adlandırılmaktadır.
İÇİNDEKİLER :Toz Şeker, Badem , mısır nişastası. MUHAFAZA KOŞULLARI :Serin ve Rutubetsiz Ortamda Korunmalıdır. Doğrudan Güneş Işınlarına Maruz Bırakılmamalıdır. AMBALAJ AÇILDIKTAN SONRAKİ RAF ÖMRÜ :Ambalaj açıldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmelidir.
Imlebbes aslında Arapça kökenli bir kelimedir ve “Üzeri kaplanan, örtülen.” anlamına gelir. (Etimolojik olarak: Lebbes = Libas = Elbise gibi düşünebilirsiniz.) Imlebbes aynı zamanda “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” almış bir şekerlemedir.
Baston Şekli
Genellikle Kilise gösterilerinde yapılan piyeslere uyumlu olunması adına şekerin şekli bastona benzetilmiştir. Şeklini, İsa'nın doğumunu anlatan oyunlardan ilham alındığı söylenmiştir. Günler geçtikçe Noel ile birlikte şeker ticarileşmiş ve vazgeçilmez bir tüketim ürünü haline gelmiştir.
Özenle seçilmiş bademlerin üzerinin çikolata ve şeker ile kaplanması ile elde edilir. Badem içerir. Eser miktarda fındık, antep fıstığı, ceviz, gluten ve yumurta içerebilir.
1 adet badem sekeri kaç kalori? Badem Şekerinin 100 gramında 480 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 40 gram Badem Şekerinde 192 kalori bulunmaktadır. Badem Şekeri, tatlı krizleri bastırdığı zamanlarda çok sık olmayacak şekilde tercih edilebilir. Tüketileceği zaman 1 Porsiyon (4 adet) Tüketilmesi yeterlidir.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa. Ayrıca siyah incir, Türkiye'ye ve dünyaya, Bursa'dan yayılarak evlerimize ve sofralarımıza ulaşır.
Türkiye'nin en zengin ve en doğal mutfaklarından birine sahip olan Bursa, iskender kebabı, kestane şekeri ve Gemlik zeytiniyle dünyaca üne kavuşmuştur.
Osmanlı'nın ilk başkenti olan bu şehir, Uludağ'da bulunan kayak merkezi ile ünlüdür. Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri