Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller. Dolayısıyla hiçbir hasta kilo alacağım endişesiyle, doktorunun tavsiye ettiği tiroid ilaçlarını almayı bırakmamalıdır.
Tiroid İlaçları Kilo Aldırır Mı? Tiroid ilaçları kilo aldırmaz.Bu ilaçlar metabolizmayı düzenler ve tiroid hastalıkları nedeniyle kilo alımını engeller.Tiroid ilaçları doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Tiroid hastalıklarının genetik olma ihtimali vardır.
Tiroidin fazla hormon üretmesine bağlı gelişen “Hipertiroidi" durumunda hastalar çok fazla yemek yemelerine rağmen kilo alamayabilirken, tiroid hormonunun yetersiz salgılanmasından kaynaklanan “Hipotiroid" durumunda ise diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo alımı görülebilmektedir.
Hipertiroidi de tiroid hormon düzeyi yüksek olduğundan bazal metabolizma da hızlanmaktadır ve bunun sonucunda da kişi genellikle kilo vermekte vücut ağırlığı azalmaktadır. İştahı, metabolizmayı ve aktiviteyi kontrol eden faktörler çok karmaşıktır ve tiroid hormonu bu kompleks sistemde yalnızca bir faktördür.
Kilo kaybı ayrıca subakut tiroiditte ve dışarıdan fazla miktarda tiroid hormonu alımında ortaya çıkar. Ancak tiroid hormonları iştahı artırdığından bazı hastalar aşırı yemeye bağlı kilo kaybı yerine kilo almaktadır. Hipertiroidi tedavisinden sonra tekrar kilo alınmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
İyot eksikliği, vücut yeterli miktarda iyot alamadığında ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanır. Boyunda şişme, kilo alma, genişlemiş tiroid ve hipotiroidizmi belirtileriyle görülen iyot eksikliği genellikle beslenme kaynaklı olarak görülür.
Bu da vücudun tüm işleyişinde sorunlara neden olur. Hipertiroidi durumunda tiroid hormonlarının aşırı salgılanması, vücudun metabolizmasının hızlı çalışmasına ve aşırı aktif olmasına neden olur. Bu da hızlı kilo kaybı, çok terleme, kalp çarpıntısı gibi belirtilere yol açar.
Tiroid bezinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve obezite ortaya çıkar. Obezite genellikle, göz çevresinde, göbek etrafında ve vücudun alt bölgelerinde kendini gösterir.
Tiroid hormonları, kilo vermek amacıyla kullanmaya uygun değildir. Tiroid hormon düzeyleriniz normal ise, tiroid ilaçları sizi zayıflatmaz.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Kişide aşırı yorgunluk, halsizlik, üşümeyle birlikte titreme, kolay kilo alımı, depresyon, cilt kuruluğu, ellerde karıncalanma, uyuşma ve saç dökülmesi varsa bu durumlar hipotiroidi belirtileri arasında gösterilir. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olan hipotiroidi belirtileri şunlardır: Aşırı yorgunluk, halsizlik.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller. Dolayısıyla hiçbir hasta kilo alacağım endişesiyle, doktorunun tavsiye ettiği tiroid ilaçlarını almayı bırakmamalıdır.
İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur.
Kiloda Değişiklikler: İyot eksikliği, metabolizma hızının düşmesine ve bazal metabolizma hızının azalmasına yol açabilir. Bu durumda kilo alma eğilimi olabilir. Ancak bazı insanlarda ise aşırı iştah artışı ve kilo kaybı görülebilir.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
EUTHYROX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
kesilirse, hipotiroidizm bulguları ortaya çıkabilir.
Tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen TSH ve TRH hormonlarının yetersiz salgılanması, uyarı sistemini harekete geçirmediğinden hipotiroidi ortaya çıkar. Hormon seviyesindeki azalmaya bağlı gelişen hipotiroidi, metabolik aktivitelerin de azalmasına yol açar ve bazal metabolizmaya yavaşlamaya başlar.
Euthyrox yeni formiilasyon ile bildirilen advers olaylarm klinik profili, Euthyrox eski formiilasyon ile bildirilenlere benzer olup en yaygm olarak bildirilen advers olaylar; yorgunluk, ha~ agr1SI, uykusuzluk, vertigo, kas spazmlan, kilo art1~1, asteni, alopesi, miyalji ve artraljidir.
Sağlıksız gıdalar tüketmek beraberinde fazla kilo ve vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
Vücut ısısının sağlanmasında, enerji kullanımında da rol oynar. Bu nedenle tiroid hormonu eksikliğinde metabolizmanın ve enerji kullanımının yavaşlaması beklenir. Hashimoto hastalığı da hipotroidi yaptığından insan metabolizmasını yavaşlatır ve bu nedenle kişi kilo alabilir veya kilo vermekte zorlanabilir.”
Bazı çalışmalarda selenyum kullanımının bu dönüşümü arttırdığı ve bazal metabolizma hızında artışa neden olarak kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle selenyum takviyesi faydalı olabilir.
Yüksek doz levotiroksin maruziyetinde hipertiroidizm belirtileri görülebilir ve özellikle psikotik bozukluk riski taşıyan hastalarda akut psikoza neden olabilir.
Hipotroid Tiroit hormonlarının kanda çok az bulunması ve işlevlerini tam olarak yerine getirememesi durumunda ortaya çıkan hastalığa hipotiroidi adı verilmektedir. Hipotroid metabolizma üzerinde birçok olumsuz etki göstermektedir. Metabolizma yavaşladığı için bireylerde kilo artışı söz konusu olmaktadır.
İlaç ağız yoluyla alındıktan sonra 3 ile 5 gün içerisinde etki gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri