Dişi biberin erkek biberden daha tatlı olmasının yanı sıra başka bir faydası da vardır. O da dolma yapmak için daha uygun olmalarıdır. Dişi biber üç yerine dört yumruya sahip olduğundan, içini doldurup tencereye koyduğunuzda dik duracağından emin olursunuz. Ama yemeklere eklemek için erkek biberi seçebilirsiniz.
Dişi biber, erkek biberden daha tatlıdır. Bu, dişi biberin çiğ tüketim için mükemmel olmasını sağlar. Biraz daha acı olan erkek biber, iştah açıcı yemeklere koyulmaya daha uygundur.
Dişi biberler dolmada kullanmak için daha uygundur. Dört yumrusu sayesinde tencerede çok daha rahat bir şekilde sabitleyebilirsiniz. Dişi biberlerin kabuklarının daha ince olması ekstra bir avantajdır. Biberin acı olmaması da yemeği daha lezzetli bir hale getirir.
Biber dolması,dolmalık veya kapya biberi içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir.
Kurumasını Önlemek İçin…
Biber dolması gerek iç gerekse dışının en kolay kuruma gösterdiği yiyeceklerden biridir. Bu durumu önlemek ve dolmanın daha parlak bir görünüme sahip olabilmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakmak işinize yarayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Dişi biberin erkek biberden daha tatlı olmasının yanı sıra başka bir faydası da vardır. O da dolma yapmak için daha uygun olmalarıdır. Dişi biber üç yerine dört yumruya sahip olduğundan, içini doldurup tencereye koyduğunuzda dik duracağından emin olursunuz. Ama yemeklere eklemek için erkek biberi seçebilirsiniz.
Tamamen yağsız bir kıyma kullanmak isterseniz mutlaka içerisine ekstra yağ ve bolca baharat ilave edin. Kıymalı harcı çiğden eti pişirmeden hazırlayın ki lezzeti nefis olsun. Çiğden hazırladığınız harçlarda pirinci mutlaka önden yıkamak veya bir süre suda bekletmek pişerken sert kalmasını önleyecektir.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor.
Öncelikle iç harcını yapmak için bir kabın içerisine soğanları küçük küçük doğruyoruz. Yıkadığımız pirinci baharatları salçayı ve sıvı yağını da ilave edip, ince kıyılmış maydanozları da ekleyip karıştırıyoruz. Dolmalık biberlerin içerisine bu hazırladığımız iç harcından dolduruyoruz.
Söz konusu iddia 2013 yılından bu yana dolaşımda yer alıyor. Dolmalık biber bitkisinin çanak, taç ve hem erkek hem dişi organı içermesine rağmen bitkinin meyvesi olan dolmalık biberde cinsiyet bulunmuyor. Dolmalık biberin lobları ve tadı yetiştirme koşullarına ve boyutuna göre değişkenlik gösteriyor.
Tuz, tarçın, yenibahar, karabiber ve nane eklenerek ocağın altı kapatılır ve tenceredeki bütün malzemeler karıştırılır. Hazırlanan dolma içi soğumaya bırakılır. Bir tatlı kaşığı yardımıyla çok sıkı olmayacak şekilde pirinçli harç biberlerin içine doldurulur.
Hazırladığınız harcı sebzelerin içlerine paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI MALZEMELERİ 1/2 kg dolmalık biber ( yaklaşık yarım kilo dolmalık biber 14 adetdir) pirinç ( her dolma için…
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Salçalar da koyulup kavurmaya devam edilir. Ardından baharatlar, pirinç ve daha sonra küçük küçük doğranmış domates de eklenerek 10 dakika kavrulur. Doldurmaya hazır olarak ılımaya bırakılır.
Etli biber dolmasında en önemli püf noktası, adından da anlaşılacağı üzere kıyma seçimidir. En güzelinden yağsız dana kıyma tercih etmelisiniz. Bol soğan, sarımsak, nane ile birleştiğinde etli biber dolmanız tadına doyulmaz hale gelecekir.
Biber Dolması (Diyarbakır Yöresi)
Bunlar: Enginar dolması, Soğan dolması, Yeşil biber dolması, Şalgam dolması, Etli kavata dolması, Kırmızı ve yeşil domates dolması, Pırasa dolması, Patlıcan dolması, Sakız kabağı dolması, Asma kabağı dolması, Hıyar dolması, Acur dolması, Asma yaprağı dolması, At kestanesi yaprağı dolması, Pazı yaprağı dolması, Lahana ...
Kapya Biberi ( Sarı ) 1 Kg.
Dolma Harcı İçin:
2 adet orta boy domates. 2 adet orta boy kuru soğan. 3 diş sarımsak. Çeyrek demet maydanoz.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Orta ateşte kapağı kapalı (herhangi bir kapak olur uyacak) 15 dakika suyu kaynayıp biberlerin rengi dönene kadar pişiriyoruz. 15 dakika sonra fırına 200 derece 45 dakika pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri