1/1/2022-31/12/2022 süresi için; Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının; Alt sınırı: 166,80 TL x %20 = 33,36 TL. Üst sınırı: 1.251,00 TL x %20 = 250,20 TL.
Bir günlük süreyi ihya etmek için en az 1 günlük asgari ücretin yüzde 34.5'i oranında prim ödeniyor. 2023 yılında normalde bir günlük ihya için 115.09 TL prim ödemek gerekiyor.
Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek. Mevcut durumda en düşük prim günlük 106,75 lira, en yüksek prim de 693,89 lira olarak uygulanıyor.
EYT açısından Bağ-Kur ihya borçlanması yararlı olacak. EYT kapsamında bu süreyi canlandırırken tamamını satın alması zorunluluğu bulunuyor. İhya asgari ücret üzerinden borçlanılıyor. Bağ- Kur ihyası için 2022'de başvuranlar günlük 74.41 lira, şu anda 115 lira ödeyecek.
5- İhya tutarı ne kadar? Durdurulan gün sayısı ile kişilerin beyan ettiği günlük kazanç tutarının çarpımı sonucu bulunan prime esas kazanç tutarının yüzde 34.5'i ihya borç tutarı olarak hesaplanıyor.
İlgili 22 soru bulundu
İhya tutarı “Durdurulan Gün x Beyan Edilen Prime Esas Günlük Kazanç x % 34,5” oranı ile hesaplanıyor.
2023 yılı için Bağ-Kur primi tutarları şu şekildedir: Geçmiş dönem borcu olan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapmayanlar için en düşük 3.452,76 TL, Geçmiş dönem borcu olmayan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapanlar için ise %5 indirim uygulanarak en düşük 2.952,36 TL olarak belirlenmiştir.
01.10.2008 tarihi sonrasında bulunan döneme ait bağ-kur hizmetleri tekrar ödemeye başlanabilir. Bu tarihten öncesi sayılan bağ-kura bağlı vatandaşlar geriye dönük olarak prim ödemesi yapamayacaklar. Vergi ya da oda kayıtları ve benzeri belgeler bulunsa da geriye dönük ödeme hizmeti bulunmamaktadır.
a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.
Silinen günlerin ihyası
2015 yılında çıkartılan torba yasa ile BAĞ-KUR prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların bu borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. Bu borçlardan kurtulan BAĞ-KUR'lular prim ödemeye devam ettiler. Biriken primlerini ise şimdi emeklilik hesabında kullanabiliyorlar.
Şurada Paylaş! Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlarıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular vergi affı paketinden yararlanamayacaklar.
Akbank, Anadolubank, Denizbank, Finansbank, Halkbank, ING Bankası, Güvence Bankası, Fortis Bank, Türkiye İş Bankası, Şeker Bankası, Tekstil Bankası, Ziraat Bankası, VakıfBank ya da Yapı Kredi gibi birçok farklı banka üzerinden ödeme imkanı bulunuyor.
SGK Prim/Borç Ödemesi Nasıl Yapılır? SGK prim ödemesi için İnternet Şubesi ya da Mobil Şube uygulamasını kullanabilir, şubelerimize gelebilir ya da SGK web sitesinden kredi kartınızı kullanarak “4A SGK”, “4B BAĞ-KUR” ve “Diğer Tahsilat” borç türlerinin ödemelerini yapabilirsiniz.
2023 yılı bağkur primi düzenli ödeme yapıldığı takdirde aylık 2.952,36 TL'dir. Yıllık toplam prim tutarı ise 35.428,32 TL olmaktadır. Düzenli ödeme yapılmadığı takdirde tutar 3.452,76 TL olarak ödenmesi gerekecektir.
En alttan ödeyen bir BAĞ-KUR'lunun geçen yıl 568 lira olan primi bu yıl için 613.24 liraya çıktı. 5 puanlık indirim ile bu rakam 524,46 lira olacak. Tavandan ödenecek prim 4.599,28 TL'yi bulacak.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor. Vergi affı torba yasası sigorta prim borçları, genel sağlık sigortası prim borcu, SGK destek prim borçları, işsizlik prim borçlarını kapsıyor.
Bu tebliğle birlikte, tarım Bağ-Kur sigortalıları, 1 Ekim 2008'den sonraki tarımsal tevkifat kesintilerine göre geçmişe yönelik olarak kayıt ve tescil edilemeyecekler ve prim tevkifatına göre geçmişe yönelik hizmet kazanamayacaklardır.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
2023 Yılı 1. dönemde düzenli ödeme yapanlar için bağkur primi 2.952,36 TL iken 2023 yılı 2.dönemde bu tutar 3.957,17 TL olmuştur. Yani 1004,81 TL artış olmuştur.
4/B İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2023
4/B isteğe bağlı sigorta programında net bir ücretten bahsetmek mümkün değildir. Zira sigorta primi, elde edilen gelir üzerinden sabit bir oranla hesaplanır. Buna göre 4/B isteğe bağlı sigorta prim oranı, 2023 yılı için %32'dir. Söz konusu oran, kişinin aylık gelirine uygulanır.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Ek Madde 1 –Amme alacağının kanuni ödeme süresinden önce ödenmesinde, aşağıda belirtilen indirim ve esaslar uygulanır: 1. Erken ödemelerde indirim, ödeme tarihinden kanuni ödeme süresinin son gününe kadar, her gün için aylık % 4 oranında uygulanır. 2.
Dondurulmuş sigortalılık sürelerinin ihya edilebilmesi için ihya başvurusunun yapıldığı tarihteki asgari ücret veya bunun 7.5 katı arasında değişen tutar üzerinden prim ödeniyor. Başvuru üzerine SGK'nın hesapladığı tutarın 3 ay içinde ödenmesi gerekiyor.
BAĞ-KUR'DA KISMİ İHYA YAPILAMIYOR
Bağ-Kur kapsamında dondurulan sigortalılık süresinin tamamının ihya edilmesi gerekiyor, kısmi canlandırma imkânı bulunmuyor. İhya tutarının peşin ödenmesi gerekiyor, taksit imkânı bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri