3) Bağlı Cümle: En az iki yüklemi bulunan, cümlelerin fakat, ama, ancak, lâkin, ve, veya gibi bağlaçlarla birbirine bağlanmasıyla oluşan cümle türüdür.
Bağlı cümledeki her bir cümle kendi öğeleri olan tam cümlelerdir. Ancak bu ögelerden bazıları paylaşıldığı için gizli durumda olabilir: Gösteriye ne annem geldi ne de babam geldi. Gösteriye ne annem ne de babam geldi.
Bağımlı sıralı cümle
Özne, tümleç, yüklem gibi ögelerinden biri veya birkaçı ortak olan sıralı cümledir: Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır. ("Mart" ortak özne)
Çünkü sadece "ki" bağlacı ile bağlanan cümleler bağlı cümle değildir. Bu cümleler birleşik cümle olarak bilinmektedir. Bağlı cümlelerin sıralı cümlelerden tek farkı bağlaç yerine noktalama işareti kullanılmasıdır.
Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur. Aşağıdaki örneklerde yardımcı cümleler eğik çizgi (/) ile ayrılmıştır ve bazı noktalama işaretleri anlatım kolaylığı açısından kullanılmamıştır: Gittin / sanıyordum. Otobüs zamanında gelmezse / geç kalacağız.
İlgili 36 soru bulundu
Bu cümleler terk bir yargı bildirdikleri için bir yüklemden meydana gelirler ve cümlede yüklemin dışında fiilimsi ya da çekimli bir fiil bulunmaz. Tek bir yükleme ve bu yükleme bağlı olan en az bir yan cümleye sahip olan cümlelere birleşik cümle adı verilmektedir.
Birden fazla yargı bildiren cümle türlerine birleşik yapılı cümle denir. Bu tür cümlelerde ''ve'' ''ki' ''ile'' bağlaçları sıklıkla kullanılır. Şartlı birleşik cümlelerde ise fiillerin sonuna ''se'' - ''sa'' eki getirilir. En az bir fiil ve fiilimsiden oluşan tümcelere ise girişik birleşik cümle adı verilir.
Bağlı cümleler birbirine bağlaçlar ile bağlanırlar. Dil anlatım konuları arasında önemli bir konu olmasından dolayı da bağlı cümlelerin öğrenilmesi önemlidir. Bağlı cümleler genellikle birbirlerine ama, fakat, hem, veya, ve, oysa, madem, mademki, ne yazık ki, ancak ya da lakin gibi bağlaçlar ile bağlanır.
Bağlı cümlelerde, iki ayrı cümle ''ve'', ''ile'' gibi bağlaçlarla birbirinden ayrılır.
Anlamca ilgili birden çok cümlenin bağlaçla birbirine bağlandığı cümlelere bağlı cümle denir.
3 Coşar (1997, s. 153) ise aktarma cümlelerini müstakilen inceleyerek “Aktarma cümleleri dolaylı ve dolaysız anlatım cümleleridir. Bunlar iç içe cümle olarak adlandırılan bir ifade ya da ibarenin yer aldığı cümlelerle, bir takım alıntıların ve tam yargılı cümlelerin bulunduğu cümlelerdir.” şeklinde tanımlar.
Sıralı cümleler ikiye ayrılmaktadır. Bağımlı sıralı cümle ve bağımsız sıralı cümledir. Sıralı cümle nedir sorusunu biraz daha açacak olursak şu şekilde ifade edebiliriz. Yüklemleri farklı olan ve birbiri ardına virgül veya noktalı virgül ile sıralanan cümlelere denilmektedir.
Ana cümle içinde yan cümlelerin yer aldığı cümle yapılarına iç içe birleşik cümle denmektedir. Cümle içinde birden fazla cümle olması durumunda bazen bu cümleler tırnak içinde yazılmaktadır. Bu tarz cümlelerde cümle içindeki öğeler birbiri ile bağlantılıdır.
Kurallı Cümle:Yüklemi sonda olan cümlelere denir. → Sabahtan beri seni bekliyorum. →Yüklem: bekliyorum. → Kitaplığımda konuyla ilgili kaynaklar var.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir.
Ek fiilin yalnızca şart birleşik çekimi vardır (TDB, 311; TDbil., 192) ve basit çekimde olduğu gibi, birleşik çekimde de olumsuzluk, değil ile yapılır. değil, yine isim unsuru ile çekimli ek fiil arasındadır.
Bazen de sıralı cümlelerin ögelerinde herhangi bir ortaklık durumu görülmemektedir. Bu şekilde kurulan sıralı cümleler ise bağımsız sıralı cümle olarak isimlendirilmektedir. Sıralı cümlelerde sadece bir öge ya da birden fazla öge ortak bir şekilde yazılabilmektedir.
Cümleler yüklemine göre, yani yüklemin türüne göre iki türe ayrılmaktadır. Bunlar fiil ve isim cümleleridir. Yani yüklemine göre cümleler fiil ve isim cümleleridir. Yüklem eğer fiilden oluşuyor ise bu cümleler fiil cümleleri; yüklem eğer ki isim kökten oluşuyor ise bu cümlelere isim cümlesi denmektedir.
Yan cümlecik genel olarak cümlenin başında yer aldığını söyleyebiliriz. Verdiğimiz örneklerde de cümlenin başında yer almaktadırlar. Cümleyi açıklayan, tanımlayan veya yargıyı ifade eden söz öbekleridir. O yüzden yan cümlecik bulurken bütün olarak ele aldığınız cümlenin başına bakmanız gerekir.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır. Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen; tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer ögelerin sayısı önemli değildir.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir.
İsim cümlelerinde yüklem isim soylu bir sözcüktür. İsim soylu sözcükler, ek-fiiller ile yükleme dönüştürülür: Tahsin gelemeyeceğini söyledi; çok yorgunmuş. ("yorgun" isim soylu) Dün geceki tiyatro çok güzeldi.
* Fiilimsiler birleşik cümlelerde yan cümle kurarlar. * Fiilimsi ekleri yapım ekidir.
Kurallı birleşik fiiller iki eylemin birleşmesi ve birleşen bu kelimelerin kalıplaşması ile ortaya çıkan fiillere denilmektedir. Burada yardımcı fiiller fiil unsuruna getirilmektedir. Kendi aralarından ise uzaklaşarak fiile bazı anlamlar katmaktadır.
UYARI: Fiilimsilerin yüklem olduğu cümleler fiil cümlesi değil, isim cümlesi olarak kabul edilir. Çünkü eylemsiler; fiile benzeyen, fakat fiilden isim yapma ekleri alarak artık “isim” soylu olan sözcüklerdir. Eylemsiler, ek fiil (idi, imiş, ise, dir) eklerini alarak cümlede yüklem görevini üstlenebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri