Enfeksiyon: Ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır. Kanama: Ameliyat sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Anestezi komplikasyonları: Genel anestezi kullanıldığı için anestezi komplikasyonları riski vardır. Bağırsak hasarı: Ameliyat sırasında bağırsaklarda hasar meydana gelebilir.
Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir. Bu süreye ameliyat öncesi hazırlık, hastanın uyutulması, uyandırılması vb için geçen zaman dahil değildir. Yani hastanın ameliyathanede kalış süresi biraz daha uzun olacaktır.
Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Riskli Mi? Tüm ameliyatlar, ameliyat sırasında veya sonrasında küçük bir kanama riski taşır. Ameliyat sırasında bağırsağın zarar görme olasılığı vardır, ancak bu çok nadirdir. Bağırsak hasarı meydana gelirse, bu aynı ameliyatta düzeltilebilir.
KALIN BAĞIRSAK AMELİYATLARI
Kalın bağırsak ameliyatı iki şekilde yapılabilir: kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Standart açık kalın barsak ve rektum ameliyatlarında karnın orta kesiminde uzun bir ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Hastalar genellikle 7-8 günden sonra hastaneden taburcu edilebilmektedirler.
İlgili 39 soru bulundu
Bağırsak ameliyatından sonra
Burada çiğ meyve ve sebzeler gibi lifli gıdalardan kaçınmak önemlidir. Ayrıca kuruyemiş, tohumlu, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden bir süre uzak durmanız gerekir. Bağırsak ameliyatı sonrasında ameliyattan önce yiyebileceğiniz şeyler artık bağırsaklarınız için uygun olmayabilir.
Kolay yenen ve sindirilen gıdaları tercih edin. Bunlar genellikle çorba, yoğurt, püre kıvamında yiyecekler ve puding gibi gıdalardır. Baharatlı, kızartılmış veya gaz oluşturucu gıdalardan uzak durun. Ağız yoluyla yutulan havayı azaltmak için sakız, sigara ve gazlı içeceklerden uzak durun.
Abdominal (Karın) Ameliyatları Sonrası
Birçok karın ameliyatından sonra 7-14 gün arası bir süre hastanede yatmak gerekebilir. Bunun dışında kalan bazı cerrahi girişimlerde ise daha kısa sürede taburcu olunabilinir.
Bağırsak Düğümlenmesinin (Tıkanıklığı) Belirtileri
Bağırsak tıkanıklarında, belirtiler çok ani ve şiddetli olabilir. Tıkanan bağırsak nedeniyle biriken gaz ve sıvı, kişide şiddetli ve ilerleyici ağrılara neden olur. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda, kan iletiminin kesilmesine bağlı olarak dokuda ölüm gerçekleşebilir.
Bağırsak tıkanıklığı ameliyatları yaklaşık 2-3 saat arasında sürmektedir. NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.
İç hastalıklarının mide bağırsak sistemiyle ilgilenen ve yoğun olarak endoskopik işlemler yapan bölümü gastroenteroloji bölümüdür. Bu gastroenteroloji bölümünün cerrahi hastalıklarını tedavi eden branş uzmanlığıysa gastroenteroloji cerrahisidir.
Bağırsağın Torbaya (Dışarıya, Karın Duvarına) Bağlanması
Kalın bağırsak kanserinde %95 vakada bağırsak devamlılığını sağlamak mümkün olur. Bu nedenle kolon kanseri ameliyatlarında bağırsağın dışarı alınması yani torbaya bağlanması çok enderdir.
Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Bağırsak Fonksiyonu
Bağırsak ameliyatlarından sonra ilk 6 ay dışkılama düzeninde değişiklik olabilir. (gaz sıkıştırması, kramp şeklinde ağrı, ishal vs.) Vücut buna zaman içinde uyum gösterecektir. Bazı gıdalar bu şikayetlere yol açabilir.
Gelişen teknolojiyle birlikte artık cerrahi operasyonların önemli bir bölümü laparoskopi yani kapalı teknikle yapılabiliyor. Bu ameliyatlar büyük kesi olmadan, uygun vakalarda kalın bağırsak hatta pankreas kanseri cerrahisi gibi çok zor ameliyatlarda bile başarılı sonuçlar veriyor.
Çekum bölgesinde oluşan bağırsak düğümlenmesinin sonucunda bağırsakta tam tıkanıklık oluşmamışsa gaz çıkışı sonrası hastalar daha rahat hissedebilir. Bu durum bağırsağın kendilinden geçtiği anlamına gelebilse de bazen tıkanıklık kendiliğinden geçmez ve daha kötü komplikasyonlar ortaya çıkar.
Bağırsak düğümlenmesi ciddi bir durum olup, tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Düğümlenen bağırsak, kan akışının kesilmesi sonucu doku ölümüne, bağırsağın delinmesine ve karın içinde enfeksiyonlara, peritonit tablosuna neden olabilir. Bu da hayati organların fonksiyonlarını bozabilir ve hayati risklere yol açabilir.
Bağırsak beslenmesi bozulması, bağırsak dokusunun ölmesine (kangren), bağırsağın delinmesine (yırtılmasına) ve bağırsak içindeki maddelerin karın boşluğuna yayılmasına neden olabilir. Bu durum ciddi bir karın zarı iltihaplanması (peritonit) ile sonuçlanabilir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
“Kolon kanseri ameliyatı riskli mi?” diye merak ediyorsanız her ameliyatta olduğu gibi kolon kanseri ameliyatı sonrası süreçte de bazı riskler yaşayabileceğinizi bilmelisiniz. Ancak teknolojik donanımlarla desteklenen cerrahi yöntemler sayesinde risk oldukça düşüktür.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Rektum ameliyatları bütün tedbirlere rağmen septik komplikasyonlar açısından riskli ameliyatlardır.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Yaklaşık olarak ameliyattan 3 gün sonra, berrak sulu gıdalara (Çay, su, komposto, elma suyu, et suyu vb) başlanır. Hasta bu gıdaları tolere ettiğinde 5.-6. gün ilave olarak çorba, yoğurt bisküvi+beyaz peynir ilave edilir. Hasta bu gıdaları sık aralıklarla azar azar ve sık aralıklarla almalıdır.
Direnler genelde doktorunuzun onayıyla 24-72 saat sonra çıkarılır. Direninizden sıvı akışı yoksa veya aşırı birikim varsa hemşirenizi bilgilendirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri