Bağışlanan kişinin, bağışlayana ya da onun ailesinden birine karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranmış olması, Bağışlananın, yüklemeli bağışlamada haklı bir sebep bulunmaksızın yüklemeyi yerine getirmemesi hâllerinde bağışlayan bağışladığı şeyi geri alabilir.
Madde 297 - Bağışlayan, geri alma sebebini öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde bağışlamayı geri alabilir. Bağışlayan bir yıllık süre dolmadan ölürse, geri alma hakkı mirasçılarına geçer ve mirasçıları bu sürenin sona ermesine kadar bu hakkı kullanabilirler.
Karar: Borçlar Kanunu 244/2. maddesi gereğince; bağışlamadan yararlanan kişi, bağışlayana veya ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu görevleri önemli derecede ihlal eder ise bağışlayan bağıştan dönebilir.
Bağış yapılan malın geri alınabilmesi için öncelikle dava açma konusunda yeterli koşulların oluşması gerekir. Malın geri alınmasına yönelik olarak ortaya çıkan sebebin öğrenilmesinin ardından 1 yıl içinde davanın açılması gerekir.
Bağışlamanın iptali davası açmak için, öncelikle taraflar arasında hatırı sayılır bir ölçüsüzlük gündeme gelmelidir. Burada bağışlamanın ispat edilmesi ve bağışlama amacının da belirtilmesi gerekmektedir. Aksi halde karşı taraf bildirim sürelerine ve şartlarına uyarak bağışlamanın iptali davası açabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bağış Yapılan Tapu Bozulur Mu? Taraflar arasında geçerli bir bağışlama bulunduğu takdirde muris muvazaası sebebiyle tapu iptal ve tescil isteminde bulunulamaz. Bilakis, muris muvazaası nedeniyle tapu iptali için gizli bağış sözleşmesinin görünüşteki işlem ardına saklanması aranmaktadır.
Bağışlanan kişinin, bağışlayana ya da onun ailesinden birine karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranmış olması, Bağışlananın, yüklemeli bağışlamada haklı bir sebep bulunmaksızın yüklemeyi yerine getirmemesi hâllerinde bağışlayan bağışladığı şeyi geri alabilir.
T.C. KARAR : Bilindiği üzere, bağıştan dönme ( rücu ) bağışlayanın tek taraflı bağışlanana varması gerekli beyanıyla geriye yürürlü ( makable şamil ) olarak hukuki ilişkiye son veren yenilik doğurucu bir haktır.
Bağış bir sözleşmedir. İki taraflı bir hukuki işlemdir. Mirası ret ise özel koşulların gerçekleşmesine bağlıdır. Genel olarak terekenin borca batık olması halinde mirası ret işlemi gerçekleştirilir ve mirası ret işleminin gerçekleşmesi için yargı kararı şarttır.
Değer artış kazancı şartları belirlenirken Gelir Vergisi Kanunun 80/6 madde hükmü gereği ivazsız olarak iktisap edilenler hariç tutulmuştur. Yani veraset ve bağış yoluyla elde edilen gayrimenkullerin satışında bu hüküm uygulanmamaktadır.
Bir bağış olayından bahsedebilmek için üç öğenin varlığı gerekmektedir. Bağışı yapan kişinin malvarlığının azalması, bağışı kabul eden kişinin malvarlığının artması, karşılıksız olarak yapılması ve karşılıklı iradelerinin uyuşması olarak özetleyebiliriz.
Tapu İptali ve Tescil (Bağıştan Rücu Hukuksal Nedeniyle) Davası, UYAP sisteminde kayıtlı dava türlerinden biri olup; bağış yapılan taşınmazın bağış işleminden geri dönülmesi yani rücu edilmesi sebebiyle açılan tapu iptali ve tescil davasıdır.
Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartlı bağış deniyor. Taşınmazı Bağışlayan kişi Rücu Şartıyla bağış yapabilme olanağına sahiptir. Rücu anlam olarak vazgeçebilme anlamına gelir.
Bağışlama kural olarak tek taraflı bir anlaşma olmakla beraber iki taraflı bir hukuki işlemdir. Bağışlamanın gerçekleşmesi için lehine bağış yapılanın bağışı kabul iradesini açıklaması şarttır.
Ancak Hanefîler hibeyi kabul eden kişinin rızası veya hâkim kararı ile hibeden dönülebileceğini kabul etmişlerdir (Merğinânî, el-Hidâye, 3/227). Buna göre bir kimse hayatta iken yapmış olduğu hibeden geri dönme hakkına sahiptir. Ama onun ölümünden sonra çocuklarının bu hibeyi iptal etme hakları yoktur.
I-) 818 Sayılı Borçlar Kanunu:
Madde 242 - Bağışlayan, bağışlananın kendisinden evvel vefatı halinde bağışlanılan şeyin mülküne rücu etmesini şart edebilir. Bağışlanılan gayrimenkule veya bir gayrimenkul üzerindeki aynî hakka taallûk eden rücu şartı, tapu siciline şerh verilebilir.
Bağışlamak (affetmek), öç alma gereksinimini bırakmak ve yaşanan acı ve gücenikliğin getirdiği olumsuz düşüncelerden ve duygulardan kurtulmak olarak tanımlanabilir. Bağışlamak, kendi kendimize verdiğimiz bir armağan olarak görülebilir.
Bağışlama vaadi bilinen diğer adıyla bağışlama akdi; bir kimsenin bir başka kimseye hiçbir bedel gözetmeden elinde bulunan malının tamamını veya bir kısmını temlik etme tercihinde bulunmasına denir. Borçlar Kanunu ile sabit olan bağışlama vaadi bir ön sözleşme niteliği taşımaktadır.
Bağışlamanın unsurları; Kazandırıcı İşlem Niteliği: Bağışlama, bağışlayanın malvarlığından ayni hak, alacak hakkı ya da başka malvarlığı değerlerinin geçmesini sağlayan bir sözleşmedir.
Bağışlama sözü verme. Madde 288 - Bağışlama sözü vermenin geçerliliği, bu sözleşmenin yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Bir taşınmazın veya taşınmaz üzerindeki ayni bir hakkın bağışlanması sözü vermenin geçerliliği, ancak resmî şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.
Bağışlama taahhüdü (TBK m. 288)
ilişkin bağışlama taahhüdünün geçerli olması için, resmî şekilde yapılmaları şarttır (TBK m. 288/II). Öngörülen şekle uyulmamasının sonucu mutlak butlandır. Ancak, geçersiz olan bağışlama taahhüdü yerine getirilince elden bağışlama sayılır (TBK m. 288/III) ve geçerlilik kazanır.
Tarafların kesin irade beyanlarının yer alacağı bu tür sözleşmeler resmi değer taşımalıdır. Taşınmaz Bağışlama Sözleşmesi Nerede Yapılır ? Bu tür sözleşmelerin geçerli olabilmesi için noter huzurunda imzalanması gerekir.
Sözlükte “karşılıksız vermek, bağışlamak” anlamına gelen hibe hukuk dilinde, özel borç ilişkileri grubunda yer alan ve bir malın karşılıksız olarak başkasına temlikini ifade eden akdin adıdır.
Bağış İade Koşulları
Dernek tarafından belirtilen koşullar sağlandığı takdirde iade kabul edilir, tazmini de bağışçının kredi kartına/hesabına veya ayrıca belirtmiş olduğu hesap bilgisine yapılır. İade edilecek meblağın geri gönderim bedeli Bağışçı tarafından karşılanır.
Gelir vergisi mükellefleri tarafından; Genel bütçeli kamu idarelerine, ● Özel bütçeli kamu idarelerine, ● İl özel idarelerine, ● Belediyelere, ● Köylere, ● Kamu yararına çalışan derneklere, ● Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, yapılan bağış ve yardımlar indirime konu edilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri