Vedat Göral, “En faydalı diye bilinen bitkiler bile ilaç gibi görülüp aşırı tüketildiğinde bazen zararlı hale gelebiliyor. Özellikle kapsaisin içeren acı biberi, fazla tükettiğiniz zaman tat alma duyunuz azalabilir. Fazla baharat tüketimi sonucu mide bulantısı, mide ağrısı, ishal sorunları ortaya çıkabilir.
Prof. Dr Erk, yüksek antioksidan kapasiteleriyle bağışıklık sistemini güçlendiren baharatların; kalp hastalıklarından depresyona kadar birçok sağlık sorununa karşı önemli faydaları olduğunu belirtti. Baharatlar sadece yemeklerimize lezzet katmakla kalmıyor aynı zamanda sağlığımıza da birçok fayda sağlıyor.
Kimyon: Gaz ve hazımsızlık şikâyetlerine iyi gelir. Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Ara sıra acılı baharat kullananlarda midede rahatsızlık olabilir. Aslında biberde bulunan kapsaisin, ülserlerin en yaygın nedeni olan helicobacteri de engellediği gösterilmiştir. Kapsaisinin ağrı ile ilginç bir ilişkisi vardır. O da kapsaisinin uyuşturma etkisi vardır.
Çalışmalar baharatların kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürdüğünü, şeker hastalarında kan şekerini düzenlediğini, kanı sulandırdığını, iltihap giderici etkilerinin bulunduğunu ve kanser gelişimini önleyebileceğini göstermektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Araştırma sonucuna göre; baharatlı gıdaları haftada 3-7 gün tüketenlerde, haftada birden daha az tüketenlere kıyasla kanser, kalp-damar ve solunum hastalıklarına bağlı yaşam kayıplarının daha az görüldüğü bildirilmiştir.
Dr. Göral, baharatların dikkatli tüketilmesi gereken durumları ise şu şekilde sıraladı: Fazla baharat tüketimi sonucu mide bulantısı, mide ağrısı, ishal sorunları ortaya çıkabilir. Mide rahatsızlığı olanlar baharatlı yemek tüketiminden kaçınmalıdır.
Baharatlı yiyecekler de öyle.. Acı biber, kekik, nane gibi baharatlar gaz yaptığı gibi, zaten kendisi asitli olan sirke, limon ve bilhassa hazır soslar da gaz yapar. Yine asidi yüksek ve çiğ olarak yenen roka, tere, yeşil soğan, turp gibi salata malzemeleri de gaz oluşturur.
Baharatın taze olması esastır. Rengi ve kokusu ele verir kendisini. Pul biber, kekik, tane karabiber... Renkleri parlak ve canlı, kokusu hissedilir olmalıdır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor.
Öğütülmemiş tane karabiber, muskat, kabuk tarçın, kimyon tohumları, kişniş otu tohumları öğütülmüş olan şekillerine göre daha lezzetli ve aromatiktir. Bu nedenle ihtiyaç halinde bir kahve değirmeni ile baharatlar öğütülerek kullanılmalıdır.
Baharatlar kilo aldırır mı? sorusu epey yanlış, zira baharatlar metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakan baharatlar da genelde göbek eritmeye yardımcı baharatlar olarak bilinirler. Bu nedenle göbek eriten baharatlara yemeklerde sık sık yer vermeli.
Baharatlar, gıdalara az miktarda katılmalarına rağmen, aroma ve lezzet değişiminde önemli rol oynamaktadır. İçerdikleri eterik yağlar ve alkoloidlerden dolayı bakterisit etkiye de sahiptirler. Hindistan'a Hintliler, Hindistan demiyor.
lahana, mercimek, kuru fasulye, karnabahar bunların başında gelenlerdendir. yer elması adamı zooort sesiyle osurtabilmektedir. turp atlanılmaması gerekenlerin başında yer alır.
Kişi karın gazını, geğirme yolu ile üstten yada alttan makat yolu ile (yellenme) çıkartır. Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Belli bir süre aynı kaynaktan beslenme, belli düzeylerde farklı ihtiyaçları olan organizma için kronik strese neden olur. Vücut, sürekli aynı şekilde gelen kaynağı, ihtiyacı olanlara dönüştürmekte bir süre oldukça iyi çaba gösterir. Ancak değişmeyen statik bir beslenme, kronik strese girmeyi garanti eder.
Ayrıca acı ve baharat insanı terlettiği için serinletici bir etkisi de oluyor. Terlediğimizde buharlaşma nedeniyle vücudumuz serinleyip ısı dengesi korunuyor. Nem oranı yüksek olduğunda ise terlemenin aynı etkiyi göstermediği biliniyor.
Kajunun zararları: Her baharatta olduğu gibi cajun baharatının da fazla tüketilmesi vücuda zarar verebilir. Kajun baharatında da yer alan karabiber, acı biber ve pul biber gibi baharat çeşitleri metabolizmayı da hızlandırır.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri