Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınan zorunlu bir masraf kalemi. Arsa tapu harcı oranı ile diğer gayrimenkuller için uygulanan tapu harcı oranı aynıdır. Her iki taraftan da satış bedelinin %2'si, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında tapu harcı alınmaktadır.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
İlgili 24 soru bulundu
Eşler arasında tapu devir işlemleri bedelsiz olarak yapılabilir. Eşlerin ortak kararıyla yapılan devirler çoğunlukla tapu satışından ziyade tapu bağışı olarak değerlendirilir. Tapu bağış sistemi, bir malın mülkiyetinin herhangi bir bedel beklenmeden başka birisine devredilmesidir.
Tapuda devir işleminden önce ödenen bu harç, emlak beyan değerinden düşük olmamak kaydıyla taşınmazın değerinin yüzde 6,831'i kadar çıkmaktadır. Aile içi tapu devir işlemleri, satış olarak gerçekleşecek veya gösterilecekse; beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü oranında bir tapu harcı ödenmesi gerekmektedir.
Aile içi tapu devri, hem gerçek bir satış işlemi gibi hem de bedelsiz olarak; yani bağış yoluyla yapılabilir. Devreden ve devralan ya da tercih ederlerse, kendilerini temsil edecek bir vekil, tapu müdürlüğüne başvurarak tapu devir işlemini başlatabilirler.
Tapu harcı hesaplaması toplam satış bedelinin yüzde 4'ü olacağından 2 milyon TL satış bedeli olan gayrimenkul için 80 bin TL harç bedeli tahakkuk ettirilecektir. Yasa gereği yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini ise satıcı ödemelidir.
tapuda bedelsiz devir nasıl yapılır Haberi
Tapuda yapılan hizmet karşılığında belli oranlarda tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Devrin bir bedel karşılığında yapılması durumunda binde 20 oranında harç ödenmesi gerekirken; bedelsiz devirlerde ise, binde 68,31 oranında tapu harcının ödenmesi gerekiyor.
Tapu Devir İşlemlerinde Artık Noterler Devrede.
Genellikle aile içi tapu devir işlemleri bedelsiz olarak yapılıyor. Bu işlem için ödenecek harç ise diğer harç bedeline oranla daha yüksek tutarda tahsil ediliyor. Tapu alım satım işlemleri için binde 20 oranında harç ödemesi alınırken, aile içinde yapılan bedelsiz tapu devirlerinde hibe harcı devreye giriyor.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Paylaş: Gayrimenkul alım satımı, e-Devlet Kapısı'ndaki Tapu Takas İşlemleri dijital hizmeti ile artık daha güvenli. İşlem yapmak isteyen alıcı ve satıcı tapu dairesinden almış oldukları e-ödeme numaraları ile Tapu Takas İşlemleri hizmetine girerek işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Yani 1 Ocak 2020 tarihinden sonra yapılacak tapu alım satım işlemlerinden % 4 oranında harç alınmaya başlanmıştır. Ek olarak 2024 yılı için 822 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir.
-Tapu işlemleri için belli bir yaş sınırı var mıdır? İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
Tapu masrafı hesaplama, tapuya beyan edilen gayrimenkul satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkul satış bedeli tapuya 1.000.000 TL olarak beyan edilmesi durumunda, alıcı ve satıcı ayrı ayrı (1.000.000*%2) 20 bin TL, toplamda ise 40 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.
Evini satan herkes, Türkiye'de tapu harcı ödemek zorundadır. Dolayısıyla, üzerine tek evi olan bir emekli de evini sattığında tapu harcı ödemek durumundadır.
Baba çocuğuna irade beyanı esas alınmak sureti ile devir işlemi yapabilmektedir. Kişi, mülkiyeti üzerindeki mallar üzerinde tam tasarruf yetkisine sahip olduğundan bu tür bir işlem yapılabilir.
Yani ben öldükten sonra mirasçılarım gayrimenkul için ne kadar tapu harcı ödeyecek?” Bu sorunun da cevabını verelim: Miras yoluyla edinilen gayrimenkuller için tapu harcı hiç ödenmiyor.
Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, eşlerden birinin anne veya babalarından gelen mallar söz konusu olduğunda; satış gösterilse dahi mal bağış (karşılıksız kazandırma) olarak değerlendirilmektedir.
Tapunun hibe edilebilmesi için kişinin akli dengesinin yerinde olması ve reşit olması gerekiyor. Aksi halde hibe yapılamıyor.Aynı zamanda reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. Vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Kardeşler arasında miras kalan tapunun bölünme işlemleri noter aracılığıyla yapılabilecek. Yeni düzenleme ile hisseli tapu deri için noter onayı şartı ortadan kaldırıldı. Yeni düzenleme sayesinde artık miras payının kardeşe devri için yazılı bir sözleşme yapılması ve imzalanması yeterli olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri