10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
İlkyardımcı yalnız ise yetişkin kişilerde solunum kontrolünden (BAK-DİNLE-HİSSET) sonra, çocuk ve bebeklerde ise Temel Yaşam Desteğini (Suni solunum ve Kalp masajı) 5 tur yaptıktan sonra kendisi 112'yi arar.
Bak: Hasta veya yaralının, göğüs hareketleri, göz ile takip edilir. Dinle: Hasta veya yaralının, solunum sesleri dinlenir. Bu yöntem ile hasta veya yaralının solunum değerlendirmesi yapılır.
Hasta / yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.
İlgili 26 soru bulundu
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
B-Solunumun değerlendirilmesi:
İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
5- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığını bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol etme: BAK: Göğüs kafesinin solunum hareketini gözleme (Ağıza ve buruna gözlük camı, ayna yaklaştırarak buharlaşmaya bakılır) DİNLE: Eğilerek yüzünü hastanın ağzına yaklaştırarak soluk sesini dinler.
Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
Sürücü kurslarından alacağınız teori derslerinden sonra gireceğiniz ehliyet sınavında başarılı olmak için daha önce çıkmış olan soruları da çözmüş olmanız gerekiyor. Çıkmış soruların yanında deneme sınavlarını da çözerek e – sınav öncesinde bilgi düzeyinizi gerçek anlamda ölçmüş olursunuz.
Çıkık: Kemiklerin eklem yüzeylerinin birbirinden ayrılmasıdır. En önemli belirti vücut simetrisinin bozulmasıdır. Hareketli eklem bölgelerinde meydana gelir.
Alt Çene Pozisyonu: Düşme ve trafik kazalarında daima aksi kanıtlanmadıkça kişide boyun zedelenmesi varsayılarak bu pozisyon uygulanır. Baş hareket ettirilmeden alt çene her iki elin 4 parmağıyla alttan kavranır. Başparmaklar elmacık kemikleri üzerine konularak çene öne ve yukarı doğru kaldırılır.
Holger-Nielsen (sırttan bastırma) metodu:
Göğüs ve omurga yaralanmalarında uygulanmaz. İndirekt suni solunumda; (Holger-Nielsen) yüzüstü yatırılan kazazedenin baş tarafına geçilir ve sırttan bastırılmakla kazazedenin nefes vermesi, dirseklerinden kaldırmakla nefes alması sağlanır.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 sn Nasıl Verilir? : Güvenlik, kontrol ve olay yerinde hakimiyet sağlanır. Bilinç kontrolü yapıldıktan sonra bilinç yoksa 112 aratılır. Sıkan giysileri varsa açılır, ağzı açılıp bakılır. Görülen birşey varsa cımbız yöntemi ile eller de hastanın sıvılarına karşı korunarak alınır.
-Solunumun durduğu, göğüs hareketlerinin olmamasından anlaşılır. o Bilinci kaybolan kazazedenin dilinin gevşeyerek solunum yolunu tıkamaması için, baş arkaya uzatılarak yan yatırılır. o Suni solunuma başlamadan önce ağız içi temizlenip, baş arkaya uzatılır.
Gözbebekleri büyür, Vücut sıcaklığı azalır Refleksler kaybolur Deri kül rengi olur ve morarır. Kalp masajı :Duran kalbe uygulanır ve ilk 4-6 dk içinde yapılmalıdır. Çalışan kalbe, kalp masajı yapılmaz, aksi takdirde kalbin durmasına neden olur. Kalp masajı için hasta sırt üstü sert bir zemin üstüne yatırılır.
Bebeklerde mümkün olduğu kadar çok hava üflenir. Erişkinlerde verilen her soluktan sonra 10 saniye bak dinle hisset yapılır.
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
14. Bebeğin göğüs kemiği 4 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır. Bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır. 16.
➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Hasta/Yaralının İlk Değerlendirilme Aşamaları Nelerdir? Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “İyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir.
Yaşamı tehdit eden başka yaralanma varsa ona öncelik verilir. Hasta ya da yaralı hareket ettirilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri