Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişikliğe gitti. Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı. Yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak.
Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet ...
Uyarıda "Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz" denildi.
Türk dil kurumunun son güncellenmesi ile kurum kuruluş adlarına gelen ekler son düzenleme ile kaldırılmıştır. Buna göre Kurum Kuruluş Adlarına Gelen Ekler kesme işareti olmadan adların sonuna gelecek şekilde birleşik yazılmalıdır.
Kanunda bitişik geçen veya bitişik olarak tescil ettirilmiş olan kuruluş adları bitişik yazılır: İçişleri, Dışişleri, Genelkurmay, Yükseköğretim Kurulu, Açıköğretim Fakültesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi vb.
İlgili 42 soru bulundu
Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişikliğe gitti. Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı. Yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak.
Burada kafa karıştıran ilk nokta verdiğim örnekteki “ve” bağlacının büyük yazılması diğer nokta ise “Başkanlığı” kelimesinden sonra gelen ekin kesme işaretiyle ayrılıp ayrılmayacağı hususu olabilir. Sonuç olarak doğru yazım “Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığına” şeklinde olmalı.
20. Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim'de toplanır.
(İşbu yüklenme senedi içinde geçen “MEB” kısaltması Millî Eğitim Bakanlığını ifade eder.)
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Türkiye)
Baş ve sağlık kelimelerinin bir araya gelmesiyle farklı bir anlam taşıyan bu sözcük, bitişik olarak değerlendirilir. TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelime, 'Başsağlığı' biçiminde ele alınmakta ve bitişik olarak yazılmaktadır.
Bir belge üzerinde hitap olarak yazılacağı zaman dönüşerek yazılan müdürlüğüne TDK'nin internet sitesinde de kesme işareti olmadan yazılır. Müdürlüğüne doğru yazılışı kesme işareti olmadandır.
Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, tarım ve orman işlerinden sorumlu olan bakanlık.
cm'yi, kg'dan, mm'den… Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin … Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.
Özel isimlerin sonlarına yapım, çekim ve iyelik ekleri gelebilir. Burada önemli olan nokta kelimenin nasıl yazılacağı ve hangi işaretle ayrılacağıdır. Özel isimlerin sonlarına ulanan yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işaretiyle ayrılarak yazılır.
Milli Eğitim Bakanlığı e-posta adresi; kurumsal kullanıcıları için @meb.gov.tr iken; okul kullanıcıları için @meb .k12.tr şeklindedir.
MEB İletişim Merkeziyle ilgili önerim var. Nasıl iletebilirim? İletişim Merkezimiz hakkındaki görüş ve önerilerinizi değerlendirilebilmesi için İletişim Merkezini (444 0 632) arayarak iletebilirsiniz.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı 10.07.2018 tarih ve Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı 1 Nolu Kararnamesi ile kurulmuştur.
Yazım Kılavuzu'nda yer alan “Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz.” kuralı gereğince sorudaki “gazete” kelimesi küçük harfle başlamalıdır.
Belirli bir kişiye yönelik kullanılıyorsa özel ad yerine geçer. Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime genellikle Başkan'ım şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Başkanım şeklinde olmalıdır.
İlk satıra “T.C.” kısaltması, ikinci satıra idarenin adı büyük harflerle "KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI", üçüncü satıra birimin adı ilk harfleri büyük diğerleri küçük harflerle ortalanarak "Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığı" yazılır (Örnek 1).
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri