Tuzlama aslında bir tür işkembe çorbası. Farkı bu çorbanın işkembesinin büyük doğranması ve normal işkembe çorbasından daha fazla olması. İşkembe çorbası yapmayı bilenlerin kolayca yapabileceği, bilmeyenlerin ise aşağıdaki tarifimizden yararlanabileceği tuzlama çorbası tarifimiz aşağıda.
İşkembenin damar kısımlarından yapılan tuzlama yemeği eskilerden günümüze kadar gelmiştir. Saray mutfaklarında da pişirilen tuzlama, şimdi de sofraları süslemektedir. 15. ve 17. yüzyıllarda Saray mutfaklarında işkembe çorbasının içildiği görülmektedir. Ancak tuzlama Saray mutfağında çok fazla rağbet görmemiştir.
İşkembe çorbası ile arasındaki tek fark etin doğranma şeklidir. Tuzlama için kullanılacak et işkembe çorbasında kullanılacak etten daha büyük doğranır. Yanında hiçbir yemeğe ihtiyaç duyulmadan tek başına doyurucu bir özelliği olan tuzlama çorbası.
➖Yumurta, limon suyu, sirke ve sarımsağı çırparak çorbanın terbiyesini hazırlayın. ➖Bu sosu da ılıştırarak çorbanıza ekleyin hızla karıştırarak güzelce çorbaya yedirin. ➖Çorbanızı sirke ya da limon ilavesiyle, pul biberli yağla ya da sadece pul biberle servis edebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
İşkembe çorbalarında, işkembe ile bağırsaktan önceki son kısım olan şirden kullanılır. İşkembe çorbasında işkembe tek başına ya da şirden ile birlikte ince ince kıyılarak hazırlanır. Bir başka çorba çeşidi olan tuzlama ise işkembenin iri parçalar halinde doğranmışına verilen addır.
Tarihi her ne kadar işkembe çorbası kadar eskilere dayanmasa da yine Balkanlarda 1700'lü yılların sonunda yapılmaya başlanmış çok özel bir lezzettir. Günümüzde başta Türkiye, Bulgaristan ve Arnavutluk gibi ülkeler başta olmak üzere birçok Balkan ve Orta doğu ülkesinde aktif olarak tüketilmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren işkembe sağlıklı bir vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir, B12 vitamini içeren işkembe sayesinde hastalık günlerinden hızlı şekilde kurtulabilirsiniz.
Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Damar Çorbası, işkembenin özel bölümü olan ve hayvanın sırt kısmından 50cm civarında çıkan sakatatın, 8 saatlik bir kaynatma sonrasında iri taneli doğrayarak işkembe suyuna katılması ile hazırlanmaktadır.
Dana, keçi, koyun gibi hayvanların ayak bölgesinden yapılan çorbaya paça çorbası deniliyor. Yapımı zahmetli ve zor olsa da içerdiği besin kaynakları bakımından oldukça faydalıdır. Antibiyotik özelliği taşıdığından hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür.
Alkol kullanımı midede asit oluşmaktadır. Bu asit insanı rahatsız etmektedir. İşkembe çorbası içildikten sonra bu asidin etkisi azaltır ve insanları rahatlatır. Bu nedenle alkol içen insanlar evlerine gitmeden önce sıklıkla işkembe çorbası içerler.
Gerçek işkembe aslında peynir gibi kokar. Kostikle temizleme işkembeyi bir miktar beyazlaştırır, kokunun da bir kısmını alır.
Geviş getirerek beslenen hayvanların (inek, koyun, dana) mideleri çoklu yapılardan oluşur. Bu hayvanların midelerinde bulunan ve tüketilebilen kas duvarı da işkembe olarak ifade edilmektedir. Börkenek, şirden, kırkbayır gibi severek tüketilen çeşitleri vardır. Bu türler arasında en yaygın tüketileni dana işkembedir.
Çürük çorbası aslında Adana mutfağına ait bir sokak lezzeti. İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Dolayısıyla yollara serpilen sofra tuzunun (NaCl) ve diğer tuzların temel işlevi suyun donma sıcaklığını düşürmek ve böylece oluşmuş ya da oluşacak buz mik- tarını azaltmaktır.
Etlerini kemiklerinden ayıralım tenceremize biraz yağ koyalım. Ardından küp küp doğradığımız kırmızı biber, havuç ,patatesi ,sarımsağı sote yapalım. Ardından bir yemek kaşığı un ekleyelim . Üzerine bir buçuk litre et suyunu koyup kaynamaya bırakalım şehriyesini tavukları yada etleri katıp pişmeye bırakalım .
Protein değeri oldukça yüksek olan işkembe tuzlama çorba, özellikle soğuk kış aylarında bağışıklık sistemine iyi gelmesinin yanı sıra içerdiği çinko oranı ile vücut sağlığı için oldukça faydalı ve önemlidir.
Kaynamadan tuz eklerseniz çorbayı kestirirsiniz onun da dönüşü olmaz. Unutmayın çorbanız kaynayınca tuz ekleyeceksiniz. Bu aşamada ( kaynadıktan sonra) tuz ile bir adet bulyon da ekleyebilirsiniz bulyon eklerseniz çorbanız daha lezzetli olacaktır.
1 porsiyonu (150 gr) 209 kaloridir. İşkembe çorbasının 100 gramı 4.93 gram karbonhidrat, 15.14 gram protein, 6.35 gram yağ, 0.31 gram lif içermektedir.
Terbiyeyi çorbaya eklerken içerisine tuz atmayın. Çorba kıvam almaya başladığında tuzunu ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız çorbayı ocaktan aldıktan sonra üzerinde sos gezdirebilirsiniz.
Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Kelle paça (Farsça: کلهپاچه, Kalepaça), küçük ve büyükbaş hayvanların kesilmiş kelle (kale; کله) ve ayak (paça, پاچه) bölümleri; bunlardan yapılan yemeklerin adı. Hem kafa bölümü (özellikle yanak) hem de ayak bölümü (kıkırdak) bol miktarda kollajen içermektedir.
İşkembe, selenyum, çinko ve B12 vitamini de dahil olmak üzere etkileyici miktarda besin içerir. 140 gramlık bir porsiyon pişmiş sığır işkembesi, selenyum için günlük ihtiyacın %25'ini ve hem B12 vitamini hem de çinko için günlük ihtiyacın 'inden fazlasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri