Soya fasulyesinden doğal olarak yararlanıldığı gibi soya filizi, soya sütü, soya eti, soya yağı, soya unu ve tofu olarak da tüketiliyor. Bunların dışında tempeh, miso, soya kepeği ve soya sosu dünya mutfaklarında kullanılan diğer soya ürünleri.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Sebze yemeklerinde ve makarnalarda da sıklıkla tercih edilen soya sosu, deniz ürünleri ve salatalara da rahatlıkla eklenebilir. Soya sosu yemeklerin yanı sıra başka sosların yapımında da kullanılır. Barbekü sosları içerisinde de kendisine yer bulan soya sosu oldukça tuzludur.
Genellikle kendine özgü yemeği yapılan soya fasulyesi, haşlanarak çeşitli yemeklerin yanında servis edilir veya kendi yemeği yapılır. Soya fasulyesinin pişirilmesi ise oldukça kolaydır.
Soya (Glycine max), baklagiller (Fabaceae) familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Lif oranı yüksektir. Zayıflama konusunda soya sütünü başarılı yapan bir diğer özelliği ise lif oranının yüksek olmasıdır. Sağlıklı bir alternatif olan soya sütü aynı zamanda bu özelliği ile zayıflamaya da etkilidir.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %5 indirimle Bağdat Baharat 1 kg Soya Kıyması 179 TL'ye, %6 indirimle Soyfleks Karamelize 30 kg Soya Kıyması 1.651 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Soya sosu, zengin protein oranının yanı sıra birçok vitamin ve mineral de barındırır. Soya sosun tadı tuzludur. Soyu sosu acı mıdır diye merak edilir, pul biber gibi keskin bir acılığı olmayan bu sosun tadını tanımlarken daha çok tuzlu bir aromaya sahiptir diyebiliriz.
Soya sosu, içeriğinde soya fasulyesi, tahıl grubu ve mantar püresi barındıran bir karışımdır. Genellikle makarna ve köftelerin üzerinde kullanılır.
Yemek pişirirken soya sosu
Yemek pişirirken kullanacağınız soya sosu miktarı tamamen sizin zevkinize bağlıdır. Profesyonel ve deneyimli şefler, pişirme işleminin sonunda bir miktar soya sosu ekleyerek yemeğin tadını geliştirir.
Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Bir dekara (1000 m2) atılacak tohumluk miktarı, 100 tane ağırlığına göre değişir. Eğer tohumlar iri ise (yüz tane ağırlığı 18 g) 7-7,5 kg, küçük ise (yüz tane ağırlığı 15 g) 6-6,5 kg'dır. Tohumların çimlenme yeteneğinin en az % 90 olması istenir. Soya yetişme süresi boyunca bir dekara 500-600 ton su ister.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Birçok tüketici salam, sosis, kıyma, sucuk, pastırma gibi et ürünlerinden bilmeden fazla miktarda soya alabilir.
Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
İçeriğindeki fitoöstrojenler meme ve prostat kanserine sahip kişilerde tümör hücrelerinin büyümesine yol açabilir. Soya sütü östrojen içeriği nedeniyle meme kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir. Bu riskinden dolayı göğüs kanseri tedavisi görenlerin tüketmemeleri önerilir.
Çoğu soya fasulyesi GDO'lu olsa da bu bütün soya fasulyelerinin GDO'lu olduğu anlamına gelmez. İnsanlar tarafından direkt olarak en çok tüketilen soya ürünleri olan tofu, soya sütü ve tempeh GDO içermeyen ürünlerdir ve ürün paketlerinin üstünde GDO içermediği de belirtilmektedir.
Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çok sayıda çalışma, fitoöstrojenlerin meme kanserine neden olabileceğini göstermiştir. Ayrıca buna bağlı olarak bir başka araştırmada soya tüketiminin kanserojen olma potansiyeli olan meme hücrelerinin üremesini arttırabildiği görülmüştür.
Bilimsel adı gylcine max olan soya, menşei Uzak Doğu olan bir bitki türüdür. Baklagiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği ülkeler Çin, Vietnam, Tayland ve Endonezya'dır.
Soya üretimi;
2019/20 sezonunda Türkiye'nin soya ithalatı FAO öngörülerine göre 2,6 milyon tondur. IGC tarafından yapılan tahminlere göre bu rakam 3,0 milyon ton; USDA rakamlarına göre 2,8 milyon tondur. TÜİK 2020 yılı 5 aylık verilerine göre Türkiye'nin gerçekleştirdiği soya ithalatı 2,1 milyon tondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri