Gaziantep'in en meşhur ürünü ise dünyaca ünlü Antep Baklavasıdır. Baklava için toprak, su ve hava şartları gerekmese de Antep baklavası Antep'te üretilir, Antep'te yenir. Neden derseniz bunun nedeni, Gaziantepli baklava ustalarından geçmektedir.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
Birçok ulusun mutfağında yer etmiş baklava birçok ulus tarafından da sahiplenilir. Baklavanın gelişim tarihi tutulmadığından bu konu belirsiz olsa da bulunan kanıtlar onun Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. Zamanla Topkapı Sarayı'nda bugünkü halini almıştır.
Gaziantep Baklavası denilince ilk akla gelen “Hamido” oluyor. Türkiye Çapında Bayilikler Veriyor: Hamido Baklavaları meşhur Gaziantep Baklavası ve Antep fıstığında Türkiye çapında bayilikler veriyor.
İlgili 30 soru bulundu
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Yüzyıllarca beraber yaşamış ve halen aynı mahalleri dahi paylaşıyor olan Türk ve Yunanlar arasındaki “baklava” tartışması yeni bir boyut kazandı. Yunanistan'da kimi kesimler baklavanın kendilerine ait olduğunu söylerken, Türkiye'de de baklavanın bir Türk tatlısı olduğu savunuluyor.
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, "midye" şeklinde özel bir baklava üretti.
Elmalı Baklava | Rize'ye giden Kıvanç Kasabalı, Hemşinlilere özgü "elmalı baklava" yapımına yardımcı oluyor. 🙂 “Şehirden Uzakta”, yeni bölümüyle 19 Aralık Cumartesi...
Baklava Ortadoğu, Güney Kafkasya, Doğu Avrupa, Mağrip olmak üzere oldukça geniş bir coğrafyada pişiriliyor. İsminin Farsça ya da Arapçadan geldiği ve Osmanlı mutfağında oldukça önem kazandığı konusunda hemfikir birçokları. Bazı araştırmacılar ise baklavanın Bizans mutfağına dayandığını söylüyorlar.
Soğuk baklavanın mucidi Yılmaz Elaldı, geçen yıl ile bu yılı kıyasladıklarında soğuk baklava üretiminde iki kat artış yaşandığını belirterek, "Geçen yıl ayda 15 ton üretirken, soğuk baklavanın tescilini almamızla beraber bu yıl bu rakam aylık 30 tona çıktı" dedi.
Çatal baklavanın 1/3 ön kısmına batırılır. Baklava ters çevrilerek ağza alınır. Baklavanın alt kısmı damağa gelir. Baklavanın yağı ve şıralı kısmı ağızda dağılır.
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.
Diyarbakır'da ilk kez soğuk sütlü baklavayı vatandaşla buluşturan Hacı Levent bu kez de bir çok rahatsızlığa ve hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanan MorMiks diğer adıyla 'Mor Baklava'yı geliştirdi.
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Gaziantep'te gün epey erken başlıyor ve Antep'lilerin beyran çorbası, cartlak (ciğer) kebabı ve kavurması, katmer tatlısı gibi bol enerjili yöresel kahvaltıları epey değişik ancak harika lezzetler. Geleneklere göre esnaf dükkanını açmadan önce, tüm gün kendisini tok tutacak 'beyran çorbası' ile güne başlarmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri