Baklava için seçeceğiniz un, sert buğday unu olmalı. kinci önemli nokta ise yumurtanın sıcaklığı. Yumurtayı kullanmadan bir saat önce dolaptan çıkarmanız gerekiyor. Oda sıcaklığında ısınmış bir yumurta, baklavanın lezzetine lezzet katacaktır ve yufkalarınızın yırtılmasını önleyecektir.
Baklava Neden Hamurlaşır? Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklavan hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı.
İlgili 21 soru bulundu
Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Yavaş yavaş ılık süt ekleyerek hamurunuzu 15 dakika boyunca yoğurun. Kolay açılacak bir hamur kıvamı elde edin. Duruma göre süt ya da un miktarını biraz artırabilirsiniz. Hamura koyduğunuz sirke, piştiği zaman baklavanızın kıyır kıyır olmasını sağlayacaktır.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli” dedi.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz. Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Baklava hamuru malzemeleri:
3 adet yumurta sarısı 2 su bardağı su. 1 tatlı kaşığı sirke (elma ya da üzüm) 1/2 çay kaşığı tuz.
Öncelikle bilinmesi gereken, paket içinde satılan hazır baklava yufkalarının, paket açıldıktan sonra çok kısa sürede kuruyor olması. Kuruyan yufkalara şekil vermek çok zor olur, çünkü yufkalar kırılıp dağılmaya başlar.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Tüm Malzemeler Ilık Olmalı!
Hamurunuzun kolayca yoğrulabilmesi için yumurta, sirke, tuz ve su gibi malzemeleriniz mutlaka ılık olmalı. Ayrıca hamuru yoğurduktan sonra kesinlikle kurutmamalısınız. O nedenle yoğurma işlemi sırasında sık sık ellerinizi ıslatabilirsiniz.
Başta baklava olmak üzere, birçok tatlıya asıl lezzetini veren şey şerbettir. Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Bir bez ile örtülüp 1 saat kadar dinlendirilen hamurlar, oklava yardımıyla açılır. Baklava tepsisi büyüklüğünde kesilen yufkalar, ince oklavayla üst üste sarılır ve tabanı sade yağ ile kaplanan tepsiye döşenir.
Baklava için gereken en önemli malzemelerden biri de nişastadır. Taze ve ince buğday nişastası yufkalarınızı açmak için en doğru seçimdir.
Glikoz şurubu kullanılan ürün kendini belli eder. İçeriğindeki madde sebebiyle alıştığınız baklava görüntüsünden çok daha parlak ve açık renkte olur. Yediğinizde midenizde bir yanma hissi bırakır. Sonrasında eğer baklava kolay kolay şekerlenmiyorsa ve bozulmuyorsa doğal şekerle yapılmamış demektir.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Baklava şerbeti nasıl konur sorusunun cevabında püf nokta acele etmemektir. Şerbeti direkt tencereden dökmek yerine kepçe kullanarak yavaş yavaş dökebilirsiniz. Şerbetin tatlıya eşit bir şekilde yayılmasına dikkat etmelisiniz. En köşelerden ortalara, tüm dilimlere şerbet gelecek şekilde kepçeyi gezdirebilirsiniz.
Hamuru yoğururken bir taraftan da ılık sütü yavaş yavaş ekleyelim. Hamurumuz kıvam aldıkça kalan unu da ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim. Eğer hamurunuz istediğiniz kıvamda olmazsa süt ya da un ilavesi yapabilirsiniz. Hamurumuz toparlandıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alarak 10-15 dakika daha yoğurulur.
Öncelikle hamuru için bir kaba yumurtayı, sıvı yağını, kabartma tozunu, maden suyunu ekleyip karıştıralım. Sonra unu yavaş kontrollü bir şekilde ekleyelim. Bir fiske tuz atalım. Hamur kulak memesi yumuşaklığında klasik baklava hamuru kıvamında olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri