İşte bayramda elinizi tatlıya uzatmadan önce bilmeniz gerekenler: - Tatlı yemeden önce veya yedikten hemen sonra 1 çorba kaşığı yoğurt yiyin. Yoğurt şekerin kana geçişini yavaşlatır. - Tatlıyı yemeğin hemen üzerine yemeyin, ara öğünde tadımlık tüketin.
Şerbetli tatlıları mümkün olduğunca reddedin, illa yemeniz gerekiyorsa ardından içeceğiniz bir bardak ayran ya da yiyeceğiniz bir kâse yoğurt, kan şekerinizin dengeleyecektir.”
Süt veya yoğurt tatlınızın yanında tüketebileceğiniz güçlü protein kaynakları olduğundan “yoğurtla tatlı tüketilir miymiş” şeklinde bir önyargıya kapılmayın. Liften zengin gıdaların tokluk sürenizi uzatıcı ve kan şekerinizi dengeleyici özelliği vardır.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
Çikolata tüketirken dark, bitter, yoğurt bazlı olanları alın. Geleneksel bayram tatlısı baklavayı tükettikten sonra ise ayran ya da süt tüketin. Su tüketimi; günlük su tüketiminizi arttırın, çay-kahve,asitli-gazlı içeceklerden kaçının, günlük 2-3 fincan şekersiz bitki çayı tüketmeye özen gösterin.
İlgili 15 soru bulundu
Tavsiyem, günde iki veya üç dilim tüketmeniz.
Şerbetli bir tatlı olan baklava, dozunda tüketilmezse her yiyecek gibi istenmeyen sindirim sorunları yaşatabilir. Bunun önüne geçmek ve mideyi rahatlatmak için baklavanın yanında ayran içmek fayda sağlar.
Kalorisi elbette yüksektir ama tadında bırakıldığı sürece sorun oluşturmaz. Hatta baklavanın yemek üzerine yenmesi kavramı bile tartışılır, zira iki-üç dilim baklava aslında aç karnına daha iyi sonuç verir. Bir kere lezzetini daha iyi hissedersiniz. Beri yandan kan şekerini zıplatıcı bir etki de yapmaz.
Tatlı yedikten sonra bir çay bardağı kadar süt tüketmek vücutta şeker emilimini yavaşlatacağı için tercih edilebilir. Şeker emilinin yavaşlaması, kilo alımının da önüne geçecektir.
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Tüm yiyeceklerin sindirimini bozar. Canınız çok tatlı yemek isterse aç iken yiyin ve üzerine bir bardak sıcak çay için. 1-2 saat sonra da 1 bardak alkali su içmeyi unutmayın.
Şekerli yoğurt kilo aldırırmı? diye merak ediyorsanız şunu söyleyelim, toz şeker kalorisi yüksek bir besin olduğundan, günlük ihtiyacınızı aşan miktarda şekerli yoğurt tüketmek kilo almanıza neden olacaktır.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
Özellikle de diyette gelen tatlı krizleri nedeni ile pek çok insan şekerli Yoğurt tüketmek isteyebilir. Fakat çok miktarda şekerli yoğurt tüketmek hızlı bir şekilde kilo almanıza neden olabilir. Fazla miktarda sade yoğurt tüketmek de kilo almaya da yol açabilir.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Gece yatmadan önce süt içilmesi, gaz problemlerine ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bunun yanında sindirim sisteminin işleyişini bozarak kabızlığa yol açabilir.
Güllüoğlu, bu yazın tatlılarını ve nasıl yeneceğini anlattı: “Baklava, bir bardak soğuk süt ve su ile yenir. Baklavanın yanında ayran ve kola içerseniz, tadını alamazsınız. Ayrandaki tuz, baklavanın tadını öldürür.
Amerikan Kalp Derneği'nin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori). Yani bir gün boyunca 1 kutu kolanın içerdiği şekerden daha az şekere ihtiyacımız var.
Ancak tercih ettiğiniz baklava şerbet oranı daha az kuru baklava ise çok uzun olmamak şartı ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Normalde uzmanların yaptığı bir çok açıklamalara göre, baklavanın insan vücudu herhangi bir yararı yoktur. Kan şekerinin artmasına ve ani düşüşlere neden olur. Bu da ruhsal dengesizliklere, baş ağrısına, tatlı ve acıkma krizlerine yol açabilir. Diyabet, kalp hastalıkları ve kanser riskini artmaktadır.
Baklava ters çevrilerek ağza alınır. Baklavanın alt kısmı damağa gelir. Baklavanın yağı ve şıralı kısmı ağızda dağılır. Baklava asla hamur olmaz.
Bu noktada zengin bir prebiyotik kaynağı olan ayran, sindirim sisteminin çalışmasını düzenler ve mide ağrısının da önüne geçer. NE KADAR TÜKETİLMELİ? Ayran ne kadar sağlıklı bir içecek olsa da baklavanın yarattığı yüksek şekeri bir noktaya kadar dengeleyebilir.
TATLIDAN SONRA İÇİLEN SUYA DİKKAT!
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur. Bu da kalp krizi ve inmeyi tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri