Pesto Sos Nedir? İtalya mutfağının dünyaya armağanlarından biri olan pesto sos, orijinal adı ile pesto genovese veya pesto alla genovese ; fesleğeni ezerek sos yapmayı ilk akıl eden İtalya'nın Liguria bölgesi insanlarının keşfi.
Pesto Cenova kökenli içinde çam fıstığı, zeytinyağı, parmesan peyniri, sarımsak ve fesleğen olan bir İtalyan sosu. Fesleğenin yerini roka ya da ıspanak ile değiştirebilirsiniz.
Pesto sos; fesleğen, çam fıstığı, sarımsak ve parmesan peyniriyle hazırlanan sostur.
Pesto, Pesto Sosu veya Pesto alla genovese, Liguria'nın başkenti olan Cenova'ya özgü bir sos olup, ezilmiş sarımsak, çam fıstığı, tuz, fesleğen yaprağı, Parmigiano-Reggiano (Parmesan peyniri) ve pecorino sardonun zeytinyağı ile harmanlanması suretiyle hazırlanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
bir italyan yemeği. bildiğimiz boru makarnanın domates sos, sarmısak ve parmesan peyniri ile süslenmiş hali. penne boru seklindeki makarna turunun adidir, farkli soslarla hazirlanabilir.
Napoliten sos, İtalyanların leziz mutfak kültüründen gelen ve tüm dünyanın bayılarak yediği enfes bir sostur. İsmini İtalya'nın Napoli şehrinden alan napoliten sos, güneşi içine çekmiş kıpkırmızı taptaze domateslerden yapılır. Napoliten sos, dünyada neredeyse en çok bilinen, yapılan ve sevilen soslardan birisi.
Parmesan peyniri eklenen yemeklere parmesan alternatifi olarak başka peynirler de ekleyebilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey, kullanacağınız peynirin parmesan gibi katı bir kıvamda olmasıdır. Parmesan benzeri peynir aradığınızda reyondan İzmir tulum peyniri ya da eski kaşar alabilirsiniz.
Küp doğradığınız yarım soğan ve 2 diş sarımsağı hafif pembeleşinceye kadar soteleyin. Rendelenmiş 4 domates, yarım çay kaşığı toz şeker ve 100 ml sebze suyunu ekleyip kısık ateşte pişirin. Tuz, karabiber ve 50 g toz parmesan peynirini ekleyip ocaktan alın. Soğuduk servis yapın.
Pesto sosu hazırlarken parmesan yerine İzmir tulumu yada eski kaşar peyniri kullanabilirsiniz. Orijinal tarifinde çam fıstığı olsa da ceviz yada yer fıstığı ile de benzer lezzetleri yakalamak mümkün.
Pesto sos, makarna, ekmek ve salataların içerisinde kullanılan bir sos çeşididir. Gerçek pesto sosu çam fıstığı, fesleğen ve parmesan peyniri ile hazırlanır. Ancak zeytinli, rokalı, kişnişli ve cevizli gibi çeşitleri de mevcuttur.
Pek çok kişi reyhanla fesleğeni farklı bitkiler olarak bilirler ancak bu iki bitki tamamiyle aynıdır. Fesleğen, reyhan bitkisi üzerinde oluşan doğal yâda yapay yollarla gerçekleşmiş kültivar işlemleri sonucunda oluşmuştur.
Alfredo sos yapılışı;
Tereyağını bir tava içerisinde eritin. Ardından içerisine krema ekleyin. Sarımsak ve rendelediğiniz parmesan peynirini tavaya ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip peyniri eritince ocaktan alın.
Bolonez sos, özellikle makarnayla özdeşleşmiş bir sos çeşididir. Bolca domates, sarımsak ve kuru soğandan yapılan bolonez sos, taze ve kuru baharatlarla tatlandırılır.
Fettucini alfredo sosu için; derin bir sos tavası içine 2 yemek kaşığı kadar tereyağı koyup, yakmadan erimesini sağlayın. Yağ eridikten sonra içine 2 diş dövülmüş sarımsak ekleyip, 2-3 kere karıştırın. Daha sonra tava içerisine 1 paket sıvı krema koyun. Kremayı iyice karıştırıp, kaynama noktasına getirin.
İtalyan mutfağı ile özdeşleşen arabiata soslu penne makarna, acı severlerin favori yemeklerinden biridir. Özellikle cafe ve restoranlarda yer verilen bu makarna, 'penne arabiata' ismiyle de bilinir. Kurutulmuş chili biberi ile zenginleştirilen arabiata makarna, parmesan peyniri eşliğinde servis edilir.
İtalyan tarlalarında güneş altında yetiştirilmiş lezzetli domates ve mis kokulu taze fesleğen. Tıpkı İtalyan mutfaklarında yapıldığı gibi, koruyucu eklenmeden hazırlanmış Barilla Basilico, 140 yılı aşkın mutfak tecrübemiz ile oluşturulmuş en klasik sostur. Makarnanızı sarmaya hazırdır.
Fesleğen olarak da bilinen reyhan; tek yıllık ve otsu yapıda olup, ılıman ve sıcak iklimlerde çok yıllık gibi davranabilen, genelde yarı yatık şekilde veya dik gelişen bir bitkidir. Yetişkin reyhan bitkilerinin boyları genellikle 20 ila 80 cm arasındadır. Reyhanın saplarının ucunda çiçek kümeleri oluşur.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri