Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Kimyasal değişim maddelerin iç yapısında meydana gelen değişimler olarak tanımlanmaktadır. Kimyasal değişim sonrasında maddelerin yapısında değişiklik olur ve ardından yok olur. Bu nedenle sütten yoğurt yapılması kimyasal değişime örnek olarak verilmektedir.
Sütten yoğurt eldesi kimyasal değişimdir. Kimyasal değişimler sonucu maddenin iç yapısı değişime uğrar ve yeni maddeler oluşur. Sütten yoğurt elde edilirken mayalanması da bu duruma bir örnektir.
Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir.(kimyasal değişim maddenin kimliğini tamamen değiştirir kağıdın yanması bir tepkime değildir, kimyasal değişimdir.)
Bu sorunun cevabı ise fiziksel olacaktır çünkü maddenin tadı veya kokusu değişmemiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır.
➲ Sütten yoğurt yaparken mayalama yapılır mayalamada madde içi değişim gerçekleşir . ➲ Yoğurttan ayran yapılırken mayalama vb. olaylar gerçekleşmez . İç değişim yoktur .
Yoğurdun ekşimesi kimyasal bir değişimdir.
Yoğurt ekşidikten sonra eski haline getirilemez. Yoğurt ekşirken, çeşitli bakteriler yoğurdun kimyasal yapısını değiştirir.
Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Bunlar yaşanırken ve yaşandıktan sonra süt hala süt olmaya devam eder yani kimyasal yapısı değişmez. Bu yüzden bu tepkime fizikseldir.
Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
Sütün mayalanarak yoğurt haline gelmesi kimyasal bir süreç olarak ifade edilmektedir. Mayalanma işlemi sırasında organik maddeler mikroorganizmalar tarafından birtakım değişikliklere uğratılmaktadır. Bu değişiklikler sonrası sütün yapısı değişmektedir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir.
Genelikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Peki ilk yoğurt nasıl yapıldı? Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genelikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır.
- Maddeler özelliğini kaybederken, yeni maddeler oluşur. - Atomlar arasındaki kimyasal bağlar değişir. - Tepkimeye giren atom türü ve sayısı değişmez. - Tepkimeye girenler ve ürünlerin kütleleri birbirine eşittir.
Kararma olayında fiziksel bir değişme olduğu için fiziksel bir olaydır(ö67,ö93).
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir.
Kömür havanın oksijeni ile temasa geçtiğinde, oksijen molekülleri kömüre ilk olarak fiziksel daha sonra ise kimyasal olarak adsorbe olmakta ve bu süreç kimyasal bir reaksiyon olarak sonuçlanmaktadır.
✓ Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelere kimyasal değişim denir. ✓ Maddenin yapısı (kimliği) değişir. ✓ Kimyasal değişimde yeni özellikte maddeler oluşur. ✓ Kimyasal değişim sırasında renk değişimi, gaz çıkışı, ısı veya ışık yayılması gibi belirtiler gözlenir.
Fiziksel değişmeler sonucunda maddenin kimliği değişmez. KİMYASAL DEĞİŞMELER : Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelerdir. Kimyasal değişmeler sonucunda maddenin kimliği değişir ve yeni maddeler oluşur.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Bu ürünün üretiminde hammadde olarak kullanılan yoğurda su, tuz ve stabilizatör madde ilave edilmekte ve ısıl işlem uygulanmaktadır. yoğurttan gerçekleştirilmektedir. isimlendirilmektedir. Yoğurt, tuz ve sudan oluşan ayran ticari olarak iki şekilde üretilmektedir.
Ayran, yoğurt, su ve tuzdan oluşan geleneksel bir Türk içeceğidir. Türk Gıda Kodeksi'ne göre ayran; ''Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.'' şeklinde tanımlanmaktadır. Ayranın ticari üretimi iki şekilde yapılmaktadır.
Ayran yapımında doğal nitelikli yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri