Şerbetli bir tatlı olan baklava, dozunda tüketilmezse her yiyecek gibi istenmeyen sindirim sorunları yaşatabilir. Bunun önüne geçmek ve mideyi rahatlatmak için baklavanın yanında ayran içmek fayda sağlar.
Tatlının yanında şekerli ve asitli içeceklerin tüketilmesi yerine su içilmesi daha sağlıklıdır. Ayrıca kana hızlı karışan besinler kan şekerini ciddi anlamda yükseltir ve birden bire düşürür. Bunu yaşamamak için tatlının ardından mutlaka bir bardak ayran tüketilmelidir.
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
Diyetisyen Balakçı, tatlının genellikle çay veya kahveyle birlikte sunulduğunu ama az miktarda dondurma veya az miktarda süt olması gerektiğinin altını çizerek, "Çünkü tatlı yanında içilen bir çay bardağı süt ya da yenen bir top dondurma, içerdikleri süt proteini nedeniyle kan şekerindeki yükselişi dengeleyecektir.
revani,sekerpare, kemalpasa ve hatta lokma ile bile. karadeniz cikislidir bu lezzet.
İlgili 35 soru bulundu
ilk duyulunca insana bi garip geliyo ama denedikten sonra vazgecilmesi imkansiz bir lezzet kombinasyonu. ama doğrusu baklavayi anne yoğurduyla yemektir. revani'de de iyi sonuç veren yeme yöntemi. her iki tatlının da lezzetini bambaşka boyutlara taşıyor.
Şerbetli tatlıları mümkün olduğunca reddedin, illa yemeniz gerekiyorsa ardından içeceğiniz bir bardak ayran ya da yiyeceğiniz bir kâse yoğurt, kan şekerinizin dengeleyecektir.”
Lezzet ve sağlığın ortak paydada buluştuğu içecek, milli içeceğimiz olarak adlandırdığımız ayran oluyor. Şeker oranı yüksek olan baklava gibi tatlıların yanında ayran içmek faydalı olabilir.
künefe, baklava yanında ayran içmektir.. çok da yakışır..
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
TATLIDAN SONRA İÇİLEN SUYA DİKKAT!
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur. Bu da kalp krizi ve inmeyi tetikler.
Ayran süt ürünlerinden yoğurt ile yapıldığı için besin değeri yüksek bir içecektir. Genellikle yemek ile beraber tüketilen ayran, aslında ara öğünlerin en leziz ve doyurucu tercihidir.
Ayran; yoğurt, su ve tuzdan oluşur. Ayranın içeriğindeki mayalar, süt proteinlerini daha kolay hazmedilebilir küçük parçacıklar haline dönüştürür ve ayran bir süre beklediğinde bu parçacıklar doğal olarak dibe çöker.
Şekersiz verilen süt içildiğinde,ağız içerisinde daha önce hissedilen tatların hepsini sıfırlıyor. Bu şekilde tatlının tadı ve kalitesi daha iyi hissediliyor. Tatlının ağırlığı da süt ile hafifletiliyor.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
1 dilim (35 gr) cevizli baklava 100 kcal. 100 gram cevizli baklava 285 kcal.
Püf Noktalarıyla Soğuk Baklava Yapımı
Soğuk baklava yapımında kullanılan malzemeler klasik baklavadan çok da farklı değil, aslında işin sırrı şerbette. Normalde baklavanın üstüne su ve şeker kullanılarak hazırlanan sıcak bir şerbet dökülürken soğuk baklava tarifinde suyun yerini süt alıyor.
Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Baklavaya yoğurt mu süt mü? Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz. Tabi bu kısmı isteğe bağlı.
Süt veya yoğurt tatlınızın yanında tüketebileceğiniz güçlü protein kaynakları olduğundan “yoğurtla tatlı tüketilir miymiş” şeklinde bir önyargıya kapılmayın. Liften zengin gıdaların tokluk sürenizi uzatıcı ve kan şekerinizi dengeleyici özelliği vardır.
Kalorisi elbette yüksektir ama tadında bırakıldığı sürece sorun oluşturmaz. Hatta baklavanın yemek üzerine yenmesi kavramı bile tartışılır, zira iki-üç dilim baklava aslında aç karnına daha iyi sonuç verir. Bir kere lezzetini daha iyi hissedersiniz. Beri yandan kan şekerini zıplatıcı bir etki de yapmaz.
Güllüoğlu, bu yazın tatlılarını ve nasıl yeneceğini anlattı: “Baklava, bir bardak soğuk süt ve su ile yenir. Baklavanın yanında ayran ve kola içerseniz, tadını alamazsınız. Ayrandaki tuz, baklavanın tadını öldürür.
Özellikle de akşam ve gece geç saatlerde baklava tüketmek hızlı bir şekilde kilo almanıza yol açabilir. Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri